Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči turističke sezone

Razvoj digitalnih zelenih potvrda: Hrvatska među zemljama koje će ih prve koristiti

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 16:43

Božinović ističe kako je na nacionalnoj razini uspješno provedena testna faza integracije izvora podataka u zdravstvu s nacionalnim sustavom digitalne zelene potvrde

Na današnjoj sjednici Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naveo je kako se, uoči turističke sezone, nastavlja s pripremom za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda. Također, izvijestio je o dosadašnjem napretku u izradi tehničkog rješenja.

"Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, Radna skupina osnovana na Vladi prošli tjedan ubrzano nastavlja s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda“, rekao je i pojasnio kako je Hrvatska na europskoj razini, u Mreži e-zdravstva EK, na kojoj se dogovaraju tehničko-operativni detalji, u prvoj grupi zemalja koje će pilotirati tehničko rješenje.

Božinović ističe kako je na nacionalnoj razini uspješno provedena testna faza integracije izvora podataka u zdravstvu s nacionalnim sustavom digitalne zelene potvrde. Odnosno, uspješno su generirane testne potvrde građana o cijepljenju, testiranju i preboljenju COVID-19, čime je prva faza pripreme ispunjena.

"Uporaba zelene digitalne potvrde ni na koji način ne smije uzrokovati izravnu ili neizravnu diskriminaciju pojedinaca i mora biti u potpunosti u skladu s temeljnim načelima nužnosti i razmjernosti i učinkovitosti“, napomenuo je ministar Božinović.

Aktivnosti Stožera

Ministar Božinović je na sjednici Vlade izvijestio i o poduzetnim aktivnostima Stožera civilne zaštite. 

"Od zadnje sjednice Vlade, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je deset odluka, četiri na nacionalnoj i šest na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite", rekao je te dodao kako su u posljednjih tjedan dana inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policija i Državni inspektorat RH proveli 20.838 nadzora. Utvrdili su 134 kršenja mjera odluka Stožera, izdan je 21 prekršajni nalog, 20 obavijesti o počinjenju prekršaja, 18 usmenih rješenja, četiri pisana upozorenja te je podneseno 19 optužnih prijedloga i naplaćeno sedam kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je 59 pisanih upozorenja, 163 prekršajna naloga te je naplaćeno 29 novčanih kazni.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti podnijeto 165 prekršajnih naloga i dva optužna prijedloga, a evidentirano je pet kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti. 

VIDEO Što je najbolje jesti i piti prije cijepljenja protiv Covid-19?

Komentara 3

Avatar OMG_GMO
OMG_GMO
18:47 22.04.2021.

gripu i dalje nije imao baš nitko???

Avatar kastanjer2
kastanjer2
09:19 25.04.2021.

Ma ukinite to sve i proglasite pobjedu nad virusom. To je dovoljno.

DU
Deleted user
17:27 22.04.2021.

sta vrijedi digitalni dokument kad je vlasnik otisao na ljetovanje u Spanjolsku,Portugal,Grcku,Italiju? tko ce nam dolaziti kad smo od citave Europe proglaseni kontaminiranom zonom. Putne agencije na zapadu su nas sutnule iz programa jer smo rizicna zemlja. sad se cesite iza uha i ckomite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije