Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAT

Razmjenjuju špijune da bi sve gurnuli pod tepih

Sutjagin
Foto: Reuters
1/3
08.07.2010.
u 19:26

Amerikanci bi oslobodili sve sudionike novog špijunskog skandala, a Rusi su navodno već pustili Igora Sutjagina

Prema svemu sudeći, špijunska drama koja već dva tjedna potresa Ameriku dobit će uskoro drugi čin. Prvi put od pada Berlinskog zida bit će obavljena razmjena špijuna između SAD-a i Rusije, gotovo na istovjetan način kako je to bilo uobičajeno dok je u Bijeloj kući sjedio Ronald Reagan, a Brežnjev figurirao kao neprijeporni vladar Kremlja.

Lista želja

Svih deset ruskih špijuna koje je FBI pohvatao u spektakularnoj akciji na sjeveroistoku SAD-a bit će razmijenjeni za deset zapadnih špijuna koji sada služe kazne u ruskim zatvorima.

“ Riječ je o zamjeni “jedan za jedan”. Već su definirane liste zatvorenika u Rusiji koji će uskoro biti poslani na Zapad u zamjenu za špijune iz Amerike”, kazala je za Daily Mail Anna Stavickaja, odvjetnica nuklearnog fizičara Igora Sutjagina koji je u Rusiji prije nekog vremena osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Velike Britanije. Prema njezinim riječima, Sutjagin je već prebačen iz zatvora u arktičkom pojasu Rusije do Moskve kako bi ga pripremili za skoro izručenje Britancima. Najava razmjene razveselila je obitelji špijuna zatočenih u Rusiji koji su vjerovali da svoje očeve, braću i supruge neće još desetljećima vidjeti na slobodi.

– Američka strana predočila je listu ljudi koje žele u zamjenu, a ne mogu vam opisati kako smo se osjećali vidjevši da je na njoj i Igor – kazao je Sutjaginov brat Dmitrij.Za razliku od vremena hladnog rata kada su špijuni masovno razmjenjivani preko poznatog berlinskog “mosta špijuna”, pritvorenici će ovaj put biti naizmjenično puštani.

Uobičajena praksa

Prema dogovoru, Rusi bi trebali osloboditi jednog od američkih špijuna, potom jednog puštaju Amerikanci, pa zatim opet Rusi... Cijeli postupak mogao bi početi već danas, a razmjena bi mogla biti dovršena u sljedećih desetak dana. Ideja o razmjeni zatvorenika, prema tvrdnjama analitičara, potekla je s američke strane jer bi se na taj način nastavila uspostava bolje suradnje s Rusijom.

– Takvi postupci nekad su bili uobičajena praksa i to nije ništa novo. I jednoj i drugoj administraciji odgovara da se oko ove afere ne diže velika prašina, da stvar što prije “legne”. Optuženici će u Americi priznati neke manje optužbe i bit će potom izručeni Rusima – kaže za Večernji list Harvey Klehr, profesor političkih znanosti s Emory sveučilišta u Atlanti, jedan od vodećih stručnjaka za rusku špijunažu.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:41 08.07.2010.

Ja bi radije špiunirao za Rusiju...Bolje je bit kasnije na Floridi nego na Sibiru...

Avatar commentator
commentator
22:20 08.07.2010.

He he he, zabavno. Međutim šta je sa \"starim dobrim \" špijunskim filmovima? Ne proizvode se više? Nema glumaca kalibra recimo jednog Gene-a Hackman-a?

Avatar ivek
ivek
22:58 08.07.2010.

da nije smjesno bilo bi tuzno.. ne znam koja je prljavija drzava,, russija ili amerika... rusija smrdi cim se iskrcas iz zrakoplova,,,,,, a ni njujorska zracna luka nista nije cistia... u njujorski metro ne moze se vozit od smrada... kaj glume ameri nemaju vode po wc..... kaj ima spijunirat,,, bjeda u obe drzave,,,.. kad bi birio da zivim izmedzu amerike i rusije odabro bi albaniju... cuj u amreici moze te obtuzit bez brazloga i da zavrsis u cuzi dozivotno.. tak i u rusi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije