Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska zelena stranka

Rebecca Harms: Klonite se bušotina na Jadranu

Rebecca Harms
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
15.05.2015.
u 14:40

Vijeće Europske zelene stranke prvi se put održava u Zagrebu i najveća je konferencija jedne europske stranke koja se održava u Hrvatskoj

Vijeće Europske zelene stranke prvi se put održava u Zagrebu i najveća je konferencija jedne europske stranke održane u Hrvatskoj. Domaćin im je ORaH čija je predsjednica Mirela Holy istaknula kako je taj događaj važan u političkom smislu, ali i u turističkom. Na konferenciji koja će trajati do nedjelje planira se donošenje više rezolucija, između ostalog i o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Jadranu. Rebecca Harms, supredsjednica grupacije Zeleni/ESS u Europskom parlamentu izjavila je kako je vrlo skeptična oko pitanja eksploatacije nafte i plina u Jadranu jer je turizam u Hrvatskoj jedan od stupova ekonomije.

– Postoje bolje ekonomske mogućnosti nego u ovom riskantnom potezu. Kad mi se mene pitalo, poručila bih da se klonite te vrlo opasne tehnologije – rekla je Harms.

Europarlamentarac i supredsjednik Europske zelene stranke Reinhard Bütikofer dodao je kako su rizici od bušenja nafte u Jadranu golemi i s ekološkog, ali i s gospodarskog stajališta.

– Svijet se složio da se temperatura atmosfere ne smije povećati za više od dva Celzijeva stupnja do kraja stoljeća. Želimo li ograničiti klimatske promjene, više od dvije trećine energetskih rezervi mora ostati ispod tla pa će nafta, ugljen i plin postati bezvrijedni – poručio je Bütikofer.

Inače, Vijeće Europske zelene stranke u Europskom parlamentu će poduprijeti Rezoluciji protiv projekta istraživanja i eksploatacije fosilnih goriva u Jadranu.

>> Odbor za zaštitu okoliša podržao interpelacije HDZ-a i Mirele Holy

Komentara 13

MU
Mukowsky
15:46 15.05.2015.

Talijani buše, a mi bi trebali postati rezervat gdje ce dolaziti ovih 0,3 % zelenih, a cuvar rezervata ce ih pitat: "hoces da ti uhvatim jednog hrvata?"

TO
tolitol
15:28 15.05.2015.

Najveća konferencija jedne europske stranke održane u Hrvatskoj? Pa zar se nije prije nekoliko godina čitava frakcija europskih pučana okupila u Dubrovniku u organizaciji HDZ-a? A pučana u Europskom parlamentu ima četiri-pet puta više od zelenih.

KU
Kurciban
17:26 15.05.2015.

Najbolje da pustimo Talijanima naftu i plin u Jadranu. Ako se radi u skladu s pravilima struke možemo imati i turizam i ugljikovodike. Naravno ako korumpirani političari ne omoguće pojedinim multinacionalnim kompanijama, uz "malu" proviziju da rade šta hoće... Pogledajte malo kako u Emiratima nepismena raja dobro živi od nafte i plina. Žive u kompleksima kakve si prosječan VSS Hrvat ne može priuštiti za 3 života, a mogli su lagano i dalje krstariti na devama pustinjom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije