Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Rat se u trenutku može iz Kijeva preliti na cijelu zemlju

Unatoč velikom broju poginulih okršaji su još ograničeni ne na Kijev nego na središnje dijelove grada, kaže Igor Tabak
20. veljače 2014. u 07:42 10 komentara 4414 prikaza
ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon krvavih i žestokih obračuna koji su na kijevskom Majdanu bjesnili između policije i prosvjednika, nakon najmanje 26 mrtvih i više od 240 ranjenih s obje strane, Ukrajina je na raskrižju. Doslovno nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana, hoće li se situacija barem malo smiriti i prividno ispuhati ili će zemlja utonuti u građanski rat.

– Iako je broj žrtava velik, iako količina i razina brutalnosti zgraža, u ovome trenutku još se ne može govoriti o pravom građanskom ratu samo iz jednog razloga. Sukobi su vrlo lokalizirani. Obračuni su žestoki, ali su ograničeni ne na Kijev nego na pojedine dijelove grada. No nepredvidljivo je što nose sljedeći dani ili čak sati – kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org.

Izvlače teški arsenal

Situacija sada doista više ne ovisi samo o političarima s jedne i druge strane, već doslovno o svakom prosvjedniku ili svakom policajcu na ulicama glavnog ukrajinskog grada. A nezaustavljivo nasilje može buknuti u svakome trenutku. Dovoljno je da jedan pretjerano nervozni policajac isprazni cijeli okvir kalašnjikova u masu prosvjednika i pobije desetak ljudi odjednom. Razjarena svjetina gotovo bi sigurno pregazila tu policijsku postrojbu jer to bi značilo da su prijeđene određene granice koje još postoje premda su i one sve manje i manje. Nakon toga policija bi gotovo sigurno krenula u žestok obračun s napadačima ne štedeći metke i krv, i tu situaciju više nitko ne bi mogao kontrolirati. Već i ovako stvari izmiču kontroli. Dok su arsenali obiju strana do utorka bili ograničeni, sada više nema prepreka.

Ukrajina | Autor : Reuters/PIXSELL (Ilustracija) Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Do posljednjeg obračuna policija je koristila gumene metke, palice i suzavac, prosvjednici su uzvraćali kamenjem, motikama i palicama. Situacija je sada potpuno drugačija. Policija je izvukla vatreno oružje s bojevim streljivom, snajpere i pištolje, a ništa slabije nisu naoružani ni prosvjednici. Na policiju sada bacaju Molotovljeve koktele, a dio ih je naoružan lovačkim puškama ili pištoljima. Kolika je koncentracija oružja, najbolje govori podatak da je u Kijevu registrirano oko pola milijuna komada ručnog vatrenog oružja. A dobar dio njega sada se nalazi na ulicama. I nitko ga se ne libi upotrijebiti.

Odrubili mu glavu

Velik broj ranjenika izgubio je vid, policija je ciljala ljude u oči sitnom sačmom, tvrde liječnici koji su pružali pomoć ozlijeđenim prosvjednicima.

Ukrajina,nasilje nakon 26 mrtvih Ukrajina: Janukovič prijetio tenkovima pa s oporbom dogovorio primirje! Ukrajina situacija izmakla kontroli UZNEMIRUJUĆE Nasilje u Ukrajini: Ženi usred dana ispalili hitac u glavu!

Ni demonstranti više ne igraju po pravilima ratovanja. Dopisnik BBC-a potvrdio je da je osobno vidio tijelo ubijenog policajca kojemu su prosvjednici odrubili glavu. U cijelu priču mogla bi se umiješati i vojska. Jučer poslijepodne čulo se da u Kijev kreće kolona od 10 tenkova. Sukobi su zasad ograničeni samo na dijelove glavnog grada, no nitko ne može reći hoće li se uskoro proširiti po cijeloj zemlji.

Prosvjednici su zapalili policijsko vozilo u Lavovu, zauzeli jednu policijsku zgradu na sjeveru zemlje, no pravih sukoba još nije bilo. Većina pripadnika Berkuta, ozloglašene specijalne policije vjerne Janukoviču, nalazi se u Kijevu, a redovite policijske snage raspoređene u ostatku zemlje ipak nemaju toliku volju za sukobe s prosvjednicima. Jasno je samo da je sve neizvjesno.

– Ne postoji onaj tko bi mogao predvidjeti što će se dogoditi sljedećih dana – kaže Igor Tabak.

Na remontu

U Odessi je 12 hrvatskih migova 21

Prelijevanje sukoba iz Kijeva na ostatak zemlje mogao bi ugroziti i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Naime, ovoga se trenutka na remontu u Ukrajini nalazi većina nadzvučnih borbenih zrakoplova HRZ-a. U remontnom zavodu u Odessi je 12 MIG-ova 21, zajedno s dijelom hrvatskog zrakoplovnog osoblja. O kolikom tehničkom potencijalu je riječ najbolje govori podatak kako je u Hrvatskoj, u ovome trenutku između jednog i tri borbena nadzvučna zrakoplova. Odessa na jugu zemlje u ovome je trenutku mirna.

Ukrajina

PROSVJEDNICI

20.000 neprijatelja režima bilo je u utorak navečer na ulicama Kijeva kada su se sukobili s pripadnicima Berkuta, specijalne policije vjerne Janukoviču. Dobar dio njih sada je naoružan i vatrenim oružjem kojim čuvaju Maidan

PUNO ORUŽJA

500 tisuća komada ručnog vatrenog oružja - pištolja i lovačkih pušaka - registrirano je u Kijevu, a dobar dio njega sada se nalazi na ulicama glavnog kijevskog grada i nitko ga se ne libi upotrijebiti

DOLAZE I TENKOVI

10 tenkova krenulo je jučer poslijepodne u Kijev sa sjevera zemlje kako bi se postavili između pripadnika Berkuta i prosvjednika
 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Poljanak:

    KOliko ono Ukrajina ima stanovinika i kakovo je stanje u drugim djelovima, kakvo je stanje samo ulicu dalje od Maidana - to naši mediji prešućuju - koje podaničko novnarstvo.

  • Ivan_888:

    Šteta da narod OPET nevidi da je cjela igra oko interesa velikih sila Rusije sa jedne i USA/EU sa druge strane...

  • aabbcc:

    Nema sanse za Rat, jer huskacima Rata to nece uspjeti i tamo ne postoje religiozne suprotnsti u narodu koje bi im isle na ruku. Jedna ulica ubacenih nasilnika ne cini drzavu Ukrajinu i nema se tu sa kim ratovati u Ukrajini .