Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisi u Saboru

Referendum se ni teoretski ne može održati prije 15. rujna

potpisi za referendum u saboru 3
Foto: Željko Lukunić/PIXELL
1/4
14.07.2010.
u 15:21

Iako su se sindikalci složili s time da valjanost potpisa provjeravaju ministarstva, voljeli bi da su i sami imali mjesec dana za njihovo prikupljanje. No Šeks očito misli da je lakše skupiti nego provjeriti potpise!

Ured predsjednika Sabora od danas je "zakrčen" kutijama. Ali ne bilo kakvima. U njima je 813.016 potpisa hrvatskih građana koji su njima jasno rekli "ne" Vladinoj namjeri da zakonom uređuje područje kolektivnih ugovora. Uručili su ih predsjedniku Sabora Luki Bebiću predstavnici pet sindikalnih središnjica kako bi se provjerila njihova valjanost i već jednom raspisao drugi referendum od hrvatske neovisnosti. No, neće to sve ići baš tako brzo.

- Predložit ću danas Odboru za Ustav da provjeru obave dva ministarstva - za upravu i unutarnjih poslova. Mislim da je nužno dati im najmanje mjesec dana za provjeru - istaknuo je predsjednik Odbora Vladimir Šeks.

Iako su se sindikalci složili s time da potpise provjeravaju ministarstva, voljeli bi da su i sami imali mjesec dana za njihovo prikupljanje. No očito Šeks misli da je lakše skupiti nego provjeriti potpise! I predsjednik Sabora Luka Bebić smatra da će se potpisi provjeravati sigurno do kraja kolovoza te da je datum referenduma nemoguće prognozirati. No, s obzirom na to da Sabor zbog ljetne stanke neće zasjedati sve do 15. rujna, referendum se ni teoretski ne može održati prije tog datuma. Iako zvuči nevjerojatno, još je uvijek upitno i po kojem Ustavu će se gledati je li referendum, kada se provede, uspio ili ne.

- To pitanje nije sada na dnevnom redu. Tek kada se utvrdi da je za referendum prikupljeno dovoljno potpisa, može se odgovoriti na ovo pitanje - kaže Šeks koji je još prošli tjedan sam predložio da se ustavni suci biraju upravo po novom Ustavu. Isto od Šeksa očekuju i sindikalci, kako su to jučer sami i jasno istaknuli.

- Mi nismo politizirali i, ako se ovo okrene u krivi pravac, nećemo se libiti na jesen ni političkih poruka - poručio je sindikalac Krešimir Sever. Njegov kolega Ozren Matijašević koliko god je zadovoljan što su građani podržali njihovu akciju toliko u svemu ovom, kako kaže, ima i gorčine jer je sve ovo ipak bilo nepotrebno.

- Došli smo u ovu situaciju zbog nekvalitetnih pregovora koje i dalje želimo voditi, ali ne o ovome, već mnogim drugim još otvorenim pitanjima. No nekompetencija pregovarača  peče i boli - zaključio je Matijašević. Smeta mu, dodao je, i što su ih optuživali da su izdali građane jer im je cijelo vrijeme u fokusu bio jedino Zakon o radu te poručio kako će učiniti sve da njihova borba ne dobije nikakvu političku konotaciju.

Komentara 6

KV
kvakva
17:39 14.07.2010.

Bebić, Šeks, Kosor i kompanija (HDZ) provjeravat će glasove referendumske jednako temeljiti kao što su uvijek i bezuvjetno provjeravali glasove za Sabor, a posebice glasove glasača iz BiH. dakle, sve je u sigurnim i preciznim rukama!

Avatar Piruška
Piruška
19:18 14.07.2010.

Svi se sprdaju sa radničkom klasom, ali uskoro će izbori !!!

FE
Felicijen
16:31 14.07.2010.

Za mjesec dana će se svi pitati \"kakav sad to referendum!?\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije