Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović smijenio savjetnika Dejana Jovića: 'Štetna i pogrešna izjava'

Predsjednik Ivo Josipović bio je jučer prisiljen distancirati se od najnovije teze svoga glavnog analitičara Dejana Jovića koji je ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan”
02. listopada 2014. u 14:13 246 komentara 23791 prikaza
Foto: Pixsell

Zbog neslaganja u stavovima, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović razriješio je Dejana Jovića dužnosti glavnog analitičara u Uredu predsjednika RH, doznajemo iz Ureda predsjednika.

Kako je Večernji list već pisao, predsjednik Ivo Josipović bio je jučer prisiljen distancirati se od najnovije teze svoga glavnog analitičara Dejana Jovića koji je u časopisu Politička misao ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio “vrlo neliberalan” te da nije održan u “free and fair (slobodnim i poštenim, op. a.) okolnostima”.

Tijekom današnjeg boravka u Istri Josipović je komentirao svoju odluku o razrješenju Jovića.

– Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića – kazao je Josipović u Žminju gdje je nazočio svečanosti otvaranja prve pasivne poslovne zgrade tvrtke Rudan d.o.o u Hrvatskoj. Slično je priopćeno i iz njegova Ureda.

– Predsjednik se ne slaže s tezom koju je iznio gospodin Dejan Jović u svom članku. Predsjednik Josipović smatra da se referendum održan u Škotskoj ni po čemu ne može uspoređivati s referendumom o neovisnosti koji je održan u Hrvatskoj. Taj referendum bio je održan u demokratskom ozračju, ali i pod teretom svijesti o tome da politika Slobodana Miloševića i njegovih tenkova prijeti Hrvatskoj – odgovorio je Ured predsjednika.

>>Komentar Dražena Ćurića: Zašto Dejan Jović plače za Jugoslavijom?

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti koji su se 1991. i 1992. dogodili na području bivše SFRJ.

– Naši referendumi o nezavisnosti bili su – osim crnogorskog iz 2006. – vrlo neliberalni. Možda su bili "demokratični" ako se pod "demokracijom" podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No, liberalni sasvim sigurno nisu bili jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli, piše Dejan Jović u časopisu Politička misao, gdje naglašava da njegovi stavovi ne izražavaju stav nijedne institucije.

Uspjeh hrvatskog i drugih referenduma o separaciji od SFRJ bio je, prema Joviću, “u velikoj mjeri rezultat nasilja, prijetnji i neslobode, a ne slobodno izražene volje, izražene na neupitan način i u okviru liberalno-demokratskog poretka”.

S tezom Dejana Jovića nisu se složili ni glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, a HDZ-ovac Gordan Jandroković izjavio je kako je "sramota je za Hrvatsku da je on savjetnik predsjednika".

U nastavku pročitajte cijeli članak objavljen u časopisu Politička misao.

>> Josipović se ograđuje od Jovićeva stava o referendumu o nezavisnosti Hrvatske

>> Zašto Dejan Jović plače za Jugoslavijom?

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • mar06mir:

    Trebalo mu je samo 5 godina, a da nisu izbori blizu ne bi ga smijenio ni sada.

  • DINAMO-ZG:

    Ne bi ga on smijenio da nisu izbori za nekoliko mjeseci! Pa znao je dobro tko je ovaj i kako razmišlja! Sada će yusipović postati i najveći vjernik ako treba, samo kako bi zadržao vlast! Već viđeno puno puta u ... prikaži još! Lijepoj našoj (opsutošenoj i pokradenoj)!

  • Deleted user:

    On je prvi a što je sa Perkovićem i crnom mambom?? Zašto hrvatski porezni obveznici moraju plaćati savjetnike koji imaju povijest rada protiv Hrvatskih interesa?