Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabilježen rast teretnog željezničkog prometa u trećem tromjesečju 2020. godine

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 25 posto, a putničkih kilometara za 31,7 posto.
10. prosinca 2020. u 09:10 0 komentara 134 prikaza
Željeznička pruga s lokomotivom
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Prema izvješću Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) u trećem tromjesečju 2020. godine teretnim željezničkim prijevozom u Hrvatskoj prevezeno je jedan posto više robe i ostvareno 9,3 posto više tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Željeznička pruga s lokomotivom JOSIP BOHUTINSKI Investicije u željeznicu došle su na red u pravo vrijeme

- Najveći rast ostvarili su novi teretni prijevoznici, 11,4 posto u prevezenoj robi i 25,5 posto u tonskim kilometrima, dok je HŽ Cargo d.o.o. istovremeno zabilježio 10,5 posto manje prevezene robe i 0,5 posto manje tonskih kilometara. Novi teretni prijevoznici u trećem tromjesečju imaju udjel od 57,7 posto u prevezenoj robi i 43,2 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo d.o.o., izvijestio je HAKOM.

Dodaju kako uspoređujući udjele vlak kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta je zauzimao 32,5 posto, a prijevoz putnika 67,5 posto. Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo d.o.o. s 57,2 posto, a ostatak je ostvarilo osam novih prijevoznika na željezničkom tržištu. Pritom su novi teretni prijevoznici imali rast vlak kilometara od 8,6 posto, dok je putnički prijevoznik ostvario 5,6 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Rijeka: Teretni vlak HŽ-a natovaren kontejnerima na kontejnerskom terminalu na Brajdici Stadler se žalio Nabava vlakova vrijedna milijardu kn: Žalbe poljske tvrtke produljile natječaj četiri mjeseca

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine, broj prevezenih putnika smanjen je za 25 posto, a putničkih kilometara za 31,7 posto.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.