Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRUMPOVI DEKRETI

Razbuktao je rat liberalne i tradicionalne demokracije

U.S. President Donald Trump (L-R), joined by Chief of Staff Reince Priebus, Vice President Mike Pence, senior advisor Steve Bannon, Communications Director Sean Spicer and National Security Advisor Michael Flynn, speaks by phone with Russia's President Vl
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
01.02.2017.
u 13:30

Svi se čude jer Trump ispunjava svoja obećanja na kojima je dobio izbore - svijet nije navikao na to od političara

Dolaskom na vlast američki predsjednik Trump nije samo promijenio geopolitičku sliku svijeta već i rasplamsao sukob konzervativaca i liberala u američkom društvu. I to ne samo verbalni, politički sukob koji se vodi za parlamentarnim govornicama i u TV studijima već stvarni sukob koji nerijetko balansira na granici fizičkog obračuna.

Masovni prosvjedi na ulicama, blokade zračnih luka u kojima se provodi zabrana ulaska u zemlju građanima iz sedam muslimanskih zemalja s Trumpove “crne liste”... Sve su to slike današnje Amerike koja je skrenula u potpuni konzervativizam.

Prema zapadnim medijima, Trump ruši američke vrijednosti, a jedini stvarni branilac ideja sloboda zapadnog tipa danas je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dio američkih liberalno orijentiranih medija, poput New York Timesa, Washington Posta ili Huffington Posta, još je i žešći u svojim kvalifikacijama, a jakom retorikom odgovaraju im konzervativci s Fox Newsa.

Paradoksalno je da je sve ono što danas radi Trump vrlo otvoreno najavio u svojoj političkoj kampanji, a to nitko nije očekivao jer su i najskeptičniji liberali držali da se radi samo o predizbornoj retorici koja, u slučaju Trumpove pobjede, neće biti realizirana.

Prevarili su se. Trump samo ispunjava svoja obećanja iz kampanje na temelju kojih je dobio izbore. Svijet se čudi da neki političar, nakon što je zasjeo na vlast, ispunjava svoja predizborna obećanja.

– U posljednjih stotinu godina samo je jedan političar realizirao ono što je najavio prije izbora. Adolf Hitler. On je svoj program objavio u Mein Kampfu. Sada je situacija ponešto slična.

Naravno, ni u kojem slučaju ne uspoređujem američkog predsjednika Trumpa s Hitlerom, no to je činjenica.

No Hitler djelovao bez ikakvog ograničenja, dok je u Americi sustav nešto drugačije posložen i pitanje je do koje mjere Trump može provoditi svoje ideje. Prije svega, hoće li republikanci biti bezuvjetno s njim, i drugo, pravosuđe u SAD-u može jako puno učiniti u tome.

Postoje tisuće američkih sudaca koji mogu blokirati Trumpove izvršne odluke, barem dok ne dođu do Vrhovnog suda, a time se kupuje jako puno vremena – kaže politički analitičar Žarko Puhovski. Predsjednika Vrhovnog suda Trump je imenovao kasno sinoć, a sva trojica kandidata pripadaju tvrdoj, konzervativnoj struji.

A Vrhovni sud u Americi ima ogromnu moć i može odrediti u kojem će smjeru poći država.

Iako Trump i republikanci kontroliraju Bijelu kuću, Kongres i Senat te imaju 31 od 50 guvernera saveznih država, veliki adut koji demokrati, odnosno liberalne snage u ovome trenutku imaju su gradovi.

Demokratski gradonačelnici upravljaju sa 17 od 20 najvećih američkih gradova, a većina liberalno nastrojenih glasača nalazi se upravo u velikim urbanim sredinama. Tako je Trump na Manhattanu, odakle i sam dolazi, dobio samo 10 posto glasova birača.

Gradovi i njihovi demokratski gradonačelnici u ovoj bitki imaju prilično veliku moć. Oni su i jedini političari koji su se posljednjih tjedan dana doista opirali Trumpovoj dekret-demokraciji, čak i pod cijenu gubitka financiranja s državne razine. Jer i sami imaju gospodarsku moć.

Kada bi gradsko područje New Yorka bilo samostalna država, bilo bi to 10. gospodarstvo svijeta, jače od Kanade.

– Učinit ću sve što mogu da poništim Trumpove napade na liberalnu demokraciju. Naravno da ću zaštititi svoje građane. To je moj posao – najavio je gradonačelnik Bostona Martin Walsh.

To i je razlog zašto je Bijela kuća najavila kako ukida financiranje gradova-utočišta, onih gradova koji odbijaju uhićenja ilegalnih imigranata koji nisu počinili nikakvo kazneno djelo.

Većina gradonačelnika odbija se pokoriti ovim prijetnjama, a u njihovim je rukama golema ekonomska i politička moć.

>> Trump imenovao novog direktora agencije za imigraciju

Komentara 12

DA
Darko22
14:11 01.02.2017.

Tko o čemu, liberali i mediji o istini. Pa vi ljudi ne bi vidjeli istinu ni da vam ispred nosa stoji.

CI
cicibela
16:21 01.02.2017.

Gospodine Karakaš, činjenice postavljate naglavačke. Nije Trump promijenio geopolitičku sliku svijeta, nego je nova realnost, u kojoj je tzv. liberalna demokracija poražena do nogu na svim područjima, uzrokovala promjenu političke paradigme i dolazak Donalda Trumpa na vlast. Amerika više nijee jedina gospodarska, ni vojna supersila u svijetu. Prvi put u povijesti ne kontroliraju stanje na Bliskom istoku. Američki gradovi su ostali bez industrije, radnici bez posla, srednja klasa nestaje. Ako je uspjeh neoliberalizma u tome što imamo 8 milijardera koji posjeduju imetak kao pola čovječanstva, onda nastavite kukati za tzv. liberalnom demokracijom i globalizacijom.

DA
Darko1983
13:50 01.02.2017.

Merkel o slobodi i demokratiji?Ja u češkoj živim,predsjednik Cz i Češi su ekstrmno protiv izbjeglica jer misle dá se nemogu muslimani integrirat,al Češka ih Mora primati jer je zapad naredio i ko o čemu Merkel o Poštenju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije