Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokret 'Blockupy'

'Rat počinje ovdje': Europska središnja banka blokirana!

Frankfurt ECB (1)
Reuters/PIXSELL
31.05.2013.
u 11:03

– Svrha je ove blokade spriječiti svakodnevne operacije u središnjici ECB-a – rekao je glasnogovornik pokreta Martin Sommer te dodao kako su prosvjednici poslali natrag kućama neke ljude koji su jutros došli na posao.

Tisuće prosvjednika iz antikapitalističkog pokreta "Blockupy" blokiralo je pristup zgradi Europske središnje banke u Frankfurtu, piše Reuters.

Prosvjeduju protiv načina na koji se europske vođe, zajedno s čelnicima te banke, bore protiv europske dužničke krize. Jutros su se okupili po kiši da bi blokirali ceste, uključujući i onu koja vodi do središnjice Deutsche Banke, a u rukama drže transparente s porukama poput "humanost ispred profita".

"Rat počinje ovdje"

Otprilike 2500 prosvjednika "na barikadama" su dočekali dobro opremljeni i naoružani policajci s kacigama i psima. Na mjestu su događaja i policijski kamioni s vodenim topovima, dok im iznad glava kruži policijski helikopter. Oko 20-ak prosvjednika u rukama drži madrace za napuhavanje na kojima piše "Rat počinje ovdje". Policija je izvijestila da su neki od prosvjednika već bacali kamenje na njih te da je već bilo sukoba na barikadama, no da su do sada prosvjedi uglavnom mirni.

Europski pokret "Blockupy" stvoren je nakon američkog pokreta Occupy Wall Street. – Svrha je ove blokade spriječiti svakodnevne operacije u središnjici ECB-a – rekao je glasnogovornik pokreta Martin Sommer te dodao kako su prosvjednici poslali natrag kućama neke ljude koji su jutros došli na posao. Vlade koje se bore s velikim dugovima uglavnom su skresale troškove i povisile poreze, što je još više doprinijelo produbljivanju recesije diljem eurozone, dok su mnoge obitelji u "debelim" dugovima ili su izgubile svoje kuće, piše Reuters.

Mnoge od banaka u Frankfurtu savjetovale su zaposlenicima da danas uzmu slobodan dan, nakon što je jučer bio državni praznik i u Njemačkoj. ECB je izvijestio da je poduzeo mjere kako bi nastavio raditi i omogućio sigurnost svojim radnicima.

>>Poticanje rasta: Kamate ECB-a na rekordno niskoj razini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije