Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunac napetosti

Rat u Vladi zbog rada Ane Šarić za lobista MOL-a

Ana Šarić i Tomislav Karamarko
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
11.05.2016.
u 09:46

HDZ je uzvratio napadom na mostovca Bulja, objavivši tajne podatke iz njegova liječničkog kartona.

Tri i pol mjeseca traje prepucavanje među vladajućima, a jučerašnji dan “visokog napona” prekretnica je nakon koje je pitanje može li Vlada uopće preživjeti. Tjednik Nacional iznio je dokaze o poslovnoj povezanosti agencije supruge Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, s MOL-ovim lobistom i Karamarkovim prijateljem Jozom Petrovićem. HDZ je pak uzvratio napadom na mostovca Miru Bulja, koji je prvi otvorio priču o suradnji Joze Petrovića s Anom Karamarko, optuživši ga za muljanje s ratnom invalidnošću i preprodaju stana koji je jeftino kupio od MORH-a.

Prema pisanju Nacionala, pune dvije godine Jozo Petrović plaćao je preko svoje tvrtke Peritus savjetodavne usluge tvrtki Drimia koja je u vlasništvu Ane Karamarko. Svoju tvrdnju Nacional je potkrijepio i ugovorom o poslovnoj suradnji između spomenutih tvrtki, a koji je sklopljen 1. veljače 2013. godine i koji je trajao do 31. siječnja 2015. godine, dakle prije Karamarkova dolaska na vlast. Prema ugovoru iz Nacionala, Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu tadašnjoj Karamarkovoj partnerici plaćao 2500 eura mjesečno, ukupno najmanje pola milijuna kuna.

Svjedok u arbitraži

Zbog članka u Nacionalu, pale su i dosad najteže optužbe među vladajućima. Što ne čudi s obzirom na to da se u Vladi upravo oko Ine i vode najveći prijepori. Sve je počelo nedavnom raspravom treba li odustati od arbitraže Ina – MOL, što je zagovarao HDZ, a čemu se Most žestoko protivio. A upravo je u jeku te rasprave, podsjećamo, otkriveno i da se Jozo Petrović uz Ivu Sanadera pojavljuje kao svjedok u arbitražnom postupku između Ine i MOL-a. Predsjednik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov tada je i javno kritizirao prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka spočitavajući mu njegovo prijateljstvo s Jozom Petrovićem i tražeći ga da se ogradi od njega. Tako da je najnovije otkriće Nacionala samo dolilo ulje na vatru.

Na pisanje Nacionala jučer je reagirao i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko priopćenjem u kojem stoji da je tijekom cijele svoje karijere uvijek strogo odvajao privatno i poslovno, pogotovo kad je riječ o osjetljivim pitanjima od nacionalnog interesa, i da će to nastaviti činiti i dalje.

– Poslovanje tvrtki moje supruge više je puta tijekom proteklih godina, isključivo s ciljem stvaranja političkog pritiska na mene, bilo metom istraga različitih državnih organa poput PNUSKOK-a, Porezne uprave i različitih inspekcija. Nijedan od navedenih državnih organa u poslovanju tih tvrtki nikada nije utvrdio ni najmanju nepravilnost. Kad su u pitanju optužbe za mogući sukob interesa, a zbog suradnje tvrtke moje supruge s drugom privatnom tvrtkom, i to za vrijeme dok nisam bio član Vlade, najavljujem da ću još danas osobno uputiti službeni zahtjev Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa da detaljno istraži ovaj slučaj i o tome izvijesti javnost – poručio je u svom priopćenju Karamarko, koji je potom i posalo zahtjev Povjerenstvu. Prije njega to je učinio i SDP-ov pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević koji je Tomislava Karamarka također prijavio Povjerenstvu.

– Činjenica da je tvrtka supruge prvog potpredsjednika Vlade poslovala s konzultantima MOL-a nije sporna i nije zabranjena. To samo ukazuje na to da postoji određena interesna povezanost koja može ugroziti objektivnost donošenja odluka i narušiti povjerenje građana u objektivnost donošenja odluka – kazala je Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Dodala je i kako će Povjerenstvo prije donošenja odluke prikupiti određene dokaze, a jedno je od pitanja koje će se razmatrati i Karamarkova tvrdnja da je strogo odvojio privatno od poslovnog.

Još prije Glavaševića, Povjerenstvom, ali i DORH-om, prijetio je zastupnik Mosta Miro Bulj koji ih je pozvao da “provjere i premijera, potpredsjednike Vlade Karamarka i Petrova, ministre gospodarstva i poduzetništva i sve ostale ministre, zastupnike, ako imaju nekakvu suradnju s MOL-ovim konzultantima ili MOL-om, koji je otuđio našu Inu na neprijateljski način”. Uslijedila je žestoka reakcija iz HDZ-a. Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić nazvao je Bulja predvodnikom napada na Karamarka i njegovu obitelj te je pozvao institucije tipa DORH-a i USKOK-a da istraže kolegu Bulja.

Nesposoban za rad

– Da nam objasni kako to da je 1999. godine i pod kojim uvjetima od MORH-a kupio stan od 80 kvadrata za 21 tisuću eura, a par godina kasnije prodao ga za 90 tisuća eura. I drugo, bilo bi dobro da nam objasni svima zajedno kako to da je njegova invalidnost rasla tijekom godina. Prvo je dobio rješenje na 20 posto, potom je, na svoj zahtjev, dobio novo, trajno, na 30 posto – to je opća nesposobnost za rad. Ako je on nesposoban za rad, onda mene njegove reakcije ne čude, ali bilo bi dobro da objasni ove dvije stvari i predlažem da nikad ne napada nekoga bez argumenata – kazao je Mikulić.

Na novinarsko pitanje nije li riječ o povjerljivim podacima i kako ih on zna, Mikulić ja kazao kako zna što smije, a što ne smije reći. Potom je ponovno reagirao Miro Bulj. Za Večernji list uzvraća kako nema problema da ga institucije istraže, ali i poručuje da ne planira prestati štititi nacionalne interese i da ga se na ovaj način pokušava zastrašiti. Podsjeća da je 20 godina bio vojnik i kao takav je od MORH-a dobio stan s pravom otkupa.

– Stan sam kupio, u međuvremenu sam dobio troje djece i želio se vratiti na selo, tako da sam taj stan prodao, digao kredit i nadogradio roditeljsku kuću. Nije riječ o novcu, mogao sam tražiti proširenje i veći prostor, ali htio sam se vratiti na selo, i to je jedina imovina koju imam – objašnjava Bulj.

Komentara 204

KR
kruti25
10:09 11.05.2016.

a najbolji su mi partijci u saboru koji se kao bore za hrvatske interese,AHAHAHAHAHA,vic dana,vidjeli smo u protekle 4godine kak su se borili,jesu borili su se,ali za interese svoje OTADŽBINE!!!!ihihihi

Avatar tetina
tetina
11:26 11.05.2016.

Destabilizirati državu i uvesti nove podjele. Potaknuti iseljavanje mladih ljudi i oslabiti ekonomsku moć države. Širenje kampanje o ustašizaciji Hrvatske i gušenju osnovnih ljudskih sloboda i prava građana uz gušenje slobode medija. Spriječavanje provođenja reformi i vračanje Hrvatske u jednodno prošlo, mračno i osuđeno doba. Specijalni rat spada u poseban oblik rata, koji se vodi sa ciljem destabilizacije države, stvaranjem nemira i nezadovoljstva među građanima. Novinari i razni publicisti, žedno pišu i objavljuju priče i skandale, često na temelju informacija koje su dobili od" zaštićenih izvora" a ti izvori su često profesionalni obavještajci koji hrane i glade takve žedne i gladne novinare i publiciste, atraktivnim pričicama. Događaji idu sinkronizirano kao na traci i to nije slučajno. Oporba naivno, željna vlasti pod svaku cijenu, to koristi i nadodaje nove podjele, mržnju i političku netoleranciju.

Avatar nekakav
nekakav
10:51 11.05.2016.

strašno. sa djevojkom jednog oporbenog političara jedna osoba, koja će tek kasnije postati lobist mol-a, potpiše ugovor o savjetovanju. i godinu dana prije nego dotični 'dečko' postane potpredsjednik vlade, raskinu ugovor. hm, tu je nešto sumnjivo. kako je on, 'lobist',st', znao da će se ona udati za njega? i da će biti potpredsjednik vlade?! još jedna medijska namještaljka, u koju su se uhvatili (opet) mostovci. i sad je stvarno jasno da su ovoj vladi odbrojani dani. most će jedva ući u sabor na idućim izborima. hdz bude, sdp isto. svi ostali su na vjetru. zanimljive su vaše optužbe da je karamarko prodavao informacije.. kao oporbenjak, koji nije nešto boravio u saborskim klupama. on je imao informacije?! jeste li vi normalni, pa informacije je imao josipović još kao kandidat za prvi mandat! i to vam nije bilo sumnjivo? jasno, vi pušete za sdpovce. ne gledati sve stvari oko sebe objektivno, nego krajnje subjektivno. pa je tako vaš lopov malen i ništa u odnosu na 'njihovog' lopova. ako netko mrzi glogoškog, nek se sa njim zamijeni. on je već javno ponudio svoju invalidnost za neko normalno fizičko stanje. nema tu nikakvog sukoba interesa. samo za vrapce. to da se javnost priprema za sad je već sigurno izgubljen slučaj protiv mol-a? kojeg je pokrenula sdpova vlada, mada je već i onda bilo jasno da može pasti slučaj, i da bi mogli, a sad ćemo sigurno, platiti masnu odštetu, i do 3 mlrd kuna? jel vama jasno da niti jedna vlada nije poštovala obveze koje je preuzela?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije