Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugoročne posljedice
Povratak na članak

Rat dvije najveće pravoslavne zemlje: Osamostaljenje crkava od osovine Moskva – Beograd

Rat u Ukrajini pokazao je da nijedna životna stvarnost ne može izbrisati, negirati ili poništiti svoju vjersku, religijsku stranu. Premda crkve u novijoj povijesti ne vode i ne potiču ratove, one su, pokazalo se upravo u Ukrajini, živi sudionici ratnih zbivanja. Svijet je tako mogao vidjeti kako su Ukrajinci i katolici i pravoslavci, tj. pravoslavci koji pripadaju čak različitim pravoslavnim crkvama

Komentari 54

EL
elcroata283
17:33 03.06.2022.

Kiril je slican Amfilohiju, kojeg su Crnogorci od milja zvali Rista Sotona.

VL
Avatar Jovan    Deribaba
Jovan Deribaba
19:19 03.06.2022.

Patrijarh Kiril i Porfirija dva oka u glavi to nemože niko da razdvoji

VL
DU
Deleted user
17:55 03.06.2022.

Važno je da katolici, katoličke zemlje, međusobno ne ratuju više. I, da se katolike ne proganja. Ostali me, iskreno, ni ne zanimaju. U vjerskom, ne u ljudskom smislu. Tako da me rat u Ukrajini ne dira s te, vjerske, strane. S ljudske je druga stvar.

VL
MG
Moj_galebe
17:40 03.06.2022.

Kao Katolik i Hrvat ovo je ipak razbijanje pravoslavni crkvi tj naroda.Tako se udaljuju prvo narodi jedni od drugih..Ako pogledamo KIJEVSKA RUSIJA iz devetog stoljeca Ruski Ukrainski i Bjeloruski narod su tri sestre koji su isprepleteni sa tisucama niti obiteljskii kulturno jezicno..Tako da tesko je razdjelit te narode tesko ce to ici.Oni su osudeni jedni na druge..Nadam se ovaj rat ce stat i trebaju se vratit dogovoru...Jedno je sigurno Rusi nece dopustit Amere da dodu na te granice to je gotovo.....Jedno je sigurno svjet se nikad vise nece vratit na ono sto je bilo prije rata.Velike su promjene.

VL
Avatar Cantor
Cantor
18:42 03.06.2022.

Da postoji Hrvatska vlast na području koje zovemo RH ista bi ovo iskoristila da onemogući bilo kakvo djelovanje SPC-a i i sve hramove prenese na Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Dakle da poništi krađu koju je SPC napravila u kraljevini jugoslaviji. A djelovanje SPC tretirati kao državni terorizam što i je. Kažem da postoji Hrvatska vlast. Ali na žalost ne postoji...

VL
PR
prokurator
23:40 03.06.2022.

je li bio neki rat do sada a da neki svećenici (ove ili one vjere) nisu blagoslovili oružje? ne bih rekao da je bio.

VL
SL
slavenZadravec
19:58 03.06.2022.

I kod nas su tijekom nacionalističkih ratova devedesetih vjerski poglavari stali uz svoje nacionalističke vođe. Jednostavno, oni uvijek izabiru opciju koja im je isplativija.

VL
OV
ovcalila
23:49 03.06.2022.

Kada npravite zlo i uđete u glib zla tražite izlaz u vjeri

VL
DU
Deleted user
17:30 03.06.2022.

Rim je 300 god. proganjao izvornu crkvu - istocnu, jer tad zapadne nije bilo. Ko shvata - shvata!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.