Naslovnica Vijesti Crna kronika

Razbijen lanac: Bugarin vodio talijansku mafiju

Otac i sin Melato trebali su avionom iz Zagreba pobjeći u Bugarsku k svom šefu
05. lipnja 2012. u 12:00 0 komentara 103 prikaza
Trgovci drogom (1)
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Evelin Nikolov Banev (47), poznat kao Brendo, bivši hrvač i jedan od najbogatijih Bugara, javnosti poznatiji kao poduzetnik koji je svoje bogatstvo stekao mešetarenjem dionicama te zbog čijih, blago rečeno, mutnih poslova i položaja pred pravosuđem Europska komisija žestoko pritišće Bugarsku, prema neslužbenim informacijama, ključna je osoba s kojom su bili povezani Talijani Antonio (56) i Alessandro (26) Melato, uhićeni 27. svibnja oko pet sati ujutro u zračnoj luci Čilipi na temelju crvene tjeralice Interpola, izdane zbog sumnje da se bave financiranjem i švercom droge i pranjem novca.

Koordinirana uhićenja

Njih su dvojica, podsjetimo, pokušala pobjeći iz Hrvatske s obzirom na to da su imali informacije da bi mogli biti uhićeni jer je u Padovi nešto prije uhićen Andrew (31), stariji Melatijev sin. Koliko se zasad zna, otac i sin trebali su iz Zagreba otputovati u Bugarsku upravo k svom šefu Banevu.

Uhićenje Talijana, visoko rangiranih unutar kalabrijske mafijaške mreže ‘Ndrangheta, koji su u Dubrovniku živjeli od 2004. godine, dio je međunarodne akcije “Magna Carta” cilj koje je razbijanje bugarsko-talijanske kriminalne organizacije koja se tereti za krijumčarenje kokaina – šest tona kokaina, primjerice, zaplijenjeno je 2007. godine u Španjolskoj i Portugalu. Vijest da su dvojica “istaknutih” talijanskih mafijaša godinama mirno živjela u Mokošici prilično je uzdrmala javnost, kao da već nije bilo slučajeva da se kriminalci svjetskog kalibra skrivaju upravo u Lijepoj našoj. Kako bilo, razotkrilo se i da je otac Melato u Dubrovniku redovito posjećivao nevjenčanu suprugu Žaklinu Ivanišević (47), inače dubrovačku poduzetnicu, s kojom je policija razgovarala, a zahvaljujući kojoj su se Talijani kod nas bili dobro udomaćili. U Mokošici su se, naime, koristili luksuznom kućom koju je, prema neslužbenim informacijama, Melatijeva nevjenčana supruga kanila prodati za 800.000 eura. Na raspolaganju su imali još jednu kuću u Konavlima, koja je vlasništvo Ivaniševićeve, ali koliko se zna, ondje dulje vrijeme nitko nije boravio. Ispada tako da su otac i sin, uživajući u čarima dubrovačkog primorja, neometano slušali upute “gazde” Baneva te s njime kovali poslovne planove koji su im potkraj svibnja iznenada pomršeni.

Naime, 28. svibnja, dan nakon uhićenja dvojice talijanskih mafijaša u Čilipima, počela su koordinirana uhićenja u Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Sloveniji, Finskoj i Nizozemskoj ostalih članova kriminalne organizacije bivšeg bugarskog hrvača. Banev je zbog istrage talijanskog tužiteljstva oko šest tona kokaina također završio iza zatvorske brave, a njegovo pritvaranje bio je svojevrsni policijsko-pravosudni cirkus u Bugarskoj povezan sa skorašnjim izvješćem Europske komisije o stanju u pravosuđu u toj zemlji. Bugarski ministar policije i potpredsjednik vlade Cvetan Cvetanov početkom svibnja na više je televizija najavio spektakularna uhićenja švercera droge u akciji nazvanoj “Kokain Kings”, a nakon nekoliko dana Banev je uhićen te pritvoren 24 sata. Nakon toga se tamošnji šef MUP-a brže-bolje pohvalio Brendovim uhićenjem, što zapravo i nije rezultat rada bugarske policije, te kazao da je uhićen na temelju crvene Interpolove tjeralice koju je izdala Švicarska zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Europu i pranja novca u švicarskim bankama. U njima Banev ima račune koji su blokirani, a na kojima leže deseci milijuna eura pa zbog toga još traje natezanje o ukidanju bankarske tajne, što je potrebno radi daljnje istrage.

Tužitelj demantira MUP

Pravi je paradoks nastao kada je tužitelj Nikolai Kokinov opovrgnuo sve što je rekao tamošnji šef policije te naglasio da ne postoji nikakva obavijest Interpola za Baneva, da se protiv njega ne vodi nikakav postupak zbog šverca droge, da nema nikakve istrage u Švicarskoj te da za ovog, jednostavno rečeno, Bugarska nema nikakvih dokaza na temelju kojih bi ga strpala u zatvor! Čini se da u Bugarskoj nisu čuli za izreku “Prvo skoči pa onda reci hop”, ali nije to samo problem njihove zemlje.

Kako bilo, Banev je ipak pritvoren, a njegovi odvjetnici vrište da je protuzakonito iza zatvorske brave tvrdeći da se u sve uplela politika kako bi se na kraju udovoljilo Europskoj komisiji.

Drogom trgovali preko fiktivne tvrtke za

Drogom trgovali preko fiktivne tvrtke za lijekove

Uhićena su i dvojica skipera koji su prevozili kokain iz Južne Amerike u Španjolsku i Portugal 2007. godine. Mattia Voltan bio je odgovoran za brod Blaus VII na kojem je u veljači 2007. godine portugalska policija zaplijenila 2058 kilograma kokaina. U ovom slučaju droga je bila švercana na jedrenjaku koji je pretvoren u školski brod za kadete iz portugalske mornarice. Drugi skiper bio je Luca Medaglia, a on je u listopadu iste godine na brodu Challenger prevozio 3700 kilograma kokaina koji je poslije pronađen u Španjolskoj. Tužitelji u Milanu tvrde da još nisu završili posao, a policija ne sumnja da je Antonio Melato bio zapravo “desna ruka” Evelina Nikolova Baneva, s kojim je radio preko tvrtke za nabavu lijekova, što je zapravo bio paravan za trgovinu drogom. Policija vjeruje da je Banev šef te fiktivne tvrtke te da jedini može donositi sve “poslovne” odluke i davati naloge podređenima.

Uloga MUP-a u uhićenju Talijana u zračno

Uloga MUP-a u uhićenju Talijana u zračnoj luci

Iako se u Hrvatskoj digla velika buka zbog uhićenja dvojice Talijana, mora se priznati da je policija svoj dio posla u ovoj akciji odradila u velikoj tišini, bez ikakvih medijskih istupa jer je riječ o pružanju pomoći talijanskoj policiji. Što se tiče njihova posla, on se konkretno odnosio na ciljanu potragu i lociranje tih dviju osoba, njihova uhićenja te premetačine dviju nekretnina kojima su se ovi dulje vrijeme koristili dok su živjeli na području oko Dubrovnika.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.