Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se rješenje

Ramljak razgovarao s dobavljačima: 'Mjenice su Agrokorov dug'

Agrokor Ante Ramljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/9
12.04.2017.
u 20:29

Vlasnik Mlinara Mato Škojo je nakon sastanka s Ramljakom novinarima kazao kako se pitanje naplate mjenica ne može na jednom sastanku riješiti.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak izjavio je nakon sastanka s dobavljačima da Agrokor priznaje mjenice kao vlastiti dug te kako se pokušava naći rješenje da se ta obveza skine s banaka i dobavljača, kazavši kako postoje dobri izgledi da se ono i pronađe u sljedeća dva dana. 

- Imali smo sada s dobavljačima jedan dobar, otvoren i konstruktivan razgovor po pitanju rješavanja mjeničnog dugovanja. Još jedanput ponavljam, i ponovio sam svim dobavljačima, te mjenice su Agrokorov dug. Taj novac po mjeničnom poslovanju je u konačnici završio u Agrokoru i mislim da taj dug Agrokor treba priznati kao vlastiti dug - kazao je Ramljak okupljenim novinarima ispred zgrade Kraša u kojoj je održan sastanak dobavljača i predstavnika Agrokora. 

Dobavljači uznemireni

Kako je ustvrdio, pokušava se naći rješenje kako da se obveza skine s banaka i dobavljača po pitanju tog duga, koji će onda ući u restrukturiranje, odnosno u sumu koja će biti tražbina prema Agrokoru. "Nemamo još konačno rješenje ali smo na dobrom tragu da ga u sljedeća dva dana pronađemo", ustvrdio je Ramljak.  

Tijekom dana, naime, iz redova dobavljača stizale su poruke zabrinutosti i nezadovoljstva,zbog, kako su navodili, postupanja pojedinih banaka prema njima u slučaju Agrokor. Kako su isticali, i dok su se neke banke od prvog dana  postavile kao partner i dio rješenja, neke su blokirale dobavljače po regresnim pravima unatoč intenzivnim pregovorima Vlade, dobavljača i banaka koji su u tijeku, dok su istodobno zamrznule svoja potraživanja prema Agrokoru. Pojedini dobavljači izrazili su uznemirenost zbog pokretanja naplate nedospjelih potraživanja, kao i pravnim pritiscima prema njima od strane nekih banaka, koje nastoje prijevremeno naplatiti svoja nedospjela potraživanja.

Stari dugovi

Vlasnik Mlinara Mato Škojo je nakon sastanka s Ramljakom novinarima kazao kako se pitanje naplate mjenica ne može na jednom sastanku riješiti.

"Pokrenuto je rješavanje, gospodin povjerenik je bio ovdje, čini ogromni napor da problem mjenica bude riješen, kao i problemi starih dugova i mi mu vjerujemo da će to pozitivno riješiti", izjavio je Škojo novinarima. Izrazio je očekivanje da bi se već u petak moglo iznaći rješenje problema s mjenicama koje je Agrokor izdavao za isporučeno robu.

Na upit novinara ponašaju li se banke korektno s mjenicama, Škojo je kazao da se većina banaka zasad ponaša korektno te da dobavljvači pritišću da male banke budu korektne.

>>Plenković 
je preuzeo zapuštenu državu, no Titanik plovi

>>Ivica Todorić za PIK obveznicu jamčio je imovinom svojih tvrtki

Komentara 3

ST
stefj
22:24 12.04.2017.

Eh te mjenice. Neke firme su se dovele do velikih problema. Koliko mi je poznato u najgoroj situaciji je Franck koji je uglavnom radi toga otišao u blokadu nekih 700 mil. Kn, a ukupni godišnji promet mu je 800 mil... To je samo jedan jako dobar pokazatelj koliko je dug Agrokora raspoređen kod dobavljača, te koliko bi se sve raspalo da država nije krenula smirivati situaciju... Ne znam tko će sve nastradati na kraju i kako će se pokušati riješiti problem. Sigurno će dio Agrokora bankrotirati i dobar dio duga neće se naplatiti, no to je uvijek mogao očekivati svatko tko je radio s Agrokorom... Da se Agrokor izvuče, banke bi morale upumpavati novac bez kamata 10-tak godina, a efikasnost poslovanja morala bi porasti jedno 5 puta. Budući da se cijene ne mogu povisiti, trebat će otpustiti ljude... Ipak Agrokor nije država, pa da neefikasnost i gubitke može pokrivati povećanjem poreza i zaduživanjem u nedogled...

EU
eurobanana
21:04 12.04.2017.

Ako ce Ramnjak spasavati Agrokor kao i TLM..hahahaha Ante Ramljak i njegova neslavna epizoda u šibenskom TLM-u Ante Ramljak i njegova neslavna epizoda u šibenskom TLM-u TrisComHr • 10/04/2017 u 19:50 • 1 1 Ante Ramljak, izvanredni povjerenik hrvatske vlade izvanredni povjerenik hrvatske vlade za Agrokor, javnosti se predstavio selektivnom, filtriranom biografijom. Za one koji se ne sjećaju ili ne znaju, ovaj je Plenkovićev kadar za krizne situacije imao svoju, iznimno zanimljivu i nimalo slavnu ulogu i u „spašavanju“ posrnulog šibenskog TLM-a. I to u vrijeme kada je tu, najveću hrvatsku Tvornicu aluminija, 2015., preuzeo (navodni) ruski milijarder Igor Shamis. Koji je u Šibenik doveo i svoje posebne savjetnike i konzultante, Marijana Stričevića i Antu Ramljaka. Njihova je suradnja završila potpunim razlazom, no sva tri su iz Šibenika otišla potiho, podvijena repa. Ramljak, kažu u TLM-u, za svoje (neidentificirane) usluge i danas potražuje milijun kuna za koje je dobio zadužnicu od tadašnje uprave TLM Holdinga, ali kako na računu tvrtke nije bilo novca , tu zadužnicu nije uspio naplatiti. Mnogi će u TLM-u s ogorčenjem reći kako i nije imao zašto…

DU
Deleted user
21:58 12.04.2017.

Podrška HR politici,faktoring kućama te Eu i ruskim bankama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije