Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeno razminiranje

U Vukovarsko-srijemskoj županiji više nema mina

razminiranje
Hrvoje Jelavić/Pixsell
29.10.2015.
u 20:10

- Završili smo i taj obiman i zahtjevan posao i došli smo do kraja - rekao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.

Nakon 24 godine od početka Domovinskog rata područje Vukovarsko-srijemska županije je u cijelosti razminirano.  Označeno je to završnom konferencijom projekta IPA 2011 "Program razminiranja na područjima pogođenim poplavama – Vukovarsko-srijemska županija" kroz koji je razminirano posljednjih 791.753 četvorna metra šumskog područja oko Nijemaca i Vrbanje

Kroz posao razminiranja s toga područja uklonjeno je 420 mina. I ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec potvrdio je da je s razminiranjem poplavljenih područja Vukovarsko-srijemska županija, kao jedna od županija koje su bile najzagađenije minsko eksplozivnim sredstvima zaostalima nakon rata, razminirana.  - Završili smo i taj obiman i zahtjevan posao i došli smo do kraja. U Hrvatskoj je još nešto više od 490 četvornih kilometara minski sumnjivo. Radi se o područjima koja se prostiru u 10 županija - rekao je Jakopec. 

Potrošeno više od 750 milijuna kuna

Na području najistočnije hrvatske županije tijekom proteklih godina razminirano je ukupno 127 četvornih kilometara. Posao razminiranja odrađen je kroz više od 500 projekata u što je utrošeno oko 750 milijuna kuna od čega su više od polovice sredstva iz državnoga proračuna RH. Koliko su minsko eksplozivna sredstva zaostala iza rata predstavljala problem u Vukovarsko-srijemskoj županiji govori i činjenica da su minsko sumnjiva područja bila u šumama, na plodnim poljima ali i neposrednoj blizini obiteljskih kuća u selima pa i u samome Vukovaru

- Razminiranje je preduvjet za razvoj i obnovu poljoprivrede ali i revitalizaciju sustava odvodnje i sprječavanja poplava, rekao je župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić. Zamjenik načelnika PU Fabijan Kapular kazao je kako je Hrvatska aplicirala da postane dio sustava schengena pri čemu je razminiranje na rubnim i pograničnim područjima, koje je sada završeno, jedan od preduvjeta da se u tome i uspije.

>>Načelnik: Ljudi bi se vraćali, ali kako kada su im mine bile uz kuće

>>91,2 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednih zemljišta na sisačkom području

Komentara 5

Avatar kravata
kravata
20:31 29.10.2015.

Da ni u borovu selu ?

DH
dalibor.hren
20:38 29.10.2015.

Kak su migranti prošli neokrznuti?

DU
Deleted user
20:40 29.10.2015.

hvala bogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije