Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI SUSRET

Reagan i Gorbačov susretom u Ženevi promijenili su tijek svjetske povijesti

Reagan i Gorbačov
Wikimedia Commons
17.06.2021.
u 19:48

Može li Ženevsko jezero ponovno otopiti led između Amerike i Rusije

Kada su američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov stigli na švicarsko Ženevsko jezero, onog hladnog 20. studenog 1985. godine, znalo se da će susret biti važan, ali nije se pretpostavljalo da će izmijeniti povijest ukidanjem hladnog rada i padom Berlinskog zida 1989. No upravo taj njihov prvi susret razbio je led i završio hladni rat.

Povezali ih – svemirci

Sastanak se dogodio nakon teške faze napetosti u odnosima Moskve i Washingtona. Reagan, izabran 1980., pokrenuo je najveći program naoružanja poslije Drugog svjetskog rata, odnosno “rat zvijezda” što je praktički bilo naoružavanje svemira.

– Ne ufamo se jedan u drugoga zato što smo naoružani, već smo naoružani jer se ufamo jedan u drugoga – kazao je Reagan Gorbačovu kada su se susreli u Ženevi. Američki predsjednik bio je uvjeren da će jezik snage i tehnološka nadmoć SAD-a potaknuti SSSR da prihvati politiku popuštanja napetosti.

Maknut ćemo vam neprijatelja, rekao je Gorbačovljev suradnik Georgi Arbatov. Britanska premijerka Margaret Thatcher, s kojom je Reagan blisko surađivao, kazala je za Gorbačova da je lider s kojim se može raditi. Prethodno, kada je Moskva provela invaziju na Afganistan 1979., Reagan je nazvao SSSR “imperijem zla”. U Ženevi u vili Fleur d’Eau njihov je susret započeo stiskom ruke koji je trajao dugih sedam sekundi.

Reagan je postavio čudno pitanje Gorbačovu: “U slučaju da nas napadnu svemirci, biste li nam priskočili u pomoć?” “Naravno, gospodine predsjedniče”, odgovorio je čelnik SSSR-a, na što je Reagan odgovorio da bi i SAD branio SSSR. Netko je taj dio razgovora nazvao filmskim, tipičnim za bivšeg glumca Reagana, uglavnom u kaubojskim ulogama. No tako je rođeno međusobno povjerenje nakon čega je bilo sve lakše. Ipak je Gorbačov odbio potpisati sporazum jer nije htio prihvatiti američki nastavak rada na “svemirskom štitu”. Bila je to stvar načela, kazao je Gorbačov.

U srpnju 1987. godine Reagan je stigao na Brandenburška vrata u Berlinu i poručio Gorbačovu da, ako hoće mir i napredak za SSSR i središnju i istočnu Europu, dođe do tih vrata i otvori ih, tj. sruši Berlinski zid.

Politika sastajanja

Politika sastajanja u prosincu te godine dala je svoj najbolji plod, odnosno sporazum o razoružanju i eliminiranju svih nuklearnih raketa dometa od 500 do pet tisuća km. To je još uvijek jedini sporazum o razoružanju koji predviđa i uništenje oružja. Reagan i Gorbačov vidjeli su se i u Moskvi 1988. godine i tada je na Crvenom trgu američki predsjednik kazao kako SSSR ne vidi više kao “imperij zla”.

Godinu dana kasnije pao je Berlinski zid i zemlje koje su bile pod utjecajem Moskve oslobodile su se njezine stege.

Komentara 6

MP
miroslav.petkovic.7564
20:21 17.06.2021.

Ok zavrsio je hladni rat ali sad opet bivse sovjetske republike okupljaju se oko Rusije.Kirgizija Tadzikistan Uzbekistan Kazakstan strah od Kine. Te zemlje rusija je i tako hranila te zemlje opismenila ih izgradila bolnice gradove infrakstruturu kad se odjelili propali.. Sad dolaze ovdje u Rusiju radit jer su sve zapustili i propali.Vidimo i balticke zemlje izgubili pola stanovnistva strava itd.

M3
Miške 3
05:15 18.06.2021.

USA OBEČAO Gorbačovu, da ako se Njemačka ujedini, NATO se neće proširiti na istočni dio Njemačke. Danas su u Poljskoj, Litvi, grabe Ukrajinu i idu dalje na Istok. Kao i Adolfo, vjerodostojni.

BE
berija
22:09 17.06.2021.

Dobro, Silvije, par rečenica o Reaganu i Gorbačovu, ali nismo saznali kako su Putin i senilni starac promijenili povijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije