Naslovnica Vijesti Hrvatska

Redovita mamografija gotovo je prepolovila smrtnost od raka dojke

Opasnost od skrininga dojke minimalna je i zanemariva, gotovo da i ne postoji. Omjer spriječenih smrti i karcinoma zbog mamografije je 242:1.
14. prosinca 2009. u 18:28 5 komentara 2 prikaza
mamografija
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Mamografija nije idealna metoda samo zato što ne otkriva dio tumora dojke, ali nema dovojbe da je riječ o jedinoj poznatoj i priznatoj metodi.

Statistika sve govori
Među brojnim dokazima za to statistika je skandinavskih zemalja u kojima se nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke provode desetljećima i u kojima je, uz veliki odziv žena, smrtnost reducirana 35 do 40 posto!

To je odgovor prof. dr. Borisa Brkljačića, predsjednika Hrvatskog društva radiologa i voditelja stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva za mamografski skrining, na tekst u Glasu koncila o mamografiji kao o štetnoj i neznanstvenoj metodi, a u kojemu se pogrešno interpretira američka rasprava o toj temi.

Naime, američka skupina “Preventive Service Task Force”, koju čini 13 liječnika, pretežito statističara i epidemiologa, preporučila je da mamografski skrining u zdravih žena ne treba raditi jednom svake godine od 40 godine života žene, nego jednom u dvije godine između 50. i 74. godine života. Zanimljivo je da su te preporuke u Americi pobudile snažnu, negativnu reakciju američkih stručnih društava, i to radiologa, onkologa, ginekologa, kirurga.

Američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius izjavila je da preporuke te skupine ne odražavaju stav Vlade, govori nam prof. Brkljačić te dodaje da naš nacionalni program obuhvaća žene od 50. do 69. godine jednom u dvije godine, jer za više od toga nemamo dovoljno ni liječnika, ni mamografa, ni novca. Ali, ističe, plašiti žene da mamografija uzrokuje tzv. radijacijski inducirani karcinom jako je opasno. Jer, taj je rizik minimalan, zanemariv i gotovo na nuli.

Omjer preveniranih smrti od karcinoma dojke u odnosu na karcinom induciran mamografom u dobi od 50. do 69. godine jest 242:1, govori prof. Brkljačić i zaključuje:

– Istraživanje u Švedskoj pokazuje da 90 posto žena preživi više od 15 godina bez recidiva upravo zato što mamografskim skriningom otkrivaju vrlo male tumore koji se još ne mogu napipati.

Odziv 56 posto
U hrvatskom programu ranog otkrivanja raka dojke odziv je 56 posto, što nije tako loše jer dio žena ide na kontrolu izvan programa. U dvije i pol godine programa otkriveno je 1400 karcinoma.

Obaviti prvu mamografiju sa 40 ili 50 go

Obaviti prvu mamografiju sa 40 ili 50 godina? – Tumori kod mlađih žena invazivniji su i agresivniji nego u starijih i mnoge studije pokazale su veliku korist od mamografije u četredesetima. Prema podacima američkog društva radiologa, kod žena u 40-ima otkriva se jedan invazivni karcinom na 556 mamografija, a oko 24 posto svih karcinoma dojke otkriva se kod žena u 40-ima.

Velike studije pokazuju da je čak 75 posto smrti među 20 posto žena koje nisu išle na screening, a 25 % smrti u 80 % žena koje su bile na skriningu.

Elipso

 • -obrisani-:

  nemojte, tako glasno, da neki od dezurnih mantijasa cuje....bit ce frke..!!!!

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Izvorni članak Američkog ministarstva zdravstva je dostupan na Internetu i svatko ga može pročitati pa tako i gospoda koja se svađaju s Glasom koncila čiji članak također nisu pročitali. Ovo je samo još jedan napad na Crkvu od strane dežurnih ... prikaži još!h pljuvača koji žele prikazati Crkvu nazadnom i institucijom nezainteresiranom za zdravlje naroda,a to je sve samo ne istina. Sramotno, zapravo.

 • -obrisani-:

  Svaka mama na mamografiju! Ostalima dojke i ne trebaju.