Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠKOLSTVO

Željko Stipić: Nastavnike koji će dežurati na nacionalnim ispitima treba platiti

Zagreb. Vilim Ribić i Željko Stipić obratili se medijima nakon sastanka
Foto: Sanjin Strukic; Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
15.03.2023.
u 13:58

Navodi i da bi učitelji opravdano bili nezadovoljni ako bi se slični poslovi u srednjim školama vrednovali na jedan, a u osnovnim školama na drugi način te poručuje kako bi prosvjetne vlasti, u suradnji s NCVVO-om, trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita

Nije se smjelo dogoditi da se s provođenjem nacionalnih ispita krene prije nego što bude poznato hoće li se i na koji način vrednovati rad kako ispitnih koordinatora tako i učitelja koji će dežurati na samim ispitima, poručuje Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod.

"Prosvjetne vlasti su, uz prethodni dogovor sa sindikatima, iste ili slične poslove, u okviru probne državne mature, lani platile, stoga sada ne bi trebalo izmišljati toplu vodu nego identično postupiti i u slučaju učitelja koji će sudjelovati u provedbi nacionalnih ispita. Preliminarni izračuni, utvrđeni temeljem broja učitelja koji će na ovim poslovima sudjelovati i prosječne bruto vrijednosti učiteljskog sata, pokazuju da bi za ovu svrhu trebalo osigurati tek nešto više od 900.000,00 eura. Ovaj iznos ne bi trebao biti sporan kada se zna da će učitelji ove poslove raditi mimo svoga redovitoga rada i izvan poslova obuhvaćenih svojim tjednim zaduženjima", stoji u Stipićevu priopćenju. 

Navodi i da bi učitelji opravdano bili nezadovoljni ako bi se slični poslovi u srednjim školama vrednovali na jedan, a u osnovnim školama na drugi način te poručuje kako bi prosvjetne vlasti, u suradnji s NCVVO-om, trebale učiniti sve kako ubuduće nastava ne bi bila žrtvom provođenja nacionalnih ispita. 

"Ovo se može postići jedino tako da se ispiti održavaju u nastavnim danima. Hoćemo li s nacionalnim ispitima ponavljati istu grešku koju smo godinama činili s ispitima državne mature? Sindikat Preporod poziva prosvjetnu vlast da odmah, a svakako kroz naredna 3 tjedna koliko će se odvijati nacionalni ispiti, pokrenu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja ovih pitanja. Za ovu godinu problem plaćanja treba riješiti Sporazumom između prosvjetne vlasti i osnovnoškolskih sindikata. Dugoročno problem treba riješiti kroz granski kolektivni ugovor o kojem će pregovori naskoro započeti", poručio je Željko Stipić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije