Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultate će znati krajem svibnja

Ravnatelj NCVVO-a: Nacionalni ispiti protječu bez većih primjedbi. Pristupilo im 39.000 osmaša

Zagreb: Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)
20.03.2023.
u 16:06

Kako je napomenuo Filipović, i iduće godine učenici osmih razreda u cijeloj će generaciji pristupiti nacionalnim ispitima, ali se nacionalni ispiti neće proširiti na cijelu generaciju učenika četvrtih razreda. U tom nižem razredu nacionalni ispiti i iduće će se godine provoditi  ponovno u 81 eksperimentalnoj školi.

Provedba nacionalnih ispita teče bez ikakvih većih primjedbi od strane škola ili učenika iako je riječ o vrlo zahtjevnom poslu budući da cijela jedna generacija učenika obuhvaćena istim ispitima - kazao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja gostujući jučer na Večernji TV-u. Riječ je o ispitima koji se provode u 880 osnovnih škola, obuhvaćaju više od 39 tisuća učenika i ukupno 320 tisuća ispita koje će osmaši riješiti u sva tri tjedna provedbe nacionalnih ispita. Sada su u drugom tjednu pisanja nacionalnih ispita, a iza njih su riješeni ispiti iz hrvatskog, matematike, engleskog, francuskog i njemačkog. 

- Danas je počelo ocjenjivanje ispita iz Hrvatskog jezika i to će odraditi oko 150 nastavnika - kazao je Filipović istaknuvši da ispiti neće biti klasično ocjenjivani jer će učenici rezultate dobiti izražene u broju bodova koji će biti upisani u dnevniku u rubriku bilješka. Rezultate svih ispita učenici će znati krajem svibnja, tada će biti poznati i rezultati nacionalnih ispita koje su pisali učenici četvrtih razreda iz 81 eksperimentalne škole. Kako je napomenuo Filipović, i iduće godine učenici osmih razreda u cijeloj će generaciji pristupiti nacionalnim ispitima, ali se nacionalni ispiti neće proširiti na cijelu generaciju učenika četvrtih razreda.

U tom nižem razredu nacionalni ispiti i iduće će se godine provoditi  ponovno u 81 eksperimentalnoj školi. Uostalom, već sada je poznato da su učenici četvrtih razreda osnovnih škola koji su pristupili ispitu hrvatskog jezika pokazali da imaju problem u pisanju. Upravo takvim povratnim rezultatima i služe nacionalni ispiti kako bi se uočile manjkavosti obrazovnog sustava, pa i manjkavosti određenih kurikuluma i one se poboljšavale.

Komentara 1

CU
cuvidus
18:22 20.03.2023.

Jad i čemer. Koliko je novaca potrošeno nizašto. A prema saznanjima od učitelja, Testovi su na jadnom nivou ponuđenih odgovora i ABCD zaokruživanja i kao takvi ne daju jasnu i realnu sliku stanja. Ispast će da su svi odlikaši, kao i obično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije