Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sprečavanje pada otkupne cijene

Raste cijena najpopularnijeg mlijeka u Hrvatskoj, Vlada ograničila trgovačke marže

Ilustracija za poskupljenje mlijeka
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
30.03.2023.
u 19:24

Litra mlijeka s 2,8 posto mliječne masti koštat će maksimalno 1,03 eura

Da ne bi došlo do poremećaja u proizvodnji mlijeka, Vlada je danas za pet centi podigla maloprodajnu cijenu mlijeka s 2,8 posto mliječne masti koju je, zajedno s još osam prehrambenih proizvoda, zamrznula još u rujnu. Litra takvog mlijeka ubuduće će tako koštati maksimalno 1,03 eura.

Istodobno, uvedena je gornja granica marže za trgovce za UHT mlijeko 2,8 posto mliječne masti od 10 posto.

– Ministarstvo poljoprivrede predložilo je da se cijena UHT mlijeka poveća za pet centi, a sve kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka i da se trgovačke marže ograniče na najviše deset posto – obrazložio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

U obrazloženju odluke Vlada ističe kako se tim povećanjem maksimalne cijene mlijeka koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji i granicom marže koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju u lancu sprečava potencijalni pritisak na snižavanje cijene u otkupu.

Napominje se i da su likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i cjelokupna primarna proizvodnja, kao i prerađivačka industrija, u vrlo nepovoljnim uvjetima proizvodnje što je posljedica tržišnih poremećaja u posljednje tri godine, a koja je uvelike očuvana nacionalnim redovnim i interventnim mjerama financijskih potpora dodijeljenih upravo zbog velikih tržišnih poremećaja i uvjeta otežanog poslovanja.

Ključne riječi

Komentara 4

PV
prcko.vita
09:41 31.03.2023.

Narod je marva i dopušta da ga kontroliraju i upravljaju njime. Kovid kriza je to pokazala. S jedne strane imamo najdeblje građane a s druge strane nudimo im mlijeko s 2,8% m.m. Zar ne bi bilo logički da država zabrani proizvodnju toliko masnih proizvoda i uvede mogućnost kupnje samo light proizvoda s mliječnom mašću od max. 0.9 %.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
21:02 30.03.2023.

Okanite se mlijeka u tetrapaku i počnite piti svježe majčino mlijeko. Fino toplo, tjelesna temperatura, dva deca pred spavanje i spavaš ko sito dojenče.

Avatar SileZla
SileZla
21:52 30.03.2023.

Da mi je netko devedesetih rekao da će se vratit maksimiranje cijena iz osamdesetih ne bi mu vjerovao. A HDZ nazivaju strankom desnog centra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije