Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rasulo na summitu u Kopenhagenu - postignut tek okvirni dogovor

Obama i Jiabao
AFP
18.12.2009.
u 20:24

SAD ostao pri spornoj ponudi, EU povukao svoj plan, aktivisti jako ogorčeni mlakošću državnika, N. Sarkozy za sve optuživao Kinu. Dogovori nastavljeni do kasno u noć, e da bi šefovi najjačih država tvrdili da je dogovor postignut, a neki diplomati to opovrgavali

Posljednjeg dana Klimatske konferencije, koja je najavljivana kao zadnji pokušaj spašavanja Zemlje, kasno sinoć postignut je tek okvirni dogovor 30 vodećih zemalja, među kojima i SAD-a, Kine i Indije. 

Raspad sustava
Pregovori su nastavljeni do kasno u noć. Barack Obama, Nicolas Sarkozy i još neki političari sinoć su likovali nad "kompromisnom deklaracijom", no neki su diplomati tvrdili da dogovora još nema". Usvojena deklaracija predviđa samo dogovor o neodustajanju od cilja od najviše 2°C, redovno javno predočavanje ciljeva i provođenja preuzetih obaveza svake zemlje te financijski mehanizam za pomoć nerazvijenim zemljama. Barack Obama je izjavio da "predstoji još puno posla do zakonskog teksta". Oko 160 zemalja tek treba danas potpisati dogovoreno, što je vrlo upitno, počev od Brazila, jer je deklaracija vrlo slaba, bez navođenja konkretnih mjera, a čak i takva u suprotnosti je s traženjem pacifičkih otočnih, afričkih te nekih latinoameričkih država. 

Predbacivanje krivnje i tvrdi stavovi
Na konferenciji je tijekom petka raspad sustava bio očit na sve strane. Trenutak potpisivanja sporazuma, najavljen za 15 sati, zanemaren je bez objašnjenja. Pregovaralo se čak i o nastavku pregovora i u subotu! Nicolas Sarkozy za neuspjeh Konferencije okrivio je izravno Kinu. Barack Obama je na skupu naveo raniju vrlo spornu ponudu od 17 posto manje CO2 do 2020, ali u odnosu na stanje iz 2005. Osim 100 milijardi dolara pomoći za klimatske ciljeve nerazvijenih do 2020., Obama je najavio i 10 milijardi dolara za 2012.

Greenpeace kod kraljice
Nakon sastanka s vođama Kine, Indije, Brazila i J. Koreje, Obama je izjavio da “dogovor valja postići, bez obzira na to kako bio nesavršen”. “China Daily” je citirao kineskog premijera Wena Jiabaoa da “Kina ne odustaje od svojih klimatskih mjera, bez obzira na dogovor”, a sumorni dojam zapečatila je informacija da EU odustaje od ponude o smanjenju emisije CO2 za 30 posto do 2020. te se vraća na prvotnih 20 posto. Ekološki aktivisti bili su jako ogorčeni. Sinoć je na primanju kod danske kraljice Margarete II. svečano odjeveni par Greenpeaceovaca istaknuo transparente “Političari govore, vođe djeluju”. Dorothy Guerrero iz Focus on the Global South zaključila je jučer: “UN-ova konferencija bila je neuspjeh. Protiv je duha UN-a i vođena je nedemokratski.”

Riječ latinske Amerike
– Nakon dvije godine žele podmetnuti tekst nastao iza zatvorenih vrata u krugu privilegiranih – kazao je Evo Morales novinarima.
– Za neuspjeh u Kopenhagenu kriva je volja zemalja predvođenih imperijalističkom vladom SAD-a. Obama je danas rekao da ne želi razgovarati, nego djelovati. Neka potpiše Kyoto i novac iz ratova u Afganistanu i Iraku usmjeri na spašavanje života – kazao je.
H. Chavez je ustvrdio da “novac nije glavni problem nego opstanak modela koji nas je doveo ovamo”, a Obaminog Nobela nazvao je “Nobelom za rat”. Moralesa su podržali Ekvador, Nikaragva i Kuba. Ministar vanjskih poslova iz Nikaragve Samuel S. López kazao je da “nadu imamo, ali je dan za nas gotov.”

Komentara 29

PR
Protivcenzure
21:45 18.12.2009.

na kraju će se ipak morati dogovoriti,možda ne u kopenhagenu ali drugdje.

AN
andrijacatch
22:42 18.12.2009.

A što je s ozonskim rupama - ja još uvijek strepim zbog njih. Nosim naočale sa 100% UV zaštitom. kad će se to riješit? Ti neodgovorni političari ne mogu se dogovoriti o bilo čemu. A šta ćemo sa vodom kadd za koju godinu prestanu kiše padat, kao što neki kažu. What about us? Michael Jackson je sretan što nas je napustio.

DO
dobravila
20:57 18.12.2009.

@EU@Janeze ...IbrahimoviČu ! Točno na sredini Savudrijske vale možeš jodlati koliko hoćeš , sa svojom BiH br. 2 nogometnom repkom , vijući rusku zastavu sa tri roga ! OKeej ? MORE je KOPNO !! A gotovo će biti kada predsjedniknik RH general bojnik prof.dr.sc. Miroslav Tuđman kaže da je gotovo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije