Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETOVALIŠTE SSSH-a

Raste broj nezakonitih otkaza upućenih hrvatskim radnicima u Njemačkoj

Radnici na građevini
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
27.03.2020.
u 17:02

Složeni pravni okvir i nejasnoće oko inspekcijske i sudske nadležnosti, često pak, napominju, iskorištavaju pojedini poslodavci koji "nestanu" kad radnicima treba isplatiti plaću.

Broj nezakonitih otkaza i drugih povreda prava radnika migranata, uključujući i one koji su u Njemačku došli raditi iz Hrvatske, povećava se iz dana u dan, upozorila su savjetovališta "Poštena mobilnost" koja radnicima koji su u Njemačku došli raditi iz druge države članice EU daju besplatne savjete na njihovom materinjem jeziku.

Objavljene su i posebne upute u vezi s pandemijom, a besplatnu pomoć nudi i Pravno savjetovalište za upućene radnike koje djeluje pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. Svi koji rade ili su radili u Njemačkoj, a na rad ih je uputio hrvatski poslodavac, odnosno tvrtka s adresom u Hrvatskoj, smatraju se upućenim radnicima. U SSSH-u upozoravaju da se ti radnici nalaze u specifičnom položaju jer na njih istovremeno primjenjuje hrvatsko radno pravo, ali i neki elementi prava zemlje u koju su upućeni, kao što su primarno pravo na minimalnu plaću, zakonsku, ili onu koja je za taj sektor ugovorena kolektivnim ugovorom.

Zbog takvog specifičnog položaja, radnici su često i žrtve iskorištavanja jer ne ostvaruju svoja prava u potpunosti. Složeni pravni okvir i nejasnoće oko inspekcijske i sudske nadležnosti, često pak, napominju, iskorištavaju pojedini poslodavci koji "nestanu" kad radnicima treba isplatiti plaću.

- Na žalost, radnici su vrlo slabo informirani o svojim pravima, ali i često obeshrabreni da potraže pomoć. U ovoj situaciji pandemije, poslali smo poseban poziv svim onim radnicima koji su se našli na radu u Njemačkoj i imaju dileme u vezi svog radnog pravnog statusa, kao i onima koji su se vratili u Hrvatsku, ali imaju problema s ostvarivanjem svojih prava da nam se jave ako trebaju informaciju ili pravni savjet - kaže Sunčica Brnardić iz Pravnog savjetovališta. U kontaktu su, na primjer, s jednim radnikom koji se po preporuci konzulata vratio iz zaraženog područja, i sad ne može stupiti u kontakt s poslodavcem kako bi se dogovorili o naknadi troškova povratka.

Komentara 5

CR
Crafter
18:45 27.03.2020.

Hijene, da vam odmah spustim ushićenje, radi se o ko bi reko Hr tvrtkama, koje moraju poštivati njemački zakon o plačanju radnika i u ovoj situaciji. Pozdrav hijene iz Njemačke

HA
Hanok
17:47 27.03.2020.

Njemci čuvaju svoje. Nitko nije rekao našima da moraju iči tamo. To kaj je plača kod nas sramotna pa su ljudi tražili bolje vani nije krivnja Njemačke

VA
vapor
20:32 27.03.2020.

Ja sam čuo da je to Zemlja Raj bez ikakove diskriminacije, rasizma a sa ganutljivom empatijom svih prema svima. Dok ne zagusti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije