Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZGAJIVAČNICA STRAVE

Rebecca je opasne pse razdvajala elektrošokerom, a Petar ih je mlatio kolcem

Foto: Robert Anic/PIXSELL
26.07.2019.
u 10:07

Uzgajivači pasa za borbu iz Zagorja pravomoćno su osuđeni zbog stravičnog mučenja životinja koje su zakapali u dvorištu

Vlasnici uzgajivačnice pasa iz Zagorja Rebecca (23) i Petar (34) pravomoćno su osuđeni na godinu dana uvjetnog zatvora i zabranu obavljanja djelatnosti na četiri godine zbog mučenja životinja.

Riječ je o slučaju uzgajivačnice 'Moloss monsters' u Maloj Erpenji, mjestu između Krapinskih i Tuheljskih Toplica, koji je prije tri godine zgrozio cijelu Hrvatsku. U dvorištu obiteljske kuće, u neprimjerenim uvjetima, držali su ukupno 35 pasa, uglavnom one za borbu: engleske i američke buldoge, pse pasmine dogo argentino, bulterijere, stafordske terijere, boksere, doge.

Oduzeto im je svih 35 pasa koji su povjereni na skrb drugoj uzgajivačnici iz Zagorja. Pretragom kuće i dvorišta policajci su pronašli lešine pasa bez čipa u truležnom stanju te čak 29 pasa i šest štenaca u bolesnom stanju. Kod 19 pasa utvrđeno je više oboljenja, a kod 13 različite ozljede. Životinje uopće nisu imale veterinarsku skrb, niti su adekvatno hranjene.

Tijekom sudskog postupka na Općinskom sudu u Zlataru otkriveno je kako su se psi grizli i ozljeđivali, a u tome su svoje prste imali i vlasnici uzgajivačnice.

Odlučujući o žalbi osuđenih uzgajivača, Županijski sud u Zagrebu u drugostupanjskom je postupku naveo kako je Rebecca pse u sukobu razdvajala elektrošokerom. Njezin partner Petar pak mlatio ih je drvenim kolcem te im oko vrata stavljao električne ogrlice.

Odbijena je, na koncu, njihova žalba i potvrđena im je presuda od godinu dana uvjetnog zatvora te zabrana obavljanja djelatnosti. Jedino je prihvaćena žalba tužiteljstva koje je tražilo da osuđeni dvojac plati sve troškove postupka, koji iznose oko 35.000 kuna.

Županijski sud u obrazloženju presude naglasio je kako je ona važna zbog "uspostavljanja etičkog odnosa prema životinjama, onemogućavanja negiranja prava svih vrsta i jedinki te onemogućavanja nanošenja boli, patnje i štete životinjama jer je svaki život jednako vrijedan".

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:20 26.07.2019.

To nije nikakva kazna, ta presuda neće na nikoga djelovati ni preventivno ni odbujajuće. Navikli smo se na takve presude...

MI
midea
11:33 26.07.2019.

sramota od presude , kakva se poruka šalje ?

DR
Drass79
12:47 26.07.2019.

Kakva je to presuda? Za 4 godine se opet može legalno baviti uzgojem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije