Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se pomoć!

Ratni veteran, a bez struje i vode živi na kolodvoru!

Darko Grabušić - Đinks (1)
Foto: Mladen Mandić/Večernji list
1/3
28.12.2012.
u 22:20

Darko Grabušić - Đinks živi u napuštenoj zgradi željezničkog kolodvora u Dubravi Zabočkoj, diže se u tri ujutro i jedini izvor prihoda mu je prodaja plastičnih boca.

Hrvatski ratni dragovoljac, danas 41-godišnji Darko Grabušić - Đinks, prije 20-ak godina prošao je gotovo sva bojišta po Hrvatskoj - prvo kao pripadnik 103. Zagorske brigade, a potom i u rezervnom sastavu Specijalne policije Baruna. Danas živi sam u napuštenoj zgradi nekadašnjeg željezničkog kolodvora u Dubravi Zabočkoj bez struje i vode. Zalihe drva su mu bile dostatne tek za nekoliko dana, a sva drva je sakupio sam samcat uz rijeku Krapinicu. Ne dobiva pomoć,kaže, ni od Grada, ni od Crvenog križa, ni od Centra za socijalnu skrb, a jedini prihod mu je od prikupljenih plastičnih boca koje prodaje po trgovinama i na taj način nekako uspije preživjeti.

Prvo u bolničke kontejnere

- Svaki dan ustajem već u tri ujutro i sa svojoim biciklinom krećem u akciju prekapanja po kontejnerima. Prvo kod Županijske bolnice na Bračku, a potom odem i na druga mjesta po Zaboku i okolici. U prosjeku svaki dan pronađem 80 -100 boca i zaradim si 40-50 kuna. Ako zaspim i sat dva zakasnim, već u kontejnerima neće biti skoro ništa - kaže nam Đinks koji sve što u dućanu kupi samo preračunava u boce - koliko flaša neka stvar košta.

Kako bi pomogli svojem ratnom prijatelju, Udruga veterana Specijalne policije Domovinskog rata ‘Barun’, ovih je dana Đinksu nabavila drva za ogrjev, a žele mu trajno osigurati i smještaj te uvesti struju i vodu. Tajnik Udruge Radmil Pavalić - Paraga kaže kako je primarno da se Đinksu osigura smještaj dostojan čovjeka.

- Kad smo vidjeli u kakvim uvjetima živi naš suborac, odlučili smo odmah krenuti u akciju. Kratkoročno su mu potrebna drva, neki rešo na plin i plinska boca da si može nešto skuhati, zatim nešto namještaja te uvesti vodu i struju. No, potrebno je i obećanje nadležnih, jer radi se zgradi koja je vjerojatno u vlasništvu države, da će Đinks u toj zgradi moći ostati neko duže vrijeme. Instalacije za vodu već postoje, samo su potrebne slavine i priključak vode. Postoji i priključak za struju pa ćemo, ako bude dobre volje, i to uspjeti urediti. No, ako Đinks neće ovdje moći ostati, tražit ćemo neko drugo rješenje jer ne možemo dozvoliti da naš suborac živi u ovakvim uvjetima - rekao je Pavalić kojeg smo još uz četvoricu kolega zatekli kako Đinksu ‘motorkama’ pilaju i pospremaju drvene palete.

Treba mu i posao

Iz Udruge apeliraju i na sve koji na bilo koji način mogu pomoći, primjerice donacijom plinske boce, rabljene peći ili rešoa na plin, ogrjevnih drva, odjeće, obuće ili hrane da im se jave kako bi Đinksu olakšali tešku situaciju. Oni koji su u mogućnosti uplatiti novčane priloge neka to učine na račun Udruge u Zagrebačkoj banci. Broj računa je 2360000-1102279871 s naznakom - Humanitarna pomoć za Grabušić Darka. Sav novac prikupljen na taj način bit će proslijeđen Darku i utrošen na poboljšanje životnih uvjeta, a članovi Udruge će svojim radom pomoći da se životni prostor uredi. Grabušić je inače po zanimanju strojobravar - varilac i želja mu je zaposliti se, pa bi bio zahvalan i onome koji mu može pronaći posao kako bi si i i sam mogao privređivati za život.

>>Supruga Veljka Marića: Nitko ni prstom nije maknuo da ga se vrati

Komentara 12

PO
ponavljac
21:30 29.12.2012.

@mihac ne laži, lako ti je pisati tu gluposti kad si dobro financijski osiguran kao RVI, to što je čovjek neškolovan i možda ušao u alkoholizam nije opravdanje da ga se proziva i da mu se ne pomogne. Vjeruj da mnogi žale što ih nije strefio koji geler ili metak pa dobio RVI,a da ne spominjem kako mnoge supšruge žale što im nisu muževi poginuli pa one danas uživale u lijepim mirovinama koje su nravno nedodirljive.

BL
Blender
22:28 28.12.2012.

To je nama nasa borba dala, dok se neki kupaju u mlijeku, oni koji su najvise zasluzni za samostalnost Hrvatske, ono gladuju. Sramota, bas smo jadan narod!!!

OB
-obrisani-
22:27 28.12.2012.

njemu je rat bio ......raj na zemlji.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije