Naslovnica Vijesti Svijet

Merkel proglasila pobjedu: 'Želim pridobiti glasače AfD-a'

- Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka - rekao je šef SPD-a Schulz
24. rujna 2017. u 19:45 158 komentara 13483 prikaza
Izbori u Njemačkoj
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Prema rezultatima izlaznih anketa, Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel izišla je kao najjača stranka na izborima za novi saziv Bundestaga, ali je isto kao i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjela velike gubitke, dok su veliki uspjeh ostvarili desni populisti iz AfD-a koji su postali treća politička snaga iza socijaldemokrata.

Angela Merkel Politički put Angela Merkel - od šutljive kemičarke do kancelarke Europe

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto.

Izbori u Njemačkoj
1 / 40
Izbori u Njemačkoj

Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Nadala se boljem rezultatu

Angela Merkel proglasila je pobjedu, a u obraćanju simpatizerima rekla je da se nadala boljem rezultatu te poručila da će slušati brige glasača AfD-a kako bi ih pridobila nazad.

- Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu - najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu.

- Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka - rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

- SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno - rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati "utvrdu demokracije" u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

"Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći", rekao je Schulz.

Frauke Petry iz AfD-a rekla je da je Njemačka iskusila neusporedivi politički potres.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

Konstituirajuća sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora. 

Gotovo ista izlaznost

Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u 14 sati se s 41,1 posto bilježi gotovo ista izlaznost birača kao i prije četiri godine, priopćilo je Glavno izborno povjerenstvo u Berlinu u nedjelju.

Usprkos prvim dojavama iz većih gradskih središta poput Muenchena ili Hamburga o povećanom broju birača koji su izišli na izbore, ovaj broj se do 14 sati stabilizirao i nalazi se na gotovo istoj razini kao i na posljednjem izborima.

U ovu vrijednost međutim nisu uračunati glasovi pristigli putem pošte kojih je ove godine rekordni broj.

Duel ili duet Nakon njemačkih izbora formira se velika EU koalicija Merkel-Macron Sučeljavanje: Angela Merkel i Martin Schulz UOČI IZBORA A. Merkel primila prijeteća pisma na arapskom Kampanja Angele Merkel Manje plaćene Koliko zarađuju Njemice? A koliko kancelarka Angela Merkel? izbjeglice 'Shizofreno' 'Djeca migranti pobjegnu u Njemačku,
 ali još se vode kao da su u RH'
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • okvarbud:

  samo ljudi zagađenih mozgova mogu dati glas za tu moralnu prispodobu.

 • rotšild:

  Angela Merkel rođena Kasner, hazarka židovka, potomak trinaestog plemena zla, trojanski konj Njemačke i ostalih europskih naroda.Talmudski židov Njemce eutanizira već sedamdeset godina.Njemci su izgubili još jedan rat i nestaju a upravo to je poslanje talmudskog židova.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Azija nikad bliže