Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupljanje potpisa

Referendumske inicijative 
na udaru gradonačelnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.05.2018.
u 10:12

Prilično je nezgodno ako će gradonačelnici odlučivati za koji će referendum dopustiti prikupljanje potpisa, a za koji neće, kaže profesorica S. Barić

Referendumske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” od danas prikupljaju potpise za raspisivanje dvaju referenduma o izlasku Hrvatske iz Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog sustava. U iduća dva tjedna moraju ih prikupiti oko 380.000, no u samom startu naišli su na prepreke.

Veliki gradovi odobrili su im znatno manji broj mjesta za prikupljanje potpisa, štandove im naplaćuju po komercijalnim cijenama, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio im je da potpise protiv Istanbulske na javnim površinama u njegovu gradu neće prikupljati.

Odlučuje Ustavni sud

– Vaše motive zahtjeva za otkazivanje ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom – otpisao im je Obersnel optužujući inicijativu “Istina o Istanbulskoj” da ne preže od manipulacija i laži. Uvjeren je da bi ta inicijativa pogrešno informirala Riječane o međunarodnom dokumentu kojim se “žele iskorijeniti nazadni, konzervativni, zdravom razumu protivni, ali nažalost još uvijek živi oblici zlostavljanja, diskriminiranja i ugrožavanja žena i djece”. Tumači, također, da Istanbulska štiti ljudska prava te da se zato o njoj ne treba odlučivati na referendumu.

Takav stav riječkog gradonačelnika ne iznenađuje s obzirom na to da svoj svjetonazor Obersnel nikada nije krio, no svojom je odlukom zašao na prilično sklizak teren jer o temama o kojima se može odlučivati na narodnom referendumu ne bi smjeli odlučivati gradonačelnici, nego Ustavni sud. U protivnom bi jedna pravila važila, primjerice, u Pločama, a druga u Čakovcu, ovisno o svjetonazoru gradonačelnika, a narodni referendum ipak je ustavni institut. Smiju li gradonačelnici autonomno o tome odlučivati, upitali smo profesoricu ustavnog prava Sanju Barić.

– Načelno, sva državna tijela imaju ne samo pravo nego i obvezu tumačiti Ustav. S druge strane, prilično je nezgodno ako će gradonačelnici odlučivati za koji će referendum dopustiti prikupljanje potpisa, a za koji neće. Kod nas je korijen čitavog problema u činjenici da smo 2010. Ustavom propisali mogućnost referenduma na zahtjev birača, ali nismo donijeli zakon koji bi regulirao kako se taj referendum provodi. Svako daljnje tumačenje proizlazi iz te prvotne greške. Strašno je koliko je ta problematika neregulirana i zato imamo 1001 problem, pa i ovaj – tumači Barić.

‘Dogovor HDZ-a i SDP-a’

Obersnel je osobno i protiv referenduma o izbornom sustavu jer se protivi manjim pravima zastupnika nacionalnih manjina, no najavio je da će inicijativi “Narod odlučuje” dati 26 od traženog 41 mjesta, iako se, kaže, nada kako će građani njihove štandove zaobići. Željka Markić, međutim, tvrdi da im Rijeka još uvijek nije odobrila ni jednu lokaciju.

– Očito postoji dogovor HDZ-a i SDP-a protiv ovog referenduma, jer nas većina velikih gradova opstruira. Ako u Splitu, gradu s 350.000 stanovnika, imamo samo 10 mjesta za prikupljanje potpisa, o čemu pričamo? Kako ćemo provoditi ustavno pravo na referendum ako se u gradovima koji čine pola stanovništva Hrvatske ovako ograničava izjašnjavanje – zdvojna je Markić.

Komentara 90

AL
alf
10:21 13.05.2018.

Nije li nama uvijek govorio taj Rijecki gradonacelnik da je Rijeka otvoreni i tolerantan grad. A sada izgleda ta tolerancija je samo za trofazne i komunjare, ostali nisu prihvatljivi. Sto kazu Evropski zakoni po tom pitanju? Dali je gradonacelnik mjerodavan da donosi sam te odluke? To je ta komunisticka Rijeka i njihova demokracija.

AN
angeomihael
10:24 13.05.2018.

Referendum jest odabir između života u Hrvatskoj ili izbjeglištva po Europi kao novi Sirijci. .Za referendum ,za nas u našoj Hrvatskoj,samo je opći potop alternativa.

PL
@ploto@
10:39 13.05.2018.

Tko je Obesnela nešto pitao ? Neka dopusti referendum protiv sebe pa će vidjeti da ga podržava manjina u Rijeci.Svima se popeo na glavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije