Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRAVILA

Rastavljeni moraju odgoditi diobu dok djeca ne navrše 18

milanka opačić
Patrik Macek/PIXSELL
10.05.2013.
u 10:30

Prije razvoda ići će se na savjetovanje i na medijaciju pa tek onda na sud. Dijete ostaje u obiteljskom domu i nijedan roditelj ne smije opterećivati tu imovinu ili išta iz doma otuđivati

Sve više tužbi hrvatski građani dobivaju na Europskom sudu za ljudska prava u postupcima obiteljskih odnosa, zbog čega je počela velika reforma Obiteljskog zakona, koji se temelji na dobroj europskoj praksi, kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Stop kreditima i dugovima

– Otprilike je 30 posto konfliktnih razvoda, što je velik pritisak na pravosuđe i centre za socijalnu skrb. Uvodimo medijaciju kao pomoć u takvim situacijama, zatim neke mehanizme pomoći centrima sucima da mogu zaustaviti manipulativnog roditelja – najavljuje M. Opačić.

U razvodima brakova s djecom više će se voditi računa o dobrobiti djeteta pa će se, da bi se dobilo vremena za sporazum i izbjegla brzopletost, razvod onemogućiti šest mjeseci. Partneri će prvo trebati proći savjetovanje i tu nastojati postići dogovor o planu o ostvarivanju roditeljske skrbi, a ne uspiju li savjetovanjem, ići će na medijaciju. Do kraja godine trebalo bi se educirati stručnjake koji će provoditi obaveznu medijaciju. Time bi se rasteretili sudovi, koji bi nakon postignutog sporazuma o roditeljskom planu samo dali snagu ovršnosti.

– Samo oni koji se ne bi dogovorili, završili bi na sudu – kaže Opačić. Roditeljskim planom oba roditelja bi i nakon razvoda zajednički donosili najvažnije odluke za dijete. Međutim, o skrbi nad djecom, čiji roditelji se ne uspiju dogovoriti, odlučivat će sud. Ako sud procijeni da se oni ne mogu dogovarati, skrb može dati samo jednom roditelju. Prednost će tu, dakako, imati roditelj koji je otvoren za suradnju, a težište za sankcije bit će na onom drugom. To će spriječiti rastrzanost djeteta između roditelja koji ne mogu premostiti konflikt. Novost je i uvođenje termina zaštićenog obiteljskog doma. Djeca nakon razvoda s roditeljem s kojim će dalje živjeti ostaju u stanu ili kući u kojoj je obitelj živjela prije.

– Dijete treba ostati u obiteljskom domu i onemogućit ćemo da bilo koji roditelj opterećuje tu imovinu, ona će biti zaštićena od bilo kakvog otuđenja ili opterećivanja kreditima i dugovima, sve do punoljetnosti djeteta – pojašnjava Opačić.

Roditeljstvo na čekanju

Roditelj koji živi s djetetom imat će zakonsku obvezu omogućiti i poticati osobne odnose s djecom, kao što će onaj drugi imati zakonsko pravo i obvezu na te odnose, a nepoštovanje tih odredbi dobit će i svoje sankcije u zakonu. Onemogućit će se i samovoljno preseljenje roditelja koji živi s djecom. Uvođenjem još jednog instituta, “mirovanja ostvarivanja roditeljske skrbi”, uz pomoć skrbnika će se omogućiti ostvarivanje djelomične roditeljske skrbi maloljetnim roditeljima i onima lišenim poslovne sposobnosti. Pažljivije će se pristupiti i posvojenjima pa će posvojitelji proći odgovarajuću edukaciju. Procjenjivat će se kakvi roditelji bi najviše odgovarali pojedinom djetetu, a nova će obitelj proći razdoblje adaptacije.

– Bilo je i nepripremljenih posvojitelja koji se teško nose s roditeljstvom i traže prekid – napominje Opačić.

>> Danas se ljudi rastaju lako i to zbog krize

Komentara 1

DU
Deleted user
06:42 12.10.2014.

uništili ste pojam obitelji a sada se kao brinete za djecu. sramite se i vi i crkva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije