Naslovnica Vijesti Hrvatska

Redatelj Gazde poslao otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a: 'I Petrov je rekao da bi film svatko trebao vidjeti'

"Gospodine Bačiću, na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a izabrani ste voljom Hrvatskog sabora i njemu odgovarate za provođenje javnog interesa. A ja Vas držim osobno odgovornim ako film ne bude prikazan"
27. ožujka 2017. u 20:01 4 komentara 1352 prikaza
Dario Juričan
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Redatelj filma Gazda Dario Juričan poslao je pismo glavnomr ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću pitajući ga zašto HRT ne želi prikazati taj film.

Juričan u pismu navodi da će TV verzija dokumentarnog filma Gazda, financiranog poglavito hrvatskim javnim novcem, sutra biti prikazana na kanalu Al Jazeera Balkans. Kako kaže da se film 

"Dozvolite da Vas podsjetim, riječ je o filmu koji se dotiče i povijesti koncerna Agrokor, trenutno najvažnije teme u ovoj zemlji, pa me zanima zašto hrvatski gledatelji nemaju pravo pogledati taj film, pa čak niti doznati zašto ga HRT ne želi prikazati. Nadam se da će javna televizija koju vodite ipak uvrstiti u svoj program film Gazda, rađen javnim novcem i u javnom interesu. Sam predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov po gledanju filma izjavio je da je „film edukativan i da bi ga svatko trebao vidjeti“. Vi ste taj, gospodine Bačiću, koji treba omogućiti da hrvatsko gledateljstvo pogleda taj film", navodi Juričan u pismu.

Juričan podsjeća da je Bačiću ponuda za prikazivanje Gazde poslana prije više od dva tjedna, a u međusobnoj komunikaciji potvrđeno je da je ponudu dobio.

"Gospodine Bačiću, na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a izabrani ste voljom Hrvatskog sabora i njemu odgovarate za provođenje javnog interesa. A ja Vas držim osobno odgovornim ako film ne bude prikazan. Ako smatrate da je trenutak prikazivanja 'nezgodan', onda Vas je netko obmanuo s opisom posla glavnog ravnatelja  – na Vama je da dosljedno donosite odluke u javnom interesu, jer 'zgodan' trenutak za prikazivanje Gazde vjerojatno nikada neće doći", zaključuje Juričan.

>> Redatelj filma Gazda: Država se neće naplatiti od Todorića za otok, on traži način da im plati kompenzacijom

>> Film 'Gazda' sutra na Al Jazeeri Balkans

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar DŠ.....
  DŠ.....:

  Nema straha , mladiću. Ubrzo ćeš snimiti film "Gazde". Takvih imamo na bacanje, a majstor tvoga formata znat će to iskoristiti.

 • branko-kockica:

  Pa nek si ga onda Božo Petrov prikaže kod sebe u Metkoviću, recimo u sklopu festivala "Božo i kumovi '17".

 • branko-kockica:

  Maštoviti su ovi naši filmaši. "General" - Ante Gotovina. "Gazda" - Ivica Todorić. Što je slijedeće: "Intelektualac", potresna drama o pučkom tribunu Miri Bulju, u glavnoj ulozi kamen za tješnjenje zelja?