Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Raskorak između Vlade i građana golem je kao u feudalizmu'

Burna rasprava Raspudića i voditelja emisije Nedjeljom u 2 A. Stankovića smirila se pri kraju razgovorom o Modnom mačku, homoseksualcu kojem je Raspudić pomogao napisati knjigu
08. prosinca 2013. u 16:17 324 komentara 69316 prikaza
Nino Raspudić
Foto: Screenshot/HRT
Pogledajte galeriju 1/2

HRT-ova emisija “Nedeljom u 2” urednika Aleksandra Stankovića, koji je ugostio dr. Ninu Raspudića, profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ispunila je očekivanja.

Bila je to vatrena razmjena misli “ljevice i desnice”. Raspudić je odmah objasnio kako su ti termini zastarjeli, da se on zalaže za tzv. 3D shemu za “ljevičara i desničara”. Mjeri se stav prema nacionalnom pitanju, prema životnim vrijednostima i prema socio-ekonomskim pitanjima. On je, poput kolumnista Milana Ivkošića u prve dvije kategorije “desni”, u zadnjoj “lijevi”.

zoran milanović,ivo josipović puls javnosti Referendum nije pomogao HDZ-u, niti odmogao SDP-u Tomislav Karamarko Revolt prema vladi Tomislav Karamarko: Nije vrijeme za referendum o ćirilici referendum ćirilica imaju dovoljno Stožer prikupio 650.000 potpisa za referendum o ćirilici

Za Raspudića je Šimunićev “Za dom spremni” za svaku osudu i ne može se pravdati poviješću, no osuđuje i titoiste kada nose istu kapu koju je nosio Šljivančanin u Vukovaru.

Ističe kako je nevjerojatno da je na čelu HRT-a, primjerice, osoba koju je prethodno na isto mjesto bila postavila totalitarna partija u čije se vrijeme išlo u zatvor za ispričani vic. Ne prihvaća da nam isto tako “sole pamet o slobodama i ljudskim pravima osobe poput Jelene Lovrić i Vili Matule, koji su bili članovi zadnjeg CKSKH”.

Pluralizam

Stanković je parirao s “huškačkim tekstom” S. Novaka u Večernjem listu te Raspudićevim koji je pisao da su svi glavni mediji, pa i “njegov” Večernji, bili politički dirigirani protiv referenduma o braku. Na pitanje zašto piše onda u Večernjem, Raspudić je odgovorio stoga što je Večernji pluralni list, za razliku od konkurencije.

Rasprava se rasplamsala i oko Željke Markić na koju je Stanković, kao i na samog Raspudića, “navalio k'o kobac”, a očekivano na Mimu Simić, s kojom se slaže, nije. Raspudić je govorio o “golemom raskoraku između stavova vladajućih i većine medija s većinskim mišljenjem naroda” te usporedio da je “gotovo kao u feudalizmu”.

Ako je sve brak, onda ništa nije brak

Dobar dio emisije urednik i gost nadmudrivali su se oko referenduma i prava homoseksualaca. Raspudić je čvrsto govorio kako to nije bio nikakav referendum o homoseksualnim pravima, dok je Stanković tvrdio suprotno.

– Kako vas mogu ugroziti dvojica muškarca, homoseksualca, koji su u braku i dosele vam se u susjedstvo? – pitao je Stanković Raspudića, a ovaj je odgovorio kako njega osobno to ne ugrožava, ali ugrožava instituciju braka.

– Ako je sve brak, onda ništa nije brak, kazao je Raspudić te dodao da se oko svega “podigla neviđena histerija, a narod je prozvan da je fašistički”. Za drugi referendum, o ćirilici, rekao je Raspudić, postavljeno je “nepametno pitanje” jer se ne mogu smanjivati stečena prava, premda se to dogodilo dijaspori kada im je broj saborskih zastupnika sveden na tri.

Hrvati u BiH

O BiH gost je govorio kao o “potpunoj institucionalnoj razvalini”, za što je, uglavnom kriv prethodni američki veleposlanik Moon jer je dopušteno rješenje u kojemu Bošnjaci imaju pravo postavljati i birati Hrvatima njihove političke predstavnike.

U Sarajevu je ostalo 2 posto Hrvata koji su u federaciji brutalno nadglasani

Nino Raspudić

– Postoje dvije države u BiH, prva je Republika Srpska, a druga Federacija u kojoj su Hrvati izgubili sva prava, a Federacija je ušla u sva poduzeća.

– U Sarajevu je ostalo dva posto Hrvata koji su u Federaciji brutalno nadglasani, kaže Raspudić.
Na Stankovićevo pitanje je li njegova rečenica iz kolumne “ako vam se ne sviđa, zašto živite među tako groznim Hrvatima”, šovinizam i poziv Srbima da isele, Raspudić je Stankoviću kazao da nije, da je to nategnuta teza izvučena iz konteksta i da ga sada ne treba činiti većom Babarogom nego što jest.

Na trenutke se, pak, činilo da Raspudić vodi emisiju jer je davao sugestije Stankoviću koga treba ugostiti i što je trebao pitati neke od svojih gostiju. Burna emisija ipak je na kraju završila smirenijom raspravom o Modnom mačku, homoseksualcu kojemu je Raspudić pomogao napisati knjigu.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
 • LeonardS:

  Gledao sam emisiju i mogu vam reči da mi je Stanković u granici kulture pomalo smiješan,non-stop je inzistirao na Raspudićevom osobnom stavu a svima je jasno da odgovori na njegova pitanja moraju spojiti čitav spektar bitnih činjenica da bi se ... prikaži još! dobio smisleni odgovor. A posebno mi je upalo u uho kad je A.S. rekao da su srbi morali 90-ih iseljavati ,ja kao sudionik tvrdim da je to laž da u Osijeku su odlazili iz propagande a u njihove stanove barem na Jugu 2 nitko nije smio uči niti oštetiti njihovu imovinu, pa to najbolje zna njihov radikal čija je imovina isto bila zaštićena, kad otvorite temu onda morate poznavati činjenice ali ne onakve kakve serviraju Klajn i Vrkić

 • Zigmund:

  Dugo nisam gledao zanimljiviji emisiju, ne pratim Raspudića, ali svi njegovi odgovori su tako na mjestu i tako ležerno dani da Stanković nije znao što ga je snašlo.

 • Avatar mos_mislit
  mos_mislit:

  Oprao ga Nino ko snasa kosulju . Bravo Nino....