Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Referendum s novim pitanjem isti dan kada i referendum za EU

Prije ulaska u Banske dvore sindikalni čelnici izjavili su da Vladi nude ili da pristane na održavanje referenduma ili masovne prosvjede koje su bili spremni organizirati ako ih Vlada ponovno odbije
23. studenoga 2010. u 20:07 133 komentara 8 prikaza
sindikati (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Još u petak nije bilo ni traga dogovoru Vlade i sindikalnih središnjica u vezi s referendumom o Zakonu o radu, nakon čega su sindikati zaprijetili održavanjem prosvjeda po hrvatskim gradovima. No, jučer nakon trosatnog sastanka Vlade i koalicijskih partnera te sindikalnih središnjica u Banskim dvorima dogodio se potpuni obrat – dogovor je postignut, ali ne o referendumu o Zakonu o radu.

Sindikat je zatražio referendum s pitanjem građanima o drugoj temi – "Jeste li za to da se referendum raspisuje ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?". Dakle, u peticiji bi trebalo prikupiti upola manje potpisa nego sada s obzirom na to da je sada potrebno prikupiti oko 450.000 potpisa, a i produljen je rok za prikupljanje potpisa. Referendum s tim pitanjem održao bi se istog dana kad i referendum za ulazak Hrvatske u EU. Taj referendum održat će se u roku od 30 dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske za ulazak u EU, a prema očekivanjima, to bi se trebalo dogoditi u vrijeme mađarskog zasjedanja, odnosno do sredine godine.

– Zajedničkim održavanjem referenduma zajednički ćemo usmjeriti snagu da referendum uspije i da se ostvari povijesni cilj Hrvatske da bude članica EU – rekla je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka, a slično je potvrdio i Vilim Ribić, koordinator sindikalnih središnjica.

– Tako ćemo pridonijeti tome da se sindikati motiviraju za uključivanje u referendum o EU – rekao je Ribić. Dodao je da takav prijedlog o referendunskom pitanju nije stigao samo od Vlade, nego ga je predložio i predsjednik Josipović, a i sami su o tome razmišljali.

Pitanje koje se postavlja na referendumu ide u smjeru jačanja neposredne demokracije jer se olakšava provedba referenduma, znajući da će sada trebati manji broj potpisa i dulji rok da se potpisi prikupe, nastavio je Ribić.

Dvije su se strane dogovorile i o promjenama koje bi se trebale ugraditi u novi Zakon o radu. Prvo, ako otkazni razlozi nisu ugovoreni, kolektivni ugovori na određeno vrijeme mogu se otkazati isključivo iz razloga bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti koje nisu bile poznate ili se nisu mogle predvidjeti u vrijeme sklapanja ugovora. Zatim, produljena primjena pravnih pravila, ako nije ugovorena kolektivnim ugovorom, primjenjuje se godinu dana od isteka kolektivnog ugovora. Vlada će se založiti za napuštanje instituta pravilnika o radu u korist jačanja procesa kolektivnog pregovaranja, a zajedno sa sindikalnim središnjicama potaknut će i predložiti poslodavcima otvaranje pregovora o općem kolektivnom ugovoru. U roku od godinu dana trebali bi se organizirati specijalizirani radni sudovi.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • -obrisani-:

    . ukupni IQ ove petarde je 250

  • 14words:

    Kakve nelogičnosti i guranje vode na svoj mlin,toliko energije uložiti u nešto što je već povučeno iz procedure,nečuveno.

  • kreont:

    MMF Da EU Ne Sindikati Ne