Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vanja Marušić

Ravnateljica Uskoka: Već pet godina nismo zaposlili financijskog istražitelja

Vanja Marušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
14.02.2020.
u 07:42

Istaknula je kao kronični problem i manjak zapošljavanja stručnih kadrova i to prvenstveno financijskih i IT stručnjaka.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u četvrtak raspravljalo se o stanju u pravosuđu. Neke od tema o kojima se pričalo jest zašto je percepcija javnosti loša, zašto USKOK-ovi predmeti traju dugo te kakav je u praksi novi, izmijenjeni, Zakon o kaznenom postupku. 

U emisiji su gostovali ravnateljica Uskoka Vanja Marušić, sudac u Kaznenom odjelu Vrhovnog suda RH Damir Kos, pomoćnica ministra pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, prof. dr. sc. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta u Zagrebu te odvjetnici Veljko Miljević i Krešimir Škarica

Ravnateljica USKOK-a kaže kako se stanje u USKOK- u može gledati s dvije strane: - Preko 90% optužnica je potvrđeno i preko 90% ishodimo osuđujuće pravomoćne presude. Postoji manji broj predmeta u kojima se nisu završili kazneni postupci. To su predmeti koji dugo traju i s tim nitko ne može biti zadovoljan, pogotovo ne mi u USKOK-u,

Kako je istaknula, jedan od razloga je u zakonskim mogućnostima način na koji postupaju, sudovi sude sukladno zakonu, obrana koristi legalna sredstva i na tragu tih problema idu i izmjene zakona.

- Praksa će pokazati hoćemo li uspjeti. Postoje različiti instituti. Kod optužnica s više osoba netko se uvijek razboli, traži se izuzeće, traži se izuzeće sudaca državnih odvjetnika, izdvajanje nezakonitih dokaza i to značajno usporava, rekla je Marušić, piše HRT. 

Istaknula je kao kronični problem i manjak zapošljavanja stručnih kadrova i to prvenstveno financijskih i IT stručnjaka. 

- Odjel za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom formiran je prije pet godina, a do danas nije zaposlen financijski istražitelj. Zašto? Nitko neće doći raditi. Stručan čovjek s godinama iskustva za takvu plaću... Isto tako je i s IT stručnjacima, a i sa službeničkim kadrom. Problem je u tome što te ljude ne možete adekvatno platiti, kazala je Marušić.
 

Ključne riječi

Komentara 8

TM
trade_mark
09:52 14.02.2020.

pa naravno da niste zaposlili nikoga već X godina i naravno da vam fali novca za rad... pa neće vam valjda država dati lovu i ljude, pa da počnete raditi svoj posao kako treba. pa svi bi završili u zatvoru. to je kao da piliš granu na kojoj sjediš!

IH
IDS=HDZ=SDP=HSS=HNS=MOST=ZZ
09:28 14.02.2020.

moj brat je radio kao financijski forenzicar savjetnik za strane vlade, ali u hrvatskoj nije bio dobar jer nije imao clansku iskaznicu iti jedne stranke

AF
AfganistanskiHrvat
08:18 14.02.2020.

Što će vam financijskižh i IT stručnjaci? Zaposlite HDZ-ovce oni imaju više znanja i iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije