Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoka konkurencija

Razbijanje dvostranačja? 'Duopol HDZ-SDP još 12 godina'

Karamarko Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.02.2014.
u 16:20

Novi izazivači – Orah napada lijeve, Savez "prave" desničare i katolike, Gabrić i Bandić sve.

Prva dekada hrvatske neovisnosti obilježena je monopolom HDZ-a, druga će se pamtiti kao era HDZ-a i SDP-a, a zasad se tom duopolu ne nazire kraj.

Dokad će se HDZ i SDP – svaki sa svojim partnerima – izmjenjivati na vlasti, ovisi ponajprije o snazi njihovih političkih konkurenata.

Ne čuju oporbu ni građane

A njih je sve više. U samo nekoliko mjeseci rodile su se stranke i grupacije i na ljevici i na desnici. Glasove ljevičara, zelenih i razočaranih birača SDP-a lovit će bivša SDP-ova ministrica zaštite okoliša Mirela Holy i njen Orah. Glasove konzervativnih katolika, nacionalista i birača razočaranih HDZ-om pokušat će osvojiti novoformirani Savez za Hrvatsku u kojemu glavnu riječ vode Glavašev HDSSB, Kujundžićeva Hrvatska zora i Hrast uz “pokroviteljstvo” Katoličke crkve i vrlo vjerojatno Željke Markić.

Politički “svežder” koji će loviti glasove i lijevih i desnih i onih između nova je stranka Nacionalni forum oftalmologa i uspješnog poduzetnika Nikice Gabrića, koji je pri kraju dogovora o koaliciji s HSLS-om. Na iste glasove jurišat će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te Radimir Čačić – čim izađe iz zatvora.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Dosta im je i SDP-a i HDZ-a

Svima nabrojenima zajedničko je samo jedno – dosta im je i SDP-a i HDZ-a. Štoviše, tvrdi da je njihov duopol štetan za Hrvatsku. Ali kolike su njihove šanse?

– Mogu se svi na glavu postaviti, ali duopol SDP-a i HDZ-a trajat će još barem tri izborna ciklusa (12 godina). Ne bi im pomogla ni atomska bomba da padne, jer iako SDP ima najgoru vladu ikad, a HDZ je nikad lošiji i obilježen korupcijom, rejting tih stranaka je isti – smatra politički analitičar Žarko Puhovski i konstatira da je “duopol loš svugdje pa i u Hrvatskoj”. Novim strankama i koalicijama ne daje prevelike šanse.

"Dobro je da su svi izazivači već sada počeli s aktivnošću"

– Što se tiče Saveza za Hrvatsku, najveći je problem, tako tipičan za desnicu, mogu li se uopće njihovi čelnici dogovoriti. Ako mogu, vjerujem da Savez na parlamentarnim izborima može osvojiti četiri do šest posto glasova, ali te glasove neće preoteti HDZ-u, već će ih skupiti od “pravih” desničara. Gabrić s HSLS-om ima šanse jer je nov na sceni. No, ako se svjetonazorski jasno ne definira, Gabrić će brzo doći u nepremostive probleme – tvrdi Puhovski. Politički analitičar Ivan Rimac dosta je oprezan kada procjenjuje šanse novih “igrača” u njihovu pokušaju razbijanja duopola.

– Dobro je da su svi izazivači već sada počeli s aktivnošću jer će im trebati vremena da artikuliraju svoje ideje, stavove i izgrade svoju prepoznatljivost. Na ruku im ide to što će za sve to imati vremena do parlamentarnih izbora. No eventualni neuspjeh već na europskim izborima, primjerice, Saveza za Hrvatsku mogao bi poljuljati unutarnje odnose, mogli bi se osipati, a možda bi moglo doći i do novog preslagivanja na desnici – misli Rimac. Tvrdi da duopol sam po sebi ne treba biti loš, ali u našem slučaju jest zato što stranka koja je na vlasti uopće ne čuje nikog drugog – ni oporbu ni civilni sektor.

Rizik bacanja glasova

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da će se dvostranačje nakon izbora samo dodatno zaoštriti. Prvi dokaz tome, smatra, imat ćemo već nakon europskih izbora jer nitko od novih aktera na političkoj sceni nema nikakve šanse proći prag.

– Pojavile se jesu neke nove političke grupe, međutim čisti je rizik baciti glas na potpuno nedefinirane političke skupine – smatra Davor Gjenero.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

M. Holy lovi razočarane

Uz čašicu orahovca nedavno se stranka Zelena lista koju je vodila Vlasta Toth stopila s Orahom Mirele Holy. Bivša SDP-ova ministrica zaštite okoliša i prirode jasno je dala do znanja da će Orah samostalno izaći na europske izbore, a isto je tako jasno kako M. Holy, osim na “zelene” glasove, računa i na podršku razočaranih SDP-ovih birača, ali i ostalih “ljevičara”.

"Predatori" love i lijeve i desne

Milan Bandić najavio je da će “u ovoj ili onoj formi” na europske i na parlamentarne i na predsjedničke izbore, a po običaju nije otkrio sve karte, odnosno partnere s kojima će na izbore. Sasvim je sigurno da će i Radimir Čačić nakon izlaska iz zatvora “na ovaj ili onaj način” izaći na parlamentarne izbore. Nije nemoguće da se Bandić i Čačić ujedine. Kako god bilo, i jedan i drugi “lovit” će i lijeve i desne glasove.

Gabrić i na SDP i na HDZ

Nikica Gabrić, šef nove stranke Nacionalni forum, vrlo je ambiciozan i toga se ne srami. Vjeruje kako je za Hrvatsku štetan duopol HDZ-a i SDP-a te da ga treba dokinuti. Nedavno je rekao da su pregovori s HSLS-om o zajedničkom izlasku na europske, a potom i parlamentarne izbore pri kraju. Želi privući još i Ljubu Jurčića. Zajedno će “napadati” i SDP-ove i HDZ-ove glasače.

Uz pomoć Crkve protiv HDZ-a

Ne priznajući Karamarkov HDZ kao stožernu stranku oko koje bi se trebala okupiti desnica, HDSSB, Hrast, Hrvatska zora, HSP i još nekoliko manjih partnera okupili su se u Savez za Hrvatsku. Izaći će zajedno i na europske i na parlamentarne izbore, a najavili su i da će imati zajedničkog predsjedničkog kandidata – mnogi priželjkuju Željku Markić. Premda računaju i na glasove razočaranih HDZ-ovih birača, najjači im je adut podrška Katoličke crkve.

>>Šef europskih pučana poručuje Karamarku: Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a!

>>Linić nudio mandat na raspolaganje, Milanović odbio

Komentara 51

ĆA
ćaćaća
16:26 05.02.2014.

gabrićeva stranka je novi sdp sa starim ljudima..a iza svega stoji drug ivo..

SW
swic
16:54 05.02.2014.

Ovaj Gabric mi se gadi mogao bi povracat kad cujem njegove izjave , jos kada izvali oci kao peceni vol

BI
budimo_iskreni
16:46 05.02.2014.

rejting sdp-a i hdz-a nije nikako isti! prije su oni zajedno imali 60-70% svih glasova, a danas jedva prelaze 40%. to je drastična razlika, druže puhovski!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije