Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Referendum će biti valjan ako je glasovalo 40% birača

'21.05.2013., Zagreb - Unatoc brojim napadima na aktiviste i volontere nastavlja se prikupljanje potpisa za referendum na kojem bi se gradjani mogli izjasniti jesu li za to da se u Ustav RH unese odbr
20.11.2013.
u 17:00

Vladajućima je bitno da izmijene referendumsku regulativu da bi spriječili raspisivanje referenduma protiv ćirilice

Saborska radna skupina za promjene Ustava utvrdila je prijedlog nacrta promjena. Nacrt će uputiti Odboru za Ustav, koji bi, prema najavama njegova predsjednika Peđe Grbina, u četvrtak na sjednici ipak trebao otvoriti javnu raspravu o ustavnim promjenama. Ni oko ovih prijedloga ne postoji suglasje svih stranaka, pa se tako HDZ, kojemu ni jedan prijedlog nije prihvaćen, ne slaže s nacrtom.

Nacrt regulira pet područja – ukida se zastara za teška ubojstva, područna samouprava zamjenjuje se pojmom regionalna samouprava, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina donosi se po proceduri promjene Ustava, dakle u tri koraka te uz glas 101 zastupnika, skraćuju se stanke u zasjedanju Sabora te regulira referendumska procedura. Tako je u nacrtu smanjen prag potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma sa 10% od ukupnog broja birača na 200 tisuća potpisa.

Ograničit će se teme o kojima se može raspisati referendum, a referendum će biti pravovaljan ako mu pristupi najmanje 40 posto birača upisanih u popis birača za taj referendum. Taj prijedlog Dragutina Lesara sada je iznimno važan vladajućima kako bi spriječili raspisivanje referenduma protiv ćirilice. Zato su spremni pristati da nezastarijevanje teških ubojstava stupi na snagu tek 1. siječnja 2014., što znači da bismo ipak mogli isporučiti Josipa Perkovića Njemačkoj.

Komentara 24

Avatar RUN.FAST.RUN.FAR
RUN.FAST.RUN.FAR
17:02 20.11.2013.

sve što mogu čine protiv demokratske želje Hrvata !

VI
vidum
17:16 20.11.2013.

Interesantno, a za referendum o ulasku u EU bila su dovoljna i trojica.

Avatar MK
MK
17:35 20.11.2013.

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE: II TEMELJNE ODREDBE: Clanak 1. U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlucivanjem. >>> Jesu li po Peđinim prijedlogom svii drzavljani "ranopravni" ili Peđa Grbin pogoduje protivnicima jednoga referenduma?! Zar "Referendum" nije upravo u Ustavu opisano "neposredno odlucivanje" i nije li to pokusaj reguliranja "vladavine naroda"?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije