Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAZU
Povratak na članak

Recept za recesiju naših akademika: Vratimo se na selo!

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić: Nezavisnost zemlje ovisi o snazi njezina gospodarstva, a ono je sada na vrlo niskim granama

Komentari 108

OB
-obrisani-
23:32 10.02.2011.

Prvo treba shvatiti jednu stvar. Postenim putem i postenim radom nema brzog bogacenja. Upjeh sam po sebi je kad mozes zadovoljiti potrebe svoje obitelji i na kraju mjeseca imati ustedjenu koju kunu. I korak po korak. Ovih zadnjih 20 godina, famozna bogatstva, milijunske eure, price po kuloarima i proseravanja...tesko ce biti izbrisat iz glava mladih ljudi...a i starijih. Zemlja je krasna, zivot na selu isto tako...ali kod zemlje nema varanja. Sto das, malo vise ces dobiti ako...te vrijeme ne zezne, usjevi podbace... Treba na razinii drzave napraviti plan i vidjet sto prvo treba NAMA, a onda sto treba i sto se trazi za izvoz. Pristupe selima srediti, infrastruktura sela modernizirati, sela prilagoditi 21 stoljecu...napraviti ih oku ugodnim...i stimulirati ljude sa burze, a narocito one koji su vec na selima. I prestat krast i sanjat milijune. Zrno po zrno pogaca...bit ce i palaca.

VL
IS
istima
00:01 11.02.2011.

U Hrvatskoj neima gore kletve no spomenut nekom da se vrati na opustjelu očevinu i oživi ognjište...... uz to se lijepe kojekakvi pogrdni atributi.... no, dok ne koristimo osnovne Bogom dane resurse.... teško da ćemo naprijed. \'Nokije\' dolaze i prolaze,, no prave vrijednosti poput zdrave hrane i vode su za sva vremena.

VL
ŠI
šimuka
21:44 10.02.2011.

Kada je to isto rekao Kerum,napali su ga .Eto ti ga vraže,i ove mudre glave predlažu isto.Baš me zanima šta bi rekao drug tito da je kojim slučajem živ, vrag mu sriču odnio.

VL
OB
-obrisani-
22:06 10.02.2011.

Dajte pola penzije neradnicima!

VL
ST
standup
23:20 10.02.2011.

..a i Nacija bi dobila lipu-liniju..., bez stomacíne...sa motikom i plugom.(bez \"aerobika\").-:))

VL
OB
-obrisani-
00:08 11.02.2011.

jednostavno je imate bezvizni rezim sa Kanadom aj svi pasos u dzep i put pod noge:) ostavite zemlju svabama i nama Srbima.... cao adio....

VL
OP
opcija
07:45 11.02.2011.

jel neko završio agronomiju na Akademiji, jeli čuo možda o ruralnom razvoju, čitao možda EU i RH dokumente o ruralnom razvoju? Molimo studente s poljoprivrednih fakulteta da gospodi objasne što se zbiva i što će se zbivati u Europi narednih 10 godina.

VL
OK
ORLOV KUK
08:10 11.02.2011.

Uspoređivat poljoprivredu kapitalističkih zemalja sa nama koji smo još u duši komunizam nema smisla

VL
OP
opcija
08:12 11.02.2011.

Prestani se baviti frazama ako si agronom artikulirano radi, ne pljuj po struci nego radi, čitaj, educiraj ljude. Povezuj se s kolegama uključi se u postoječe strukovne institucije i pridonosi. Sve ostalo je babsko trkeljanje.

VL
IV
ivicas
21:38 10.02.2011.

jednostavno -treba onima koji zele raditi i znaju to i omoguciti.npr seljacima penzionerima uvjetovati da predaju imanja sinovima unucima a ne kao sto je sada slucaj drze i dalje uzde primaju penziju drze par krava dobivaju poticaje a poljoprivreda nam stagnira zbog tih zaostalih i neucenih vlasnika na selu

VL
UK
Ugo Kajvez
21:51 10.02.2011.

\"Tihomir Domazet, akademik: \"U Hrvatskoj je samo financijski sektor u plusu, svi su ostali sektori u deficitu”. ................................................................................................... Pa netrebamo biti akademici da to vidimo, ......... hvala HDZ i slični njima što ste nam natovarili te strane banke koje nam isisavaju krv iz države i narod ............ k tome što ste vi akademici dosad čekali da se javite ? ..................................

VL
OB
-obrisani-
21:53 10.02.2011.

Sad ste se sjetili kad su sve gangster kao Oresar, Mravak, Mladineo,... i njima slicni unistili sto se unistiti moglo. Sutjeli ste kao zaliveni dok vas je Ivo Sanader finansirao i podmirivao vam potrebe rasprodajom i zaduzenjem Hrvatske. Sad kadd se slavina zatvara i kad se cijeli sustav urusava vi se javljate. Mars u 3PM bando lopovska.

VL
VI
vidimškoj
21:55 10.02.2011.

10.02.2011. u 21:44h šimuka je napisao/la: Kada je to isto rekao Kerum,napali su ga .Eto ti ga vraže,i ove mudre glave predlažu isto.Baš me zanima šta bi rekao drug tito da je kojim slučajem živ, vrag mu sriču odnio. +++++++++ nije rješenje poslat ljude na selo a i dalje nastavit uvozit tuđe mliko,sir,meso i poloprivredne proizvode. Šta smo onda dobili,veliko ništa,je li tako ?????? U selo i proizvodnju triba ulagat i uvozit samo ono šta mi ne proizvodimo tek tada se može dogoditi boljitak i napredak a za sve ovo šta san ja napisa zna i svaki seljak i poljoprivrednik i ne triba bit akademik. Bit je u tome šta nše vladajuče zlo radije uzima od stranaca proviziju a za narod ih boli ku..c

VL
Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
21:56 10.02.2011.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik: \"Trenutak je dramatičan: hoćemo li i vode i šume dati strancima zbog rupe u proračunu?” ________ bradati čmar je prodao sve banke strancima i danas pametuje.

VL
UT
utatica
21:56 10.02.2011.

proizvodnja i prerada hrane je strateški važna jednako kao i vojska i energenti, tu nema puno filozofije, treba znati šta je potrebno i sve upregnuti da se to relalizira. Naše selo bi moglo porehraniti i nas i naše turiste, aa u nekoliko okolnih gradova mogla bi se organizirati prerada i konzerivranje proizvoda sa sela i svi zadovljni, no to sve treba netko organizirati, dati smejrnice proizvođačima, educirati ih, omougćiti im otkup itd, savjetodana služba pri Ministarstvu poljopirvrede je sama sebi svrhom, pokušajte od njih dobiti neku inforamciju u svezi uzgoja neke kulture, ja sam pokušala, ne da ne znaju ništa, nisu me niti znali uputiit gdje mogu dobiti informaciju a kamoli da bi od njih došla neka incijativa

VL
GA
Galebar
21:57 10.02.2011.

\'\'Bravo\'\' akademiče Kusić! Na prvu sjednicu ste pozvali moralnog patuljka veleizdajnika Mesića da vam priča o ekonomiji! Vidi ste da ste i vi osobno partizanskog duha po vokaciji. Baš je Hrvatska bijedna i jadna zemlje, nema nam spasa...

VL
MA
margaritas
21:58 10.02.2011.

slavonci naselili zagreb zivotare na rubu siromastva umjesto da obraduju zemlju ostavljaju kuce i gospodarstva u zamjenu za podstanarstvo

VL
RB
Rikard Barić
22:01 10.02.2011.

Simpatična je ova akademska gerijatrija i lokacija vizije u kravlje vime. Ako naša krava daje 3000 lit (a mirovine su kolike jesu) - bi li da li bi, jeli bi onda one od 9000 lit dale tri puta vece mirovine? To je bilo jedino pitanje te debate.

VL
DU
Deleted user
22:03 10.02.2011.

Fakat: Ima vas oko 400 - deset puta više nego u francuskoj akademiji...Nesretan je onaj narod čiji ste akademici........ VRATITE SE NA SELO!!! Hrvatskoj nećete nedostajati.

VL
BZ
Branko Zajec
22:04 10.02.2011.

Utješno, probudili se akademci. Dijagnosticirali su dva vrhunska lopova Hrvatske, Valentića i Škegru. Po njihovoj inicijativi za oživljavanje sela, očigledno su sličnih razmišljanja kao Kosorica. Trebamo pod hitno školovati pastire !!!

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.