Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA O SIRIJI

Rat je riješen, ali nije završen: Što je donio sastanak Putina, Rouhanija i Erdoğana

08.09.2018.
u 07:19

Ruski, iranski i turski predsjednik sastali su se kako bi dogovorili kraj rata u Siriji kojoj prijeti nova humanitarna katastrofa

– Teroristi u Idlibu pripremaju insceniranje napada kemijskim oružjem kako bi izazvali zapadnu vojnu intervenciju. Bez obzira na sve, Rusija će nastaviti borbu do istrebljenja zadnjeg terorista u Siriji – kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin na trećem trilateralnom summitu Turske, Rusije i Irana u Teheranu, ističući da je 90 posto teritorija Sirije očišćeno od terorista te da će ostatak uskoro također biti očišćen.

Odlučit će Erdoğan

Na sastanku trojice predsjednika – Rouhanija, Putina i Erdoğana – raspravljalo se kako osloboditi zadnje uporište džihadista, pokrajinu Idlib, bez izazivanja humanitarne katastrofe s obzirom na to da u Idlibu na malom prostoru ima više od 3,5 milijuna Sirijaca.

Riječ je o tri zemlje koje su garancija mirovnog procesa za Siriju koji se vodi u glavnom gradu Kazahstana Astani. Lideri tri zemlje zajedničkim naporima pokušavaju paralelno pronaći mehanizam djelovanja na terenu i kreirati uvjete i okvire tranzicijskog procesa u Siriji.

Analitičari smatraju kako je zapadna neučinkovitost ostavila SAD i njezine saveznike sa strane po pitanju sudbine Idliba, o kojoj će odlučivati Moskva, Ankara i Teheran. Trump je prije nekoliko dana kazao kako prati situaciju i poteze sirijske vlade i njezinih saveznika, Rusije i Irana te upozorio da će se suočiti s teškim posljedicama ako krenu na Idlib.

Turski predsjednik Erdoğan, koji je nedavno proglasio islamističku skupinu Hayat Tahrir Al Sham (Al-Qa’ida u Siriji) terorističkom skupinom, kazao je da Turska neće niti pod koju cijenu dozvoliti da teroristi budu na njihovoj granici jer će to zasigurno ugroziti njezinu nacionalnu sigurnost.

I dok su Iran i Rusija složne da je jedino rješavanje situacije u Idlibu vojnom akcijom, s obzirom na to da diplomacija do sada nije ništa postigla, Erdoğan se protivi vojnoj operaciji predlažući da umjerena sirijska oporba, koja se nalazi u provinciji Idlib odstrani džihadističke skupine koje se protive mirnoj reintegraciji pod pravni poredak sirijske države.

Ni govora o predaji

Analitičari smatraju da je Erdoğanova ideja paradoksalna i neizvediva, s obzirom na to da on jako dobro zna da među 100 tisuća boraca koji se nalaze na području Idliba, njih 95 posto pripada raznim džihadističkim skupinama.

Iako troje predsjednika u Teheranu, kako tvrde iranski izvori, nisu bili složni oko vojne operacije u Idlibu, jer Erdoğan pod svaku cijenu želi spriječiti da sirijska vojska dođe na njihove granice, i Putin i Rouhani složni su da je za oslobađanje Idliba od džihadista i njihovo istrebljenje neminovna vojna operacija bez obzira na posljedice. Unatoč opetovanim prijetnjama SAD-a, Francuske i Velike Britanije, po svemu sudeći, samo je pitanje trenutka početka vojne ofenzive na Idlib. 

Ključni događaji osmogodišnje tragedije u Siriji:

Građanski rat (15.3.2011.) u Siriji počeo je u proljeće 2011. između pobunjenika na jednoj strani i režima Bashara al-Assada na drugoj strani, a izbio je nakon serija prosvjeda nadahnutim “Arapskim proljećem” koji su, potaknuti vanjskim impulsima, doveli do smjene vlasti u Tunisu, Egiptu i Libiji.

Pala Palmira (20.5.2015.) S jedne strane su Assad, Iran i Hezbollah, s druge pobunjenici i džihadističke skupine – Islamska država, Al-Qa’ida koje podržava S. Arabija. ISIL osvaja povijesni grad Palmiru.

Rusija ulazi u rat (rujan 2015.) Džihadisti ISIL-a osvojili su pola Sirije, pobunjenici su također u ofenzivi – Assad kontrolira manje od trećine države i poziva Rusiju u pomoć koja u Siriji već desetljećima ima dvije vojne baze. Putin naređuje bombardiranja džihadista i stanje na fronti stubokom se mijenja.

Oslobođena Raka (16.10.2017.) Nakon Kobanea, i Palmire gdje su kurdske i režimske snage potisnule ISIL, oslobođena je i utvrda pobunjenika Alep. Tada su sve snage usmjerene ka glavnom gradu Islamske države Raki, koja je oslobođena 16. listopada 2017. Assadu je preostao jedino Idlib.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar nisam_robot
nisam_robot
08:22 08.09.2018.

Sada ce ISILovci, Aaa bre sto nam je to trebalo-- A tko nas bre zavadi? Kme kme kmee lele...

LI
lietuva
09:03 08.09.2018.

"Ako troje predsjednika u Teheranu..." Nijedan od njih nije žena, dakle "Ako TROJICA predsjednika u Teheranu...".

Avatar patkovic
patkovic
07:39 08.09.2018.

nek se obriju i predaju puške

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije