Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napad na čekanju

Sirija pristala na ruski plan: 'Predat ćemo kemijsko oružje'

Walid al-Moualem
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 14:43

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da već rade sa Sirijom na detaljnom planu koji će ubrzo objaviti.

Sirija je prihvatila ruski plan predaje svojeg kemijskog oružja pod kontrolu međunarodne zajednice, piše Yahoo News.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moallem nakon sastanka s predsjednikom ruskog parlamenta rekao je da je vlada pristala na rusku inicijativu kako bi smanjila "američku agresiju". – Jučer smo održali pregovore s ruskim ministrom vanjskih poslova koji je predložio inicijativu o kemijskom oružju. Već navečer prihvatili smo rusku inicijativu – rekao je Muallem.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da već rade sa Sirijom na detaljnom planu koji će ubrzo objaviti. Lavrov je dodao da će potom biti spremni dovršiti plan zajedno s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i Organizacijom za zabranu kemijskog naoružanja.

Francuska predlaže rezoluciju VS-a na tragu ruskog plana

Francuska će Vijeću sigurnosti UN-a predložiti rezoluciju na "tragu" ruskog plana da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu kako bi moglo biti uništeno, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, piše BBC. Najavio je da će u rezoluciju unijeti vrlo ozbiljne kazne ako Sirija prekrši dogovor.

Američki predsjednik Barack Obama ranije je rekao da je voljan staviti na "čekanje" vojnu akciju na Siriju ako predsjednik Bashar al-Assad prihvati ruski prijedlog i preda kontrolu nad kemijskim oružjem međunarodnoj zajednici.

Američki Senat odgodio je glasovanje o odobravanju vojne akcije u Siriji, piše Yahoo News. Vođa senatske većine Hary Reid kazao je da ne bi bilo korisno glasovati u trenucima dok još traje međunarodna rasprava o sirijskoj uporabi kemijskog oružja. Reid je rekao da nije bitno "vidjeti kako brzo to možemo učiniti", nego je bitno vidjeti "kako dobro to možemo napraviti".

Trebali glasovati u srijedu

Reidova akcija vjerojatno je stigla zbog toga što se sve više senatora protivi američkoj vojnoj intervenciji u Siriji. Senat je o odobravanju napada planirao glasovati u srijedu, a sada nije poznato kada će se ono dogoditi.

I američki predsjednik Barack Obama rekao je da će "na čekanje" staviti planove o vojnom napadu na Siriju, ako ta država pristane svoju zalihu kemijskog oružja staviti pod kontrolu međunarodne zajednice. No, dodao je i kako je skeptičan da će se to dogoditi, piše BBC.

Obama je jučer sudjelovao u nekoliko televizijskih intervjua s ciljem povećavanja potpore u Kongresu i javnosti za novu vojnu akciju na Bliskom istoku. Tvrdio je da je potrebno izvesti "ograničeni" napad kako bi se kaznio režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog uporabe kemijskog oružja i kako bi ga spriječilo da to ponovno učini. Na pitanje hoće li staviti "na čekanje" svoje planove o napadu, ako Assad preda kontrolu nad kemijskim oružjem, Obama je odgovorio: "Apsolutno, u slučaju da se to dogodi".

Sirija podržala rusku inicijativu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je pozvao sirijske vlasti ne samo da stave pod međunarodnu kontrolu kemijsko oružje, već da pristanu i na njegovo uništavanje i priključenje Organizaciji za zabranu kemijskog oružja.

Prijedlog je pozdravio i sirijski ministar vanjskih poslova. – Sirija podržava rusku inicijativu zato što se sirijska vlada brine za živote svojih stanovnika i sigurnost države – kazao je sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem.

>>Hrvatska podupire izjavu kojom se osuđuje 'napad kemijskim oružjem'

>>SAD: Dobro ćemo proučiti ruski prijedlog, ali Rusi zavlače

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije