Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEŠIFRIRANJE SKY APLIKACIJE

Razotkrivena podzemna banka: Oprali najmanje 180 milijuna eura zarađenih na preprodaji tona kokaina

Zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina
Grgo Jelavic/PIXSELL
14.04.2023.
u 08:44

Europol navodi da su osumnjičenici razvili posebno osmišljen sustav pranja novca  zaređenog na krijumčarenju kokaina. Droga se krijumčarila kroz luke i EU aerodrome, a tijekom ove operacije uhićeno je šest osoba, pet u Belgiji i jedna u Španjolskoj. Osim toga, zaplijenjene su tri nekretnine, 1,2 milijuna u kriptovalutama,  50.000 eura, luksuzna vozila, nakit, 23 telefona, tri bankovna sefa, stroj za brojanje novčanica....

Zajednička akcija belgijske i španjolske policije, uz asistenciju Europola, razotkrila je podzemnu banku, kojom su se, kako se sumnja, razni kriminalci koristili kako bi oprali novac zarađen na kriminalnim aktivnostima, mahom na trgovini kokainom. Sumnja se da je kroz tu podzemnu banku prošlo, odnosno oprano je, najmanje 180 milijuna eura, a koristila ju je kriminalna skupina koju su sačinjavali Marokanci, Španjolci i Belgijci. Bili su aktivni u Belgiji te su, kako navodi Europol, imali kriminalne podružnice u Nizozemskoj, Španjolskoj, Južnoj Americi i Dubaiju.

Europol navodi da su osumnjičenici razvili posebno osmišljen sustav pranja novca  zaređenog na krijumčarenju kokaina. Droga se krijumčarila kroz luke i EU aerodrome, a tijekom ove operacije uhićeno je šest osoba, pet u Belgiji i jedna  u Španjolskoj. Osim toga zaplijenjene su tri nekretnine, 1,2 milijuna u kriptovalutama,  50.000 eura, luksuzna vozila, nakit, 23 telefona, tri bankovna sefa, stroj za brojanje novčanica....

Kriminalna organizacija  ulagala je u kriptovalute, nakon čega je gotovinu distribuirala podzemnim bankarskim sustavom. Osumnjičenici su novac ulagali u luksuzne nekretnine diljem EU te u nekoliko marokanskih gradova. Istraga je pokrenuta u listopadu 2021. i to zahvaljujući dešifriranju SKY ECC poruka. Riječ je o visoko kriptiranoj aplikaciji koju je hakirao FBI,  a kojom su se koristili kriminalci diljem svijeta.

Prikupljeni podaci proslijeđeni su policijama diljem svijeta koje su, zahvaljujući njima, počele razbijati ozbiljne kriminalne organizacije. Jedna od njih je i ova spomenuta koja se bavila krijumčarenjem kokaina iz  Južne Amerike u Europu. Droga  se krijumčarila skrivena u brodskim ili zrakoplovnim teretima, a radilo se o ukupno nekoliko tona kokaina. Nakon što je droga dalje preprodana, kriminalna organizacija zaradila je goleme količine novca koje je nekako trebalo legalizirati. A kriminalci znaju kako se to radi, pa su osnovali i svoju podzemnu banku kako bi takva "ulaganja" izgledala što legalnije. Koristili su se i prikrivenim tvrtkama, a opseg tog posla ostao je vlastima skriven sve dok nije dešifrirana SKY komunikacija.

Video: Država će pošteno udariti po džepu! Stižu veće kazne za niz prekršaja, neke se penju i do 4000 eura

Komentara 1

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
09:04 14.04.2023.

koliko ih treba za ovu operaciju. u hr samo jedan penzioner i jedan manager (tolilko ih je okrivljeno!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije