Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predaja certifikata

Razminirana Donja Budičina nedaleko Petrinje

razminirana Donja Budičina
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
26.01.2016.
u 13:58

A 100.000 kuna za razminiranje tog naselja dala je Sisačko-moslavačka županija, uz dodatnih 90.000 kuna koliko je osigurao Hrvatski centar za razminiranje.

Drago mi je da je napokon naše naselje razminirano. Na 50 metara od naše kuće, u voćnjaku, 1998. godine poginuo mi je suprug Drago. Kuća je bila obnovljena, mi smo se počeli navraćati i tik do kuće nagazio je na minu koja ga je ubila, a prijatelja teško ranila - rekla je Zlata Jajčinović iz Donje Budičine, nedaleko Petrinje, prilikom današnje predaje certifikata o razminiranju 30.499 metara površine u neposrednoj blizini tog naselja.

Zlata se konačno, sa sinom, vratila u zavičaj prije pet godina i od sada će njihov boravak u Donjoj Budičini biti daleko sigurniji.

A 100.000 kuna za razminiranje tog naselja dala je Sisačko-moslavačka županija, uz dodatnih 90.000 kuna koliko je osigurao Hrvatski centar za razminiranje.

- Sisačko-moslavačka županija je, uz Ličko senjsku, najzagađenija minama. Imali smo jako puno stradavanja od mina, srećom od 2011. više nema poginulih. Cilj nam je do 2018. županiju očistiti od mina-  rekao je župan Ivo Žinić.

Sisačko-moslavačka županija trenutačno provodi najveći projekt razminiranja u Hrvatskoj. Razminira se od lani 13,4 kvadratna kilometra poljoprivredne površine na području Siska, Petrinje, Gline, Sunje, Topuskog, Gvozda i Dvora. Projekt je vrijedan 91,7 milijuna kuna i financira se iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Razminirano je do sada oko 80 posto planiranih površina u projektu.

- Ove godine ćemo nastaviti taj projekt razminiranja čime ćemo novcem iz Fonda razminirati sve poljoprivredne površine u županiji. Uz to ove godine će švicarska Vlada donirati 2,8 milijuna franaka za razminiranje Kotar šume koje je najproblematičnije područje u županiji - rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

>> U Vukovarsko-srijemskoj županiji više nema mina 

>> Slikali se na minskim poljiima pa dobili prijavu

Komentara 1

LI
lipnjak
16:00 26.01.2016.

Nakon 20 godina.Svaka čast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije