Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odlučio

Rehabilitiran Draža Mihailović, sudac: Nismo utvrđivali je li ratni zločinac

Draža Mihailović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
14.05.2015.
u 12:48

Nakon što je sudac Trešnjev kazao da se nakon ove odluke "Dragoljub Mihailović smatra neosuđivanim" u sudnici se prolomio glasan pljesak

Vođa četničkog pokreta Draža Mihailović rehabilitiran je odlukom Višeg suda u Beogradu.

Podsjetimo, zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića još 2006. godine podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori beogradskog Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savjet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVO). Obitelj i sljedba tražili su poništenje presude od 15. srpnja 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Nije mu omogućeno pravo na obranu

Na ovu odluku Višeg suda u Beogradu ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna. Sudac Aleksandar Trešnjev kazao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine osuđen na smrt, a dva dana poslije strijeljan. RTS piše kako je sud utvrdio da je sporna presuda donijeta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

U odluci suda zaključuje se da vođi četničkog pokreta tijekom suđenja nije omogućeno pravo na obranu, da nije vidio svog odvjetnika do početka suđenja i da nije imao pravo na nepristrano suđenje, dok su mu optužnicu uručili sedam dana prije suđenja. Trešnjev je u izricanju presude naglasio da sud nije utvrđivao je li Mihailović bio ratni zločinac ili nije, nego samo je li imao pošteno i pravedno suđenje, piše B92.

Šešelj i princ Aleksandar Karađorđević u sudnici

Blic piše da su tijekom izricanja odluke u sudnici bili princ Aleksandar Karađorđević i predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Nakon što je sudac Trešnjev kazao da se nakon ove odluke "Dragoljub Mihailović smatra neosuđivanim" u sudnici se prolomio glasan pljesak.

Ispred sudnice su se okupili mnogi pripadnici četničkog Ravnogorskog pokreta, ali i deseci mladih s komunističkim obilježjima koji su pjevali komunističke pjesme i nose komunističke zastave i majice s likom Staljina. Između njih stoji policija kako bi spriječila sukob.

>>Rehabilitiraju Dražu Mihailovića jer je smaknut bez suđenja!?

>>I notorni zločinci imaju prava

Komentara 326

IV
ivaba
11:43 14.05.2015.

Da li ce Pusic i ostatak Vlade uputiti cestitke......

PI
pidocha
11:42 14.05.2015.

super.sad napokon srbinu mogu reći da je četnik!!!!

VE
vern
11:43 14.05.2015.

To što je Beograd bio prvi europski "judenrein" grad i što su četnici sami iskasapili 16.000 Židova u tri dana sud je zanemario. A ništa, sad je na EU da pritisne, pa da ovi preko Dunava još jednom razmisle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije