Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sramota u Beogradu

Rehabilitiraju Dražu Mihailovića jer je smaknut bez suđenja!?

četnici, ravna gora
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
14.05.2015.
u 08:04

Unuk Vojislav Mihailović, profesori s Pravnog fakulteta i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini

Gotovo desetljeće od začetka ideje, nezamislive u civiliziranom svijetu, Viši sud u Beogradu danas će izreći konačnu odluku o zahtjevu za rehabilitaciju komandanta Kraljevske vojske u otadžbini, generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića, naime, još 2006. godine podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori beogradskog Pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savjet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVO). Obitelj i sljedba traže poništenje presude od 15. srpnja 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Mučen 72 sata

Prethodno su, na ročištu održanom u beogradskoj Palači pravde u utorak, iznesene završne riječi, u nazočnosti impresivne galerije likova, poput prijestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, Vojislava Šešelja, kao i pojedinih disidenata iz vremena komunizma. Glasno odobravajući, pozorno su slušali izlaganje odvjetnika Olivera Antića, koji je, zanimljivo, i savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića.

– Dokumenti o izvršenju smrtne kaznene ne postoje, a kada se uzme u obzir da nema ni originala presude, strogo pravno gledano, radi se o ubojstvu. Nakon zarobljavanja, okrutno je mučen 72 sata u zgradi Ozne, a sudski postupak nije bio u skladu s elementarnim pravnim pravilima civiliziranih država – napomenuo je Antić, poznat i po izjavi da bi na lanjskoj vojnoj paradi u čast 70. obljetnice oslobođenja Beograda trebalo biti mjesta i za četnička obilježja.

Tijekom postupka, podsjetio je da su Mihailoviću najveća odlikovanja dali predsjednici Francuske i SAD-a, Charles de Gaulle i Harry Truman, kao i da su o njegovu rodoljublju govorila još dvojica američkih predsjednika, Dwight Eisenhower i Ronald Reagan. "I četnici su sudjelovali u pobjedi nad fašizmom", ustvrdio je Antić pozivajući se na izvješće nekadašnjeg šefa američke obavještajne službe da su "Dražini gerilci onemogućili opskrbu Rommelovih trupa, koji zbog toga nije osvojio Aleksandriju, što je imalo ogroman utjecaj na daljnji tijek Drugog svjetskog rata".

"Narod već odlučio"

Ni za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nema dvojbi u vezi s odlukom o Dražinoj rehabilitaciji. "Ne bi bilo u ovoj zemlji ni tragova pravde, ni prava, ni morala ako bi sud drugačije odlučio. To je u narodu postignuto prije više desetljeća, to je učinila znanost odavno, kao i narodna skupština zakonom o izjednačavanju pripadnika ravnogorskog i partizanskog pokreta", zagrmio je samoproglašeni četnički vojvoda, između dva verbalna okršaja s predstavnicom nevladine udruge "Žene u crnom" Stašom Zajović, jednom od protivnica rehabilitacije Mihailovića. Nakon lavine uvreda koje je sasuo na račun njezina izgleda, izjavila je da takav odnos pokazuje "koliko je opasna i sama pomisao na rehabilitaciju" Draže Mihailovića.

>>Dok RH zaboravlja ratne heroje, Srbija amnestira i četnike iz II. svjetskog rata

>>Predsjednik Josipović: Draža Mihailović je ratni zločinac

Komentara 148

RT
Rollo.Tomasi
08:14 14.05.2015.

Neka mi sad netko kaže da su bili "zavedeni" dok su ubijali po Hrvatskoj. I još bi im ja trebao vjerovati kao narodu?

HR
Hrvatskalatinica
09:42 14.05.2015.

ovi na slici nisu TERORISTI,ovi ubijaju hrablo samo dijecu starce i zele, siluju i pale ruse kuce, a Katolicke crkve samo gadjaju 120 kalibarskim oruzjem, nisu teroristi jer u medijama Hrvartskim jos ima ostavstina koje vjetric nije zahvatio

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
08:27 14.05.2015.

A hrvatska politika podržava takve stavove i neće im stajati na putu ? Bar je tako izjavila Pusićka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije