Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza sukoba

Državni vrh proizvodi dodatni kaos u Hrvatskoj

Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.05.2018.
u 16:20

Laž je da smo predsjednici rekli da je demografija in. Tih mi je neslužbenih izvora koji plasiraju takve informacije preko glave, kaže Jandroković

Državni vrh sasuo je jučer međusobnu verbalnu paljbu kakva dugo nije viđena na političkoj sceni. S jedne strane predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a s druge neslužbeni izvori iz Ureda predsjednice. Premijer Plenković držao se po strani rekavši da se sve previše izdramatiziralo, a njegov stranački zamjenik Milijan Brkić poručio je da ih građani nisu birali da bi se međusobno svađali.

– Smatrali smo da je priča zatvorena nakon što je premijer preko medija predsjednici poslao poruku da ne želi sazvati sjednicu Vladu, na što mu je ona odgovorila objavom na Facebooku. Ali onda se ujutro u polemiku uključio Gordan Jandroković. Kad smo kod premijerova odgovora, kada je sjednicu Vlade predsjednici odbio bivši premijer Zoran Milanović, onda je Uredu poslao pismeno obrazloženje zašto to neće učiniti. Plenković je, s druge strane, odabrao slati poruke preko medija – poručili su u Uredu predsjednice.

Nastavak svađe

Dan ranije započeta svađa na relaciji Banskih dvora i Pantovčaka kulminirala je ujutro kada su novinari upitali Jandrokovića da komentira odbijenicu premijera Plenkovića. Jandroković je tada rekao da je predsjednica u isto vrijeme kada je državni vrh imao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost premijeru uputila zahtjev za sjednicu a da mu to nije najavila. To je isprovociralo žestok neslužbeni odgovor Ureda predsjednice iz kojeg je poručeno da “Jandroković laže kako bi se dodvorio premijeru”, jer se lako u Vladi može provjeriti da je zahtjev s Pantovčaka u Banske dvore stigao nakon VNS-a, odnosno između 15 i 15.30 sati, te da je Kolinda Grabar-Kitarović na sjednici VNS-a premijeru rekla da će mu stići njen zahtjev za sazivanje sjednice. I Jandrokovića i Plenkovića jučer je posebno iziritirala neslužbena tvrdnja iz predsjedničina Ureda da je Kolindi Grabar-Kitarović na sastanku pretprošle nedjelje s premijerom i predsjednikom Sabora rečeno neka se ostavi demografije i blokiranih jer su te teme sada in, ali će uskoro izaći iz mode.

– To je beskrupulozna laž, to nitko nije rekao, barem ne dok sam ja bio prisutan. Smatram da takvo što nije dostojno da iziđe iz Ureda predsjednice. Tih neslužbenih izvora koji plasiraju takve informacije već mi je preko glave. Gotovo svaki put kad smo imali sastanak utroje govorilo se i o temi demografije. Predsjednica jest najavljivala mogućnosti sazivanja sjednice, a predsjednik Vlade rekao joj je da to nije model po kojemu on želi raditi. Ovdje se ne radi o namjeri da se pomogne demografskim mjerama, nego o običnom politikantstvu – ustvrdio je Jandroković.

– Istina boli – odgovorili su iz Ureda predsjednice.

Novo obraćanje

Jandroković se javnosti jučer ponovno obratio oko 12 sati kako bi odgovorio na neslužbene optužbe da laže. U tom je obraćanju priznao da je promašio kada je govorio o tome kada je predsjednica poslala svoj prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice Vlade, a upravo je to bio okidač žestoke reakcije Ureda predsjednice. Jandroković je ponovio da je pristup predsjednice neozbiljan jer sjednicu nije dogovorila s premijerom i jer je poslala zahtjev bez materijala koji se odnose na demografske mjere. Međutim, u izjavi ipak govori da je predsjednica najavljivala zajedničku sjednicu, što je uostalom i u medijima mjesecima najavljivala.

– Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu – odbrusio je predsjednik Sabora predsjednici. Upravo je nedostatak predsjedničinih materijala za demografski oporavak dan prije bio razlog Plenkovićeve odbijenice.

– Predsjednica po Ustavu predlaže sjednicu, a Vlada odlučuje hoće li je sazvati. Da je premijer pristao na sjednicu, onda bi mu predsjednica poslala svoje mjere. Zašto bi mu slala materijale dok sjednica nije dogovorena? – zapitali su se u Uredu.

– Teško mi je komentirati nešto za što ne postoji snimka da netko govori, ali takva retorika nije u redu – rekao je Plenković. Predsjednica će predstaviti svoju demografsku politiku 11. lipnja.

Komentara 55

KO
Kopreinitz
17:16 31.05.2018.

Ovakvo verbalno prepucavanje je u naj manju ruku ne samo neprimjerno, nego ne dostojno ljudi o kojima se radi, Jandrokovicu, sigurno postoji nacin komunikacije sa Predsjenicom drugaciji od ovog javno preko medija, isto vazi i za Predsjednicu, ako je u Italiji onda nek se javi kad se vrati, ovo je SRAMOTA na najvisem vrhu.

DU
Deleted user
16:55 31.05.2018.

Takvi ispadi nasih elitnih politicara su jednostavno nedopustivi. Spika je na nivou jednog Dacica. Jadno

DU
Deleted user
16:50 31.05.2018.

Premda sam njihov glasač, moram reći da nisu u pravu ni predsjednica, ni predsjednik sabora. Takve stvari se ne rade preko medija i sve je vrlo neprofesionalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije