Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI Europski povjerenik za proširenje traži da se Hrvatska i Slovenija “jasno “ odrede o Ahtisaarijevu mandatu

Rehn: Ne postavljajte mi nemoguće uvjete!

VL
Autor
Stojan De Prato
03.03.2009.
u 16:29

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn očekuje da mu hrvatska i slovenska vlada “jasno odgovore” na njegov prijedlog, iza kojega je stala Europska komisija, da “skupina starijih stručnjaka”, predvođena bivšim finskim predsjednikom i lanjskim nobelovcem za mir Martijem Ahtisaarijem, “olakša” rješavanje slovenskoga spora s Hrvatskom oko međudržavne granice.

- Vjerujem da će taj odgovor biti konstruktivan i pozitivan, bez nekakvih nemogućih uvjeta koji bi zapravo značili odbijanje - izjavio je Rehn sudjelujući na poslovnom forumu s temom Hrvatske, koju je u utorak priredio internetski portal EU Observer. Time je uzvratio na pitanje bi li smatrao hrvatski odgovor na taj prijedlog pozitivnim ako bi on uključio tvrdnju da bi Ahtisaarijevo povjerenstvo trebalo samo pripremiti izlazak obiju zemalja pred Međunarodni sud pravde.

Slovenska je vlada, pak, načelno prihvaćajući protekloga tjedna Rehnov prijedlog, postavila uvjet da Ahtisaarijevo povjerenstvo “pomogne odrediti kopnenu i morsku granicu”.

Ne dobije li “jasne” odgovore “uskoro”, Rehn je “zabrinut” da se slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora neće ukloniti na vrijeme da Hrvatska do kraja ove godine završi pristupne pregovore, kako je to predvidjeo EK-ov cestovid.

Rehn je najavio da će o tim pitanjima “uskoro” ponivno razgovarati s hrvatskim i slovenskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom, ali je odbio odgovoriti kada. Obojica će ministara u Bruxellesu boraviti u četvrtak, kada će sudjelovati na pripremnome sastanku ministara vanjskih poslova Sjevernoatlantskoga saveza za NATO-ov summit, koji će se održati 2. i 3. travnja u Strasbourgu i Kehlu.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, koji je takošer sudjelovao na forumu, nije želio komentirati Rehnove riječi “jer stvar je preosjetljiva”. Dodao je samo da ga hrvatska vlada Rehnov prijedlog “vrlo pažljivo proučava”. Drobnjak je uvjeren da Hrvatska još stigne završiti pristupne pregovore s EU do kraja godine. Upozorio je usto da je hrvatski pristupni postupak vrlo važan ne samo za Hrvatsku nego i za jugoistočnu Europu, te za EU u cjelini jer on mora pokazati da dobrim ispunjavajem kriterija za članstvo zemlja može postati članicom Unije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije