Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prema izvješću hakom-a

Zabilježen rast teretnog željezničkog prometa u trećem tromjesečju 2020. godine

Željeznička pruga s lokomotivom
Robert Anic/PIXSELL
10.12.2020.
u 09:10

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 25 posto, a putničkih kilometara za 31,7 posto.

Prema izvješću Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) u trećem tromjesečju 2020. godine teretnim željezničkim prijevozom u Hrvatskoj prevezeno je jedan posto više robe i ostvareno 9,3 posto više tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

- Najveći rast ostvarili su novi teretni prijevoznici, 11,4 posto u prevezenoj robi i 25,5 posto u tonskim kilometrima, dok je HŽ Cargo d.o.o. istovremeno zabilježio 10,5 posto manje prevezene robe i 0,5 posto manje tonskih kilometara. Novi teretni prijevoznici u trećem tromjesečju imaju udjel od 57,7 posto u prevezenoj robi i 43,2 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo d.o.o., izvijestio je HAKOM.

Dodaju kako uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta je zauzimao 32,5 posto, a prijevoz putnika 67,5 posto. Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. s 57,2 posto, a ostatak je ostvarilo osam novih prijevoznika na željezničkom tržištu. Pritom su novi teretni prijevoznici imali rast vlak kilometara od 8,6 posto, dok je putnički prijevoznik ostvario 5,6 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 25 posto, a putničkih kilometara za 31,7 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije