Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ipak nije ratno profiterstvo: Slučaj Radošević ide u zastaru

Upravo je sporna kvalifikacija o ratnom profiterstvu bila razlog da i početkom godine sutkinja Renata Miličević optužnicu vrati na doradu kako bi ju tužiteljstvo dopunilo i "dovelo u vezu s pretvorbom i privatizacijom"
06. prosinca 2017. u 17:41 5 komentara 611 prikaza
Presuda
Foto: Thinkstock

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je zaključio da u postupku protiv Ivana Radoševića, njemačkog državljana kojega hrvatsko pravosuđe od ranije traži zbog optužbi da je nakon pretvorbe svoj privatni milijunski dug namirio na štetu Tvornice autobusa Zagreb (TAZ), nema elemenata ratnog profiterstva, odnosno da je riječ o 'uobičajenoj' zlouporabi koja je u zastari.

Franjo Lucić MITO Istraga protiv Franje Lucića zbog podmićivanja novinara postala pravomoćna

Tužiteljstvo ustraje da je Radošević odgovoran za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, ali i da je ratni profiter jer je kazneno djelo počinio prije okončanja Domovinskog rata, točnije reintegracije Podunavlja.

Sud, s druge strane smatra da je riječ o kriminalu koji nije vezan isključivo s ratnom situacijom pa ako tužiteljstvu 'ne prođe' najavljena žalba nema ni slučaja jer je za gospodarske zlouporabe od prije 20 godina nastupila zastara.

Upravo je sporna kvalifikacija o ratnom profiterstvu bila razlog da i početkom godine sutkinja Renata Miličević optužnicu vrati na doradu kako bi ju tužiteljstvo dopunilo i "dovelo u vezu s pretvorbom i privatizacijom".

Da je u ovom slučaju nastupila zastara zaključilo je i njemačko pravosuđe koje je Radoševića odbilo izručiti nakon hrvatskog zahtjeva.

Tužiteljstvo, pak, tvrdi da je Radošević, koji je 1992. tijekom pretvorbe i privatizacije stekao udio u Tvornici autobusa Zagreb, novac namijenjen isključivo investiranju u TAZ potrošio u privatne svrhe te si tako pribavio imovinsku korist, ali i oštetio "gospodarski potencijal" države.

>> Split: Ivo Sanader predstavio knjigu Doba politike - detuđmanizacija

Presuda
1 / 20
Ivo Sanader predstavio knjigu Doba politike - detuđmanizacija
Reno Sinovčić AKCIJA RIBAR Potvrđena optužnica protiv Rene Sinovčića sahrana, Sara Čirjak PODIGNUTA OPTUŽNICA 'Duševno neubrojiva': Nožem izbola sestričnu do smrti (14) oranica BJELOVAR Ivan je na ovo čekao više od 50 godina! Sud konačno donio presudu
ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

  • NV:

    Treba ugasit sud i DOHR i svu pravdu tražiti od sudova u CH. Brže,učinkovitije,pravedno i jeftinije.

  • generacija57:

    Samo kradite ,nemožete toliko ukrasti koliko mi budale možemo zaraditi.

  • bf2:

    bitno je naglasiti da ga je njemačko pravosuđe odbilo izručiti...bitno da naši puleni skaču čim netko iz vana pomakne prstom...