Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLIKO JE NJIHOVO BOGATSTVO

Raste broj milijunaša: Otkriveno koliko će ih u Hrvatskoj biti 2025.

Jahte
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
04.03.2019.
u 20:00

U Hrvatskoj će 2025. biti 20.583 bogatih, 8609 više nego deset godina prije.

U Hrvatskoj će 2025., prema procjenama The Wealth Reporta, biti 19.600 milijunaša, 770 multimilijunaša, 213 ultramilijunaša, a prema podacima iz 2015. imali smo 11.400 milijunaša, 450 multimilijunaša, 124 ultramilijunaša.

Pri tome treba znati, milijunaš je svaka osoba koja posjeduje materijalnu i financijsku imovinu čija je tržišna vrijednost u vrijeme provođenja istraživanja veća od milijun dolara. U svijetu je 35 milijuna milijunaša, 15 milijuna ih je u Sjevernoj Americi, u Europi oko 12, u Aziji i na Pacifiku oko 7 milijuna. Tako deset posto odrasle svjetske populacije posjeduje 86 posto globalnog privatnog bogatstva, a najviše bogatih je u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i bogatijim azijskim ili istočnim zemljama.

Video - konferecija Hrvatska kakvu trebamo: Grabar-Kitarović: Osigurati plaće od 7.500 kuna

 

Sve manji broj bogatih postaje još bogatiji, razlike između bogatih i siromašnih kontinuirano se povećavaju, a takav trend nazire se i u Hrvatskoj, ističe prof. dr. Anita Pavković s Katedre za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Iz njezina stručnog rada “Privatni ulagatelji: promjene strategije ulaganja” u kojem se bavila novim trendovima ulaganja bogataša, izdvojili smo najzanimljivije podatke za širu javnost.

London i New York omiljeni

U svijetu je, navodi, i oko 128.000 ultrabogataša čija imovina premašuje 50 milijuna USD. Najviše ultrabogataša je u Kini, njih 7631, u SAD-u 6258, Njemačkoj 5548, Britaniji 4660, Francuskoj 4151, Italiji 3322, Japanu 2887, Rusiji 2771... Kod bogataša je zamjetan trend, kaže Pavković, smanjenja ulaganja u financijsku imovinu nakon krize 2008. u korist nefinancijske kao što su stambeni i poslovni objekti, luksuzna dobra, sportski klubovi, umjetnine...

– Zadnjih desetak godina mjeri se i gdje bogataši vole živjeti, investirati, educirati djecu, ulagati u poslovanje i provoditi slobodno vrijeme pri čemu su London i New York na prvom mjestu, a poslije njih Singapur, Hong Kong, Šangaj, Dubai, Pariz, Sydney, Peking, Ženeva, Zurich. Najviše su porasle cijene stanova u 2015. u Vancouveru, pa slijede Monaco, Šangaj, Sydney, San Francisco... Privatno bogatstvo mjeri se i prema putovanjima, najčešće privatnim letovima, na sportske, umjetničke i poslovne predstave.

To su odlasci na ekonomski forum Davos, na Master’s teniske turnire, Monaco Grand prix, Aspen festival ideja, Art Basel u Miamiju. Trendovi se mijenjaju i u ulaganju u luksuzna dobra. Slika “Djevojka iz Tahitija” Paula Gauguina najskuplji je uradak ikad prodan muzeju u Kataru za 300 milijuna USD, Picassova “Žena iz Alžira” prodana je za više od 179 milijuna USD – govori Pavković.

Oldtajmeri su poželjni statusni simbol ili investicija, pa je Ferrari 1962 250 GTO Berlinetta prodan za 38 milijuna USD. Bogataši, kaže, vole ulagati u drago kamenje, plemenite metale i dizajnerske komade, a najskuplji, Lockhead Lounge sofa australskog dizajnera Marca Newsona prodana je za 2,4 milijuna funti.

– Dijamant Blue Moon kupio je bogati poslovni čovjek iz Hong Konga za 48,4 milijuna USD. Mlađi poslovni ljudi investiraju u sport, naročito nogomet. Ruski milijarder Roman Abramovič postao je vlasnik nogometnog kluba Chelsea, šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan Manchester Cityja. Najčešće je motiv investicija i povećanje ciljne publike za druge poslove. Tu su i ugovori s proizvođačima odjeće i sportskih rekvizita, prava imena stadiona, prihodi od prodaje igrača... – kaže Pavković. Ulagatelji su, kaže, od početka krize 2008. investirali sve više u zlato dok mu je cijena rasla. Hrvatski građani, kaže, tradicionalno ulažu najviše u nekretnine i novca deponiraju puno u banke, a više vjeruju stranim valutama.

Domaća statistika loša

– Nismo skloni suvremenim financijskim oblicima ulaganja, a kad uđemo u eurozonu, imat ćemo i egzaktan podatak koliko su Hrvati novca držali u madracima... Podaci o bogatstvu pojedinaca u nas su manjkavi, često i nedostupni. Zbog netransparentnih statistika nije rijetka sumnja u „bijeg“ imovine s poduzetničkih računa na privatne ili u nekretnine, jahte, luksuzne automobile, skrbničke račune, inozemne tvrtke ili na off-shore račune – kaže Pavković.

Video - Kolike su plaće u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 53

DU
Deleted user
23:50 04.03.2019.

Iza svakog velikog bogatstva skriva se veliki zločin (Honoré de Balzac)

SO
Somelier
08:24 05.03.2019.

To su vam svi oni milijunaši koji plačaju radnika 2500 do 3500 kuna. I vlada radi za njih. Stalno govore o prosječnoj plači i nikako da shvate da je naj bitnija minimalna plača koju treba podiči na 4500 kuna. Odotud se onda regulira sve drugo i neka budu i prosjeci.

SJ
Samo ja
21:07 04.03.2019.

jel i etno pupav milijunas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije