Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rekorderi u EU: 59 posto mladih u Hrvatskoj s roditeljima živi do 34.

U svim članicama Unije žene ranije napuštaju roditeljski dom od muškaraca. U Hrvatskoj se u prosjeku osamostaljuju s 30,4 godine.
16. svibnja 2018. u 07:12 20 komentara 2681 prikaza
Ilustracija
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj gotovo 59% mladih u dobi od 25 do 34 godine živi s roditeljima, po čemu smo rekorderi u Europskoj uniji u kojoj u prosjeku upola manje mladih te dobi (28,5%) živi s roditeljima. Pokazuju to podaci Eurostata za 2016. Teško da je tu samo riječ o tradiciji i komociji mladih, već i o nemogućnosti da se bez posla ili s mizernim plaćama osamostale kao vršnjaci u EU.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja Žensko pitanje Inicijativa za osnivanje Kluba 30% u Hrvatskoj

Nakon Hrvatske najviše mladih do 34 godine živi s roditeljima u Slovačkoj (55,5%), Grčkoj (55%), Malti (51,5%) i Italiji (48,9%). Nasuprot tome u skandinavskim zemljama manje od 10% mladih živi s roditeljima. Mladi u prosjeku u EU roditeljski dom napuštaju s 26 godina. Najranije se osamostaljuju Skandinavci i Luksemburžani, Šveđani u prosjeku s 21 godinom, Danci mjesec kasnije, Luksemburžani u dobi od 21,4 godine, a Finci s 21,9 godina. Mladi na Malti i u Hrvatskoj ostaju najdulje s roditeljima pa se u prosjeku osamostaljuju tek u dobi od 32,2 godine, odnosno 31,9 godina. Treba napomenuti da u svakoj državi EU žene ranije napuštaju obiteljski dom od muškaraca, tako Hrvatice odlaze od roditelja u dobi od 30,4 godine, a Hrvati tek u dobi od 33,4 godine. 

seks Važna je priprema! 6 stvari koje obavezno trebate znati prije analnog seksa seks Savjeti zlata vrijedni Žene otkrile koliko seks treba trajati, ali i koji potez muškarci podcjenjuju menopauza Novo istraživanje Ova prehrana može potaknuti raniju menopauzu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    Nacija nesposobna da se stavi sama na noge, nemaju ni hrabrosti, niti znanja, niti povjerenja sami u sebe, dozivotno asistirani. Zato j je takvo kako je u danasnjoj Hrvatskoj, na individualnom nivou trebaju im roditelji da odlucuju za njih i ... prikaži još! da se brinu o njima, à na nacionalnom nivou narod kmetova koji treba gospodara da odlucuje za njega, da mu nareduje sto da radi i da se brine o njemu. A sada, hajde Uje i rcegovci, navalite sa minusima, cekam vas stoicki.

  • deda1234:

    A neki nikad..

  • Zapadnjak:

    nacija ljencina i neradnika koja u skladu sa svojim karakterom mrzi slobodno trziste i podrzava nakaradne ekonomije koje generiraju nove ljencine i neradnike...