Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR

Razbijena spomen-ploča junaka Domovinskog rata Velimira Đereka Sokola

spomen ploča
16.03.2016.
u 07:17

Njegova sestra počiniteljima je poručila da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu

U Vukovaru je jučer razbijena spomen-ploča junaka Domovinskog rata i jednog od simbola obrane Vukovara, Imoćanina Velimira Đereka Sokola. Iz policije su izvjestili kako provode istragu kako bi se pronašli počinitelji ovoga incidenta. 

Incident je osudio Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane.

- Kao predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskoga sabora najoštrije osuđujem vandalski i necivilizacijski čin razbijanja spomen ploče hrvatskog branitelja i heroja Domovinskog rata Imoćanina Velimira Đereka Sokola, koji se dogodio jučer, 15. ožujka 2016. godine u Vukovaru. (...) Od nadležnih tijela tražim žurno postupanje i otkrivanje počinitelja u što kraćem roku - priopćio je Demo.

Vijest o tom činu ogorčila je Đerekovu sestru Rajku Mikulić koja je počiniteljima poručila da je njihovo djelo bestijalni čin nerazumljiv civiliziranom svijetu. U emotivnom priopćenju Rajka Mikulić navodi da je "ožalošćena spoznajom kako po svetom hrvatskom tlu, natopljenom krvlju hrvatskih branitelja, tlu Sajmišta i Vukovara hodaju spodobe kojima smeta kameni spomen na žrtvu hrvatskoga branitelja koji je život položio za bolji i pravedniji svijet".

Onima koji su to planirali, sudjelovali u uništavanju ili prikrivaju one koji su to napravili, poručila je da će djelo njezina brata – hrvatski Vukovar – vječno živjeti i da će uvijek biti besmrtna njegova i žrtva svih poginulih hrvatskih branitelja za neovisnu Hrvatsku. 

– Ne možete vi srušiti toliko spomenika hrvatskim braniteljima koliko ih mi iznova i opet možemo podići u beskrajnoj ljubavi prema njima i njihovoj žrtvi – poručila je za sada nepoznatim počiniteljima toga nedjela Rajka Mikulić.

Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu Esplanade i kao dragovoljac otišao u rat.  Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12. listopada 1991.  Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu  23. svibnja 1998.

Ovaj incident osudili su i vukovarski HDZ, HKS i HDSSB zahtjevajući od nadležnih da se počinitelj pronađe i procesuira.

- Ovim posljednjim gnjusnim barbarskim činom kojim se vrijeđaju sve žrtve ratnih zločina u Domovinskom ratu i gradu Vukovaru, članovi njihovih obitelji,branitelji,ali i građani Vukovara i Republike Hrvatske stvara se osjećaj netrepeljivosti,mržnje,straha i destabilizacije svakodnevnog života, navode iz vukovarskog HDZ-a navodeći kako se i na ovaj način pokazuje nepoštovanje žrtve hrvatskih branitelja za slobodnu i neovisnu RH.

Osuđujući incident razbijanja spomen ploče podignute u spomen na poginulog pukovnika HV-a, jednoga od zapovjednika Sajmišta, HKS navodi kako i ovaj incident pokazuje da još postoje oni koji se ne mire s činjenicom da je na Vukovar i Republiku Hrvatsku izvršena otvorena agresija, te da je Vukovar sastavni dio Republike Hrvatske.

- Ovakvi i slični vandalski činovi samo produbljuju jaz između Hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u gradu. Bojimo se da su isti posljedica razdvojenosti djece od vrtićke dobi, pa sve do srednjih škola, što dovodi do lažnog suživota i nažalost do ovakvih i sličnih incidenata, navodi HKS.

>> Ponovno razbijena ploča na zgradi policije

Komentara 83

DE
Debavu
07:52 16.03.2016.

pupovac,stazic ,to je djelo njihove politike,i kulture koju zastupa frljic ,Vjecna slava HEROJU SOKOLU!

JA
Jarre
08:00 16.03.2016.

Bubalamala...malo je reći da si teško i neizlječivo bolestan!

Avatar comparator
comparator
08:19 16.03.2016.

Ne dozvolimo fašistima i komunistima i agresorima te izdajnicima bilo kakvu satisfakciju ili mogučnost opravdavanja njihove gnjusne izazivačke politike . Njihovo stalno odbijanje priznanja grijeha i stalna mržnja neka nas ne odvoji od dostojanstva i ponosa na naše branitelje koji su dali živote i kojima ne daju mira ni kad su mrtvi jer se diranjem u spomenike žele uvjeriti koliko su mrtvi. Ne nisu mrtvi oni su u nama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije