Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bolji život'

Raste broj Sirijaca koji bježe od rata i ilegalno ulaze u Hrvatsku

sirija,prosvjed
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 19:53

Hrvatska policija uz granicu ima suvremenu opremu kojom danju i noću i po svim vremenskim uvjetima može detektirati "ilegalce" dok su još na teritoriju Srbije

Iz mjeseca u mjesec, kako bukti rat u Siriji, sve je veći broj Sirijaca koje policijske ophodnje uz granicu sa Srbijom kod graničnih prijelaza Bajakovo i Tovarnik, zatiču u ilegalnom ulasku u Hrvatsku. Ona im je samo tranzitna na putu u neku od država zapadne Europe. Od 780 "ilegalaca", koliko je uhvaćeno u ovoj godini do početka rujna, 158 je Sirijaca koji bježe od ratnih strahota, ali ipak je još najviše Afganistanaca, 214.

Prema podacima PU vukovarsko-srijemske, svaki peti "ilegalac" nad kojim je primijenjen dogovor o readmisiji sa Srbijom pa je vraćen u tu zemlju, državljanin je Sirije - od 501 vraćenog "ilegalca" u Srbiju, 102 su bili Sirijci. Hrvatska policija uz granicu ima suvremenu opremu kojom danju i noću i po svim vremenskim uvjetima može detektirati "ilegalce" dok su još na teritoriju Srbije i stoga je vrlo učinkovita jer ih hrvatski policajci "dočekuju" čim uđu na teritorij Hrvatske.

No, u Srbiji imaju veliki problem sa strancima, posebice Sirijcima koji traže azil jer su najbrojnija skupina u centrima za azil gdje već sada nema mjesta, a tek se očekuje veći priljev imigranata iz Sirije. Tamošnji mediji pišu kako zbog manjka smještajnih kapaciteta Sirijci spavaju u napuštenim kućama u selima u blizini azilantskih kampova, a zbog nedostatka hrane odlaze u vrtove i uzimaju povrće kako bi se prehranili. Kapaciteti azilantskih kampova su 160 mjesta, a samo je Sirijaca oko 450, upozoravaju mediji u Srbiji.

>>Sirija pristala na ruski plan: 'Predat ćemo kemijsko oružje'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije