Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.05.2022. u 09:10

Najvažnija je po(r)uka Ustavnog suda o dvije referendumske inicijative da inicijatori nisu građanima dali objektivne i točne informacije

Možda je najvažnija po(r)uka koju javnost može izvući iz odluke Ustavnog suda da dvije referendumske inicijative, Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije, nisu u skladu s Ustavom ona da inicijatori nisu građanima dali objektivne i točne informacije što će se dogoditi ako se dopuni Ustav kako je traženo.

Ova poruka ne zadire u meritum stvari i traženja, ali je itekako treba imati na pameti kod sljedećih, legitimnih zahtjeva za različitim referendumima. Pojednostavljivanje pitanja na koje građani daju odgovor "da" ili "ne" neminovno dovodi do polarizacije i napetosti u društvu.

Hrvatska nije Sjeverna Koreja da građani moraju imati uniformno mišljenje o svim temama, i itekako je dobro da ga nemaju, jer samo tako društvo postaje otvoreno za sve. Razlika u mišljenjima se ne treba bojati, dapače, one su izvrsno sredstvo za daljnji razvoj demokracije i promišljanja, kroz dijalog i argumentiranu raspravu.

Ali svesti bilo koji problem koji bi u konačnici imao ogroman utjecaj na društvo na binarnu opoziciju, vrlo često je prikrivena manipulacija i igranje na emocije ljudi. Nije realno očekivati da će baš svi građani sjesti i razmisliti, analizirati Ustav pa donijeti informiranu odluku o inicijativi, stoga nije loša ideja da se prije prikupljanja potpisa, jer je javnost tad već naelektrizirana, propita ustavnost referendumskog pitanja kako se, u konačnici, ne bi građanima davale lažne nade i nerealna obećanja.

Da, i u izvanrednim situacijama institucije itekako se mora paziti na Ustav i na ustavne vrednote, one nisu suspendirane, ali se ni ne analiziraju parcijalno. Osim toga, slučajno ili ne, a u politici je rijetko što slučajno, ove su referendumske inicijative bile izrazito političke, usmjerene protiv Vlade, što jest legitimno, ali malo "žulja" jedna činjenica.

Pokušati zaraditi političke bodove u situaciji kad je Hrvatska imala po cijeli autobus mrtvih dnevno od COVID-a 19, i kad je broj preminulih premašio broj izgubljenih života iz Domovinskog rata, kapitalizirati i osvojiti političku korist iz muke i umirućih i teško bolesnih, ignorirajući apele liječnika i medicinskog osoblja, bez obzira na to koliko se to pokušavalo prodati kao nešto drugo, pokazuje određenu razinu pa i morala i u krajnjoj liniji, bešćutnosti. 

Komentara 3

ME
Megistys
14:22 17.05.2022.

Kako svi zaboravljaju 700 i više tisuća potpisa koje je skupio "Hod za život" pa se nije reagiralo, a sada 400 tisuća je nezaobilazno i kršenje je prava na debilni referendum. Znači kada se radi o interesima tog protuhrvatskog šljama i ološa kakav se nakotio u tom MOST-u onda čak treba Ustavni sud i ukinuti ?

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
12:47 17.05.2022.

‘ prikrivena manipulacija i igranje na emocije ljudi’. trenutak introspekcije ili samo novi primjer novogovora? pitanje je sad…

Avatar PrvoPoljeBijelo
PrvoPoljeBijelo
12:10 17.05.2022.

Rješenja ustavnog suda o Referendumskim inicijativama bila su izrazito politička, usmjerene za Vladu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije