Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vođa oporbe na Kosovu

Ramush Haradinaj: Dosta nam je pendreka i suzavca, vlada mora otići

ramush
Foto: Hassan Haidar Diab
04.02.2015.
u 19:00

Ministar Jablanović majke nestalih Kosovara nazvao je divljakušama

Jedan od vođa oporbe na Kosovu, predsjednik stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramush Haradinaj u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list govorio je o razlozima prosvjeda, o mogućim prijevremenim izborima, o rudniku Trepča te je izrazio nadu u skorašnji susret sa svojim prijateljem Antom Gotovinom.

:: Imaju li prosvjedi zbog Trepče i izjave ministra Jablanovića političku pozadinu u cilju rušenja aktualne vlasti?

Prosvjedima narod iskazuje svoje nezadovoljstvo i oni nemaju krajnji cilj, ali ih treba shvatiti ozbiljno. Ako vlada čuje građane, oni će biti s njima, a ako ih ne čuje, rušit će ih. Nezadovoljno je društvo u cjelini. Izjavu ministra Jablanovića, koji je majke nestalih Kosovara nazvao divljakušama, ljudi shvaćaju kao uvredu. Cilj je prosvjeda obvezati vladu da daje odgovore i zadovolji građane.

Vlada ignorira građane

Uvjereni smo da smo u pravu i nećemo odustati. Vlada mora shvatiti da nezadovoljstvo građana ne može riješiti pendrekom i suzavcem. Vlada ponižava građane. Prosvjedi će se nastaviti jer smo uvjereni da smo u pravu jer korupcija i kriminal prolaze nekažnjeno. Tu smo gdje jesmo. Istina je da smo dobili neovisnost, ali sada trebamo imati puno pravo živjeti kao i svi, dostojanstveno. Uvijek smo spremni na razgovor, ali koliko će to pitanja riješiti?

:: Vjerujete li da ćete prosvjedima uspjeti ishoditi i prijevremene izbore?

Kako vlada radi, mogući su izbori još ove godine. Sve je moguće. Narod će brzo shvatiti da koalicija Isa – Thaçi neće funkcionirati jer obojica misle kako je s proglašenjem neovisnosti Kosova sve završeno. Nemaju strategiju za rast gospodarstva, a da i ne govorimo o borbi protiv kriminala i korupcije koji su uništili Kosovo. Svi su se nadali promjeni nakon izbora. Međutim, Hashim Thaçi je ostao na vlasti zahvaljujući upravo Isi Mustafi, koji nas je izdao i prodao se za fotelju. Nakon izbora dogovorili smo se kako će moja stranaka Alijansa za budućnost Kosova i stranka Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe te stranaka za Samoopredjeljenje Albina Kurtija formirati vladu. Mustafa nas je izdao i zemlja je time puno izgubila.

Džihadisti neće proći

:: Zašto je, po vašem mišljenju, premijer Mustafa povukao zakon o Trepči?

Premijer je bio pod pritiskom kosovske javnosti i dobio je rok za rješavanje problema u vezi s Trepčom. Našao je rješenje koje nije bilo tako loše, a mi smo ga podržali. Tada su se svi uključili, i Srbija i međunarodna zajednica, i morao je povući zakon. Što će nam takav premijer koji nema svoj stav, već radi po diktatu međunarodne zajednice?!

:: Dok se vodi borba za vlast, Kosovu prijeti opasnost od povratka džihadista sa sirijskog i iračkog ratišta.

Svjesni smo ekstremizma i naravno da smo u strahu. Taj je ekstremizam nova pojava kod nas na Kosovu, a svakim se danom sve više širi zahvaljujući vladajućoj stranci koja do sada nije spriječila širenje. Mi Albanci poštujemo sve religije i svim ćemo silama i metodama zaustaviti širenje tog zla, naravno, uz pomoć svih vjerskih zajednica.

>> 'Kosovo sutra vidim u zajednici s Albanijom, nakon referenduma'

Komentara 17

Avatar patkovic
patkovic
20:12 04.02.2015.

nema više kinte za nerazvijene a ni mušterija za bakljave

Avatar viki_nuland
viki_nuland
20:57 04.02.2015.

O cemu ovaj klepece, pa vi ste okupirani od Amera i nemate sto traziti, sve odluke se donose u Washingtonu.

TI
TinPe28
21:01 04.02.2015.

Kad se njemu sudilo u Hagu iz "neobjasnivih" razloga poginuli su 9 od deset svjedoka. Deseti svijedok je povukao iskaz pa je oslobodjen od svih tuzbi. Jedan on svjedoka bio pregazen u sred bijela dana od jednog krupnog crnog bmw-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije