Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBOJSTVO U SARAJEVU

Ostojić: Dok ne dobijemo službene podatke ne bih govorio o terorističkom napadu

Ranko Ostojić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Autori: Vedran Balen, Hina
19.11.2015.
u 13:37

Upitan ima li kakvih prijetnji po sigurnost hrvatskih građana, ponovio je kako su kontinuirano u tijeku provjere

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je danas kako sinoćnje ubojstvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, dok ne dobije službene podatke, ne bi promatrao kao teroristički čin, izrazivši solidarnost s kolegama u BiH te sućut obiteljima poginulih .Ne želeći se upuštati u procjene o motivima napada, on je istaknuo kako Hrvatska u konkretnom slučaju ne može nešto posebno napraviti.

- U ovom trenutku neću se usuđivati davati ocjene o kakvom napadu se radi dok ne dobijemo službene podatke. Naravno da smo svi sad posebno osjetljivi i da svaki događaj promatramo u kontekstu terorističkog napada. Ovo nije isti slučaj koji smo imali ranije u Zvorniku, kad su od nas traženi određeni podaci - rekao Ostojić novinarima u Slavonskom Brodu. Bude li ih BiH tražila podatke i ovaj put, Hrvatska će joj izaći u susret, dodao je.

- Naravno da smo sada svi osjetljivi i da sve događaje promatramo u kontekstu terorizma, ali treba pričekati rezultate istrage i vidjeti treba li susjedima eventualno kakva pomoć s naše strane – rekao je Ostojić. 

On je dodao kako Hrvatska već dulje vrijeme svakodnevno prima razne prijeteće poruke i kako se redovito obavlja procjena rizika i ozbiljnosti takvih prijetnji. U ovom trenutku odvija se velik broj vidljivih, a još više nevidljivih radnji u cilju preveniranja terorističkih radnji i otkrivanja pošiljatelja takvih poruka.

- Naravno da Hrvatska može biti cilj terorističkog akta i naravno da smo na stupnju pripravnosti i na najvišoj razini spremnosti odgovora - kazao je Ostojić. Istaknuo je kako bi hrvatsku javnost odmah obavijestili da je bilo događaja koji su prijetnja njihovoj sigurnosti.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je danas kako je to tužiteljstvo preuzelo istragu u slučaju ubojstva dvojice vojnika u Sarajevu, jer postoje naznake kako bi se moglo raditi o kaznenom djelu terorizma.

Napadač, koji je identificiran kao Enes Omeragić (34), upao je u jednu kladionicu u sarajevskom predgrađu Rajlovac i tamo pucajući iz strojnice ubio vojnike Armina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34). Ubojica je nakon napada pobjegao, no policija ga je locirala i opkolila u kući u naselju Sokolje gdje je i živio, a Omeragić se, suočen s neizbježnim uhićenjem, nešto prije ponoći raznio bombom koju je aktivirao u kući.

O motivima napadača i dalje se tek nagađa, a među različitim verzijama je i ona kako je u posljednje vrijeme postao blizak radikalnim islamistima pa se sumnja da je napad bio teroristički čin.

>> Tužiteljstvo BiH: Ubojstvo vojnika je djelo terorizma

>> Suljagić: 'Dvojica vojnika OS BiH ubijena su na poslu, u uniformama kada se nisu mogli braniti'

Komentara 5

DM
dr_max
15:02 19.11.2015.

Ti bolje ne govori ništa, priliku ćeš imati na francuskom sudu dok objasniš svoji ulogu u śvercu terorista na zapad.

MO
mobitel20
14:47 19.11.2015.

Boze me sacuvaj ! Pa Tuziteljstvo BiH sluzbeno je reklo da je terorizam ! A normalnom covjeku ne treba nitko nista potvrdjivati ako ima podatke koji su poznati ! Majko mila, koji motorola pozer My name is Ranko, Selam aleykum !!!

AM
ameris
16:23 19.11.2015.

Ministar Ostojić iz dana u dan sazrijeva u pravog kompetentnog operativca.Ne mogu si zamisliti i jednog člana Vlade da ima kuraž svakodnevnog izlaganja javnosti.Ako SDP ostane mislim da je jedino on vrijedan drugog mandata..na početku nije tako izgledalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije