Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija sindikata

'Razgovarat ćemo na ulici odluče li potpise smatrati nezakonitima'

Vilim Ribic
Žarko Bašić/Pixsell
02.09.2010.
u 16:11

Ako Sabor prihvati takvo mišljenje, onda ćemo ih s ulice pitati kako to da ima više birača nego stanovnika i zašto su tražili JMBG pri potpisivanju ako su ga ukinuli – upozorava Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Prevlada li u Saboru stav da je 800 tisuća potpisa građana za referendum protiv izmjena Zakona o radu nezakonito i ne obvezuje državu na referendum, razgovarat ćemo na ulicama, poručuju sindikalci.

– Gdje pišu pravila koja sada iznose? Mogu misliti što hoće, ali ako Sabor prihvati takvo mišljenje, onda ćemo ih s ulice pitati kako to da ima više birača nego stanovnika i zašto su tražili JMBG pri potpisivanju ako su ga ukinuli – upozorava Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

– To su gluposti! Narod je svoje rekao i mi ćemo inzistirati na raspisivanju referenduma. Sabor je adresa na kojoj se donosi odluka, a ako u Vladi ustraju na takvom mišljenju, znači da politika ne da narodu da konzumira svoje pravo, pa će samo pridonijeti većem odazivu građana na referendum – kaže Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge sindikata.

– Na dan izvanrednog zasjedanja Sabora čuo sam razgovor vladajućih kako spominju četiri razloga pomoću kojih će proglasiti zašto nema dovoljno potpisa – ogorčen je Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista.

Izgovor da potpisi moraju biti uvezeni u knjige strašan je, u zakonu ne piše moraju li potpisi biti u knjigama koje su uvezane ili zalijepljene, “bižgane” – navodi Lesar.

– Prikupljanje potpisa nije vezano za prebivalište ni za mjesto glasovanja, pa kako su se prikupljali potpisi za predsjedničku kandidaturu?! – ogorčen je Lesar.

Mladen Novosel iz SSSH ovakve izjave smatra mogućim Vladinim blefom, koji bi možebitno pogurao nagodbu: Vlada odustaje od izmjena ZOR-a, a sindikati od referenduma.

– Međutim, to nije dobra namjera. Neozbiljno je ovakvo što izjavljivati, jer u slučaju bilo kakvih nepravilnosti, sindikalne središnjice prve su trebali obavijestiti kako bi eventualne nejasnoće ispravili – kaže Novosel. Podsjeća i da su sve potpise fotokopirali upravo zato što su očekivali da će se akcija pokušati onemogućiti.

Damir Jakuš iz URSH rezignirano je komentirao: 

– To je omalovažavanje svih koji su u potpisivanju sudjelovali! Neka nam ministar Mlakar onda da jasne naputke pa ćemo po njima ponovno skupiti potpise!

Komentara 107

MR
mravac
16:43 02.09.2010.

Ne možeš im ništa Ta vlast je gorja od komunjara...Rasprodali cijelu Hrvatsku i sve šta je napravio narod zemlje sa onim titom...Pljuju po njemu šta nije više napravio kako bi još mogli prodavati.... Ništa neće biti čudnoga ako dođe do revolucije ovaca koje se bune. Vlada misli da su ljudi nepismeni i nemaju pojma o nićemu.!

OB
-obrisani-
16:42 02.09.2010.

Pripremamo policiju,za građanski susret na ulici Stvorili smo Hrvatsku,vladaćemo dokle ćemo htjeti Dijaspora će na izborima odlućiti tko će nastaviti vladati u RH A.H.

ZU
zuba
16:48 02.09.2010.

ma daj my soul glup si...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije